22 ноември 2016

СИЦИЛИЯ - слънчев адвенчър с елементи на романтика! - част 3, ЗА СИЦИЛИАНСКАТА КУХНЯ, РАЗБИРА СЕ!



Сицилианците непрестанно и неуморно дъвчат - по улици, по паркове, по ресторанти....Може би затова на сицилианската улица има изобилие от сергии и павилиони за храна, редом до китни тратории и шикарни ресторанти...И всичко това -  на изненадващо ниски цени, за радост на дъвчещото множество. Ами, както са го нарекли италианците - DOLCE VITA!



Не знам защо, но храната на острова много често има еротични препратки....Колко трябва да си еротоман, за да видиш в канолите  фалически символ на плодовитоста / под секрет - сега като се загледах, ми.... вярно прилича!/. 
А сладкиша касата да оприличиш на женска гръд, която излъчва потисната еротичност, защото е създадена от монахини за религиозния празник Пасха, тоест по време на пости отвсякъде. 
Ааа, да не забравя и Спагетите ала путанеска, буквално Спагети по курвенски, защото труженичките в Сиракуза ги приготвяли набързо с наличните, типични за острова продукти, за да привличат с ароматите им своите клиенти.



Сицилия е родина не само на паста путанеска с доматен сос и аншоа - рецепта ТУК:
СПАГЕТИ СЪС СОС АЛА ПУТАНЕСКА ...... Spaghetti alla puttanesca ,
но също така и на паста Норма с патладжани, и на паста със сардини.
В Сицилия се отглеждат бадеми и шам-фъстък с много високо качество, цитруси, опунция - плодът на кактуса, кедрови ядки, каперси, маслини и зехтин, разнообразни плодове и зеленчуци, много животни, от които се произвеждат вкусни колбаси и ароматни сирена.
Арабското влияние в кухнята е застъпено най-вече с кускусът, който се приготвя по целия остров в комбинация с месо, риба, зеленчуци.



Обожавам сицилианските червени портокали, които  се сервират дори на салата със сол, зехтин и пипер.
Сицилианско вино, чудесно и на много прилични цени,  се постарахме да опитаме възможно в най-големи количества, но гордостта им е сладкото и скъпо  вино Марсала.



Разбира се, риба и морски дарове има в изобилие, пресни, пресни....направо мърдат в чинията. Сицилия се плиска от три морета и на всяко има различен улов -  риба меч, петметрови дългопери риби тон, пясъчен морски костур, риба трион,морска каракуда, риба зъбар и още мнооого видове....Тук се влюбих в рибата меч, не че не съм яла по други места, но тук хапнах наистина превъзходно приготвени стекове от меч. В района на Чефалу се лови главно риба меч, тя като е супер прясна, само хвърляш на скарата и поливаш обилно с лимон, зехтин, подправки.....простичко и адски вкусно! Ядохме риба меч и маринована, и като карпачо, а също и на кюфтета, вътре с плънка.







Спукахме се да ядем Zuppa di Cozze, или Миди по сицилиански с доматен сос, уникално вкусно и трепач-мезе за леденото сицилианско пивко вино. Вече правих и в къщи нееднократно, ето рецептата:
ZUPA DI COZZE или миди с доматен сос по сицилиански тертип


А това са типичните за острова храни - етикет на сицилианската кухня по цял свят:
АРАНЧИНИ - пържени оризови "портокалчета", с различна плънка в средата, наподобяващи по форма и цвят  портокали, откъдето идва и името им:


КАПОНАТА  - задушени зеленчуци, основно патладжан, в гърне. Различните зеленчуци се приготвят поотделно и се смесват при поднасяне на масата с маслини, аншоа,каперси, кедрови ядки.


КАСАТА -  калорийната бомба от пандишпан, която сицилианците оприличават на женска гръд. В нея има рикота, захаросани плодове, ядки, бадемов марципан, шам-фъстък и за капак и чипс от шоколад. Разкошна е, но повече от една лъжица не мога да изям, прекалено е сладка за моя вкус.



КАНОЛИ   фалическия символ на плодородието - емблема на Сицилия по цял свят! Канолите представляват пържени тестени тръбички, пълнени с млечен крем, обогатени с шам-фъстък, захаросани плодове, шоколад. По тези места се пълнят на място при поръчката от специална машина, която бълва млечен крем. Това позволява на пържената тръбичка да се запази силно хрупкава и изкусителна. Въпреки това обаче, това не е моят десерт......



Рецептата, по която аз ги правя в къщи - тук:


Едно нещо видяхме обаче за сефте  и много ни изуми - в Сицилия  ядат масово  сандвичи със сладолед. Деца и възрастни лапат хляб и сладолед и им пукат ушите от кеф....ние така и не  опитахме. На някои места хлебчето е от бриошово тесто, на други си е проста питка.....ами и това сигурно е част от долче вита....!! Сицилианците до ден днешен си оспорват "бащинството" на сладоледа с други райони, но е неоспорим факт, че още от древността сицилианските монаси трупали в пещерите цели късове лед от Етна и така  произвеждали шербет с плодове и сняг от Етна, после му прибавили млечна компонента и ето  как се  родил сладоледа, според тях -  точно по сицилианските земи. Макар че много региони в Италия си приписват "раждането" на леденото изкушение, много историци поддържат  теорията на сицилианските монаси,  защото те не само са използвали лед от Етна за кулинарни цели, но и са го продавали из цяла Италия. А  в онези времена ледът е бил най-важната и недостъпна съставка на сладоледа. 
Айдееее, отплеснах се...ама както знаете, за храна мога да разказвам 1001 нощи....



Сицилия е известна и с шоколадите си, произвеждани в град Модика,  от висококачествено 100% какао, обработено на ниска температура, като дори и  захарта не се преработва топлинно, та хрупка много нежно и приятно в шоколада. Скъп е, но си струва цената. Има десетки видове с различни необичайни добавки - ядки, плодове, люти чушки, дори с нещо като канабис. Най-сицилианският и необичаен обаче е шоколадът с прибавена морска сол от Трапани. А най-квалитетни са органик шоколадите на фабрика SABADI, които могат да се намерят и тук понякога в италианските магазини.


Всички пътеписи  за Сицилия прочетете ТУК:



Ами с това сагата Сицилия приключва....
чакам да ме осени муза и да разкажа за невероятно невероятното ми приключение в Мароко....!!




4 коментара:

  1. Няма как да сбъркам написаното от теб. Дори със затворени очи ще позная стила ти. За снимките - повтарям същото. Очаквам да подостриш перото за Мароканския адвенчър.

    ОтговорИзтриване
  2. Хайде, чакам и аз Мароко :) През два-три дни те проверявам, а ти ни държиш в напрежение :)
    По канолите си паднах аз и сигурно ще търся начин да ги правя. Тези, с белия шоколад :) Сега ще погледна и твоята рецепта за тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам да те чета, Мария,
    и аз като Тайка няма начин да сбъркам стила, усета и умението ти да пътешестваш и разказваш...
    Благодаря за удоволствие и ще очаквам продължението - Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  4. :) Мария, само ти си в състояние да ме накараш да се хиля и едновременно да преглъщам апетитно:)Тия сицилианци били голяма работа:). Ако някои ден стъпя там, за храната ще се доверя на твоя вкус, знам, че няма да ме подведеш. Сладкиши и аз не обичам прекалено сладки, каноли бих опитала, но сигурно няма да се очаровам и от тях. Виж, морската храна и зеленчуковите специалитети бих хапнала с удоволствие. Чудесна Мария, поздрави!

    ОтговорИзтриване