25 ноември 2010

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КОНИЯ, градът на ТАНЦУВАЩИТЕ ДЕРВИШИ


Кония (на турски: Konya) е град,
разположен в Централна Анадола. Градът е с население от близо 2 мил.души.
 Той е едно от най-древните селища не само в Анадола, но и в света - обитаван още през Неолита, късната Каменна епоха - 7 хиляди години преди новата ера. Историята  на града е преминала през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен  подем град Кония бележи, като столица на селджукските султани между 1071 и 1308г. Затова тук могат да се видят едни от най-големите шедьоври на Селджукската архитектура.
 Но безспорно, днес Кония е интригуваща туристическа дестинация най-вече защото е люлката на Танцуващите дервиши.  Заради тях е и моя отколешен интерес към този град. А хора от целия свят и от различни религии се стичат на поклонение в музея-мавзолей на Мевляна Джеляледдин Руми /1207-1273 г./. Той е основателят на   Ордена на танцуващите Дервиши –  Мевляна .

 Живелият през 13-и век ислямски учен Мевляна Джеляледдин Руми е сред редките личности, надживели своето време, както със своите мисли и творчество, така и със създадения от него орден и последователи.  Ордена Мевляна и до днес е символ на хуманизъм, любов и толерантност, той е проява  на разбиране, прошка и просветление.  По повод 800-годишнината от рождението на Мевляна Джеляледдин Руми, 2007 година бе обявена за “Година на толерантността и обичта на Мевляна” от ЮНЕСКО. В словото си в Европейския парламент  проф. Марк Люк Гиси говори така: "Какво мога да кажа за Мевляна? Какво може да каже човек пред Тадж Махал? Ако слушате Руми, ще станете още по-добри християни. Ако следвате Руми, ще бъдете още по-добри юдеи. Ако отворите слуха си за Руми, ще станете още по-добри мюсюлмани. Защото Руми е универсален."
 Кой знае, може би ако Руми беше наш съвременник, светът щеше да е едно малко по-добро, по-красиво и по-уютно място.......
Но.....за какво иде реч?
Общоприето е схващането, че според религиозните си разбирания мюсюлманите се делят на две враждуващи помежду си направления - сунити и шиити . Съществуват и т.нар. мистични мюсюлмански течения, които успяват да обединят в интересна сплав, както схващанията на шиитите, така и тези на сунитите.
Такова течение е суфисткото течение, с което най-често се свързва и дервишкия орден, и което процъфтява в ранното средновековие в мюсюлманския свят, с основател и духовен водач  Мевляна Джеляледдин Руми  .
 По време на своите  церемонии суфитите изпълняват специфична религиозна музика, като флейтата Ней е най-важният инструмент, тя е гласът на "голямата тайна", обгръщаща света, тя гори и изгаря и където и да се свири на нея, тя налага своята любов. Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.
 Заради ефектното изпълнение, носещо много послания и символика дори в облеклото, танцът наречен  СЕМА, е познат повече като  ТАНЦУВАЩИ ДЕРВИШИ. Те  и до днес са един от културните символи на Турция пред света.
 Танцът на дервишите се изучава с години и е много специфичен – участниците се подреждат в правилен кръг около своя  учител и започват да се въртят  около оста си, постепенно засилвайки скоростта на въртене до изпадане в пълен екстаз, нещо като медитация. Този танц символизира вечния кръговрат на живота - земята се върти, живота ни еволюира от раждането до смъртта, кръвта в тялото ни се движи, кръговратът във Вселената е извечен....Затова дервишите смятат, че чрез въртенето около собствената ос духът се освобождава, отърсва се от земното и тленното и успява да се устреми към божественото.Танцът е едно мистично пътуване чрез любов и мъдрост  към съвършенството. Танцьорите се въртят от дясно на ляво, като дясната ръка е вдигната нагоре, чрез нея приемат волята на Бог. А лявата ръка сочи надолу, с нея раздават приетото от Бог на хората. Изпълнителите на танца, наречени Семазен-и, са облечени в широки черни наметки, които символизират смъртта, те се свалят в определен момент от танца - освобождават душата от земните грижи, и дервишите остават облечени в широки бели роби. Конусовидните издължени шапки, които носят по време на танца, символизират надгробни камъни. Цялостното послание на музикално-танцовата церемония е свързано с прераждането на душата и тялото, и чрез  състояние на транс и екстаз,   достигане на Божественото.
 С огромно нетърпение и  интерес, наблюдавах този танц, но  в Кападокия, в  Дервишка къща. Публиката бе така притихнала, музиката - ведра, оптимистична, и някаква силна енергия витаеше наоколо..... Като че ли  те възражда. И макар да звучи невероятно, ритуала по някакъв мистичен начин  изчиства съзнанието от всички неприятни мисли и зарежда със спокойствие и топлина. Магия някаква.......
 През цялото време, около час, бе забранено да се снима, но накрая дервишите направиха жест и излязоха отново само за снимки, като се завъртяха във вихъра на своя танц за малко - тогава и аз ги снимах на видео с моя фотоапарат - е , не е същото, а и музиката не е оригинала, а допълнителен мой избор, но все пак ще добиете една мъничка  представа....... :



Но-о-о,...да се върнем към музея на Руми.....Тук се намират  забележителни шедьоври на Селджукската дърворезба и мрамор:

Невероятна пищност и лека натруфеност, типична за ориента, но.. трудно се разглежда от "калабалък "- все пак това е най-посещавания музей в Турция, след  двореца Топ-капъ в Истанбул.

Основната част на музея включва гробницата на Руми със саркофаг под зелен купол, покрит с брокат и бродирани в злато писания от Корана. Много лъскаво и красиво е всичко .....
В музея-мавзолей има  артефакти от живота на Руми  - музикални инструменти, дрехи, броеници, ръкописи..... Има и отделен музей с восъчни фигури за живота и обучението на дервишите.
Тук се намира и седефено ковчеже с косъм от брадата на Мохамед -  казват, че докосвайки го си намисляш силно едно желание....
 Най- забележителния шедьовър на ислямската мистика и смятано за  второ по важност след Корана е произведението на Руми - МАСНАВИ, състоящо се от 25 700 куплети, 6 тома мерена реч, писани 13 години. А всеки два полустиха на един стих се римуват помежду си. Всяка поема онагледява идеите на поета за морала, религията и са алхимия на любовта.
Руми и мъдростта му от тези поеми са поели отвъд границите на своето време, защото той и неговите писания са все още актуални и свежи около 800 години след това. Това е един от ръкописите :

Ето и няколко реда от поемите на Руми:

Видях много хора - нямаха дрехи.
Видях много дрехи - в тях нямаше хора.
---------------------------------------------------------
Този, който не знае и не знае, че не знае,
е глупак - избягвай го!
Този, който не знае и знае, че не знае,
е дете - поучи го!
Този, който знае и не знае, че знае,
спи - събуди го!
Но този, който знае и знае, че знае,
той е мъдрец - последвай го.
----------------------------------------------------------------------
"Знание” означава непосредствен опит за огъня:
ти самият да почувстваш огъня,
а не да бърбориш за дима.
------------------------------------------------------------------
Малките герои побеждават своите врагове.
Големите герои побеждават себе си.
-------------------------------------------------------------
Танцувай, когато се разтваряш с гръм и трясък.
Танцувай, когато своята превръзка си разкъсал.
Танцувай насред апогея на борбата.
Танцувай така, че кръвта ти да се превърне в танц.
Танцувай и когато си истински свободен.
Не навеждай главата си до земята –
вдигни я във екстаз.
Като праскова стани,
събудена от пролетта –
целият усмивка, целият екстаз.
Смея се с цялото си тяло, като роза,
а не само с устните си.
---------------------------------
Бъди жив, бъди жив в Любовта!
Мъртвите не могат да направят нищо.
Кой е жив във този свят на призраци?
Този, чиято любов не спира да се ражда.
----------------------------------------------------

А иначе в  град Кония има и много други туристически обекти:
*   Alaeddin  джамия - тя датира от 12 век и се намира на най-високия, едноименен хълм в центъра на града, функциониращ като парк. А някога е бил имперски център на селджукските султани, състощ се от  Дворец на селджукските турци, както и   джамия.
Комплекса  е забележителен със своите:
- останки от римски колони в предверието:

- северната фасада е украсена с впечатляващ Селджук-портал, изработен от тъмен и светъл мрамор :

 - а вътре се намират оригинални Селджукски михраб /молитвена ниша/ с полихромна керамика и купол, и красиво издълбан абаносов дървен мимбер от 1155 г..
От хълма се открива чудна гледка към милионния град:

Ince Minare Medrese или джамията с тънкото минаре, отново с шедьоври на Селджукската архитектура:






* Кервансараите  във вилаета и в цяла Анадола, които са построени също по времето на Селджуките на всеки 30 км с цел отмора на животните и хората от пътуващите кервани. Те са също внушителни  архитектурни паметници  :

Е, ако сте издържали дотук ...благодаря ви! Постарах се да разкажа  и покажа една малка част от това, което видях и научих в този град.
Дано ви е било интересно!

Но....следва продължение,
най-сетне ще пристигнем  в     дългоочакваната
Кападокия   /всички пътеписи - ТУК/.

----------------------------------------------
Прочетете още :
ЛОКУМЕНАТА УСМИВКА на ОРИЕНТА

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - град ЕСКИШЕХИР

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 1

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 2, село Гьореме

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 3, Подземният град ДЕРИНКУЮ

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 4, Музей на открито-Гьореме

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 5 , РОЗОВАТА ДОЛИНА

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 6, Долината на фалосите...и други подобни истории.....

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 7 , ДОЛИНАТА ЗЕЛВЕ

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 8, ПОЛЕТ С БАЛОН над Чавушин

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 9, ДОЛИНАТА СОАНЛЪ + финално клипче

20 коментара:

  1. Не само издържах, но и прочетох всяка дума с внимание. Беше изключително интересно! Благодаря за виртуалното пътешествие.

    ОтговорИзтриване
  2. Тони, добре си дошла и благодаря за интереса!

    ОтговорИзтриване
  3. Чувала бях за тези дервиши, но сега така ми се изясни всичко, че направо искам и аз веднага да замина там....да видя всичко с очите си, и да почувствам със срцето си. Макар, че ..така се потопих тук, благодаря ти хиляди пъти за това огромно удоволствие! Цялата фирма четохме, гледахме, слушахме...и си кефихме!
    Жива и здрава да си и да ни радваш още, и още....

    ОтговорИзтриване
  4. Дора, благодаря на цялата ви фирма.
    Бъдете и вие здрави и дано видите всичко това в действителност....

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми допадна и музиката към клипа, освен всичко друго - каква точно е тя?
    Гледам, ъв форума на Бг-мама са спретнали цял дебат по тези стихове от поста.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен,
    диска си го купих от Кападокия, само страхотни инструментални парчета, но го има и в нета, разбира се

    диска е Köprüler, а конкретно музиката от клипа - Adil Arslan - Ağıt

    А иначе, мога само да съм поласкана, че във форума на Бг-мама споменават моя блог.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за интересното пътуване! Може ли да преведете и 7-те принципа на Мевляна \за незнаещите английски\.

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, благодаря за хубавия разказ:)
    Чакам естествено продължение!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  9. ПЕПЕЛЯШКА,
    ЧЕТА ВСИЧКО! :))))) ДОРИ ВЛИЗАМ ПОСТОЯННО В БЛОГЧЕТО ЗА ДА ДИРЯ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО, АМА ТИ МНОГО БАВНО ГИ КАЧВАШ :(((((( ВСИЧКО МНОГО МИ ХАРЕСВА, АМА МИ Е МАЛКО....ИСКАМ ОЩЕ!!!! ...
    КАК ЗАПОМНЯШ ТОЛКОЗ МНОГО НЕЩА? ЗАПИСКИ ЛИ СИ ВОДИШ, ИЛИ ПРЕДИ ЕКСКУРЗИЯТА НАУЧАВАШ ВСИЧКО? КАКЪВТО И ДА Е ОТГОВОРА - БРАВО НА ТЕБ!!!!!
    ТЕОДОРА

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен,преведох така принципите с моите скромни познания по английски:
    ---------
    Бъди щедър, като течаща вода.
    Бъди благороден и милостив, като слънцето.
    Бъди като нощта, когато скриваш недостатъците на другите.
    Бъди гневен и раздразнителен, като мъртвец.
    Бъди скромен и смирен, като земята.
    Бъди толерантен и търпелив, като морето.
    Бъди такъв, какъвто изглеждаш, или изглеждай такъв какъвто си.
    --------------------
    Може някой, който владее езика перфектно да помага....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В щедростта си, бъди като темаща вода.
      В благородството си, бъди милостив, като слънцето!
      Недостатъците на другите, скрий, като в ноща!
      В гняв и раздразнение, бъди мъртвец!
      В скромността си, бъди смирен, като земята!
      В добронамереността си, бъди, като морето!
      Бъди такъв, какъвто изглеждаш или изглеждай, такъв, какъвто си!
      Надявам се, да съм бил полезен.
      Пишете ми на ФБ страницата Veli Shakir

      Изтриване
  11. Дани -благодаря ти!
    Теодора, обичам да знам всичко, затова предварително попрочитам и после много внимавам кой какво ни говори....Бавно става, защото нали знаеш- не мога да мисля бързо, хи-хи...или просто ми е приятно бавничко да съпреживея нещата още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  12. Мария,
    не само четох -
    гледах и се наслаждавах, и нови неща научих.
    За пореден път, благодаря за удоволствието.
    Очаквам продължението, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Впечатляващи са тези дервиши, наистина като в транс, беше ми интересно да прочета:-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Има само една дума чрез която искам да изразя удоволствието, което изпитах след прочита на разказа ти, онагледен с прекрасните снимки - ВЕЛИКОЛЕПНО! Благодаря ти и чакам продълженията....

    ОтговорИзтриване
  15. Да, впечатляващо! Просто се чудя откъде намираш време Мария. Иначе бих препоръчал на всеки ако иска да види шарен свят - само при "Цветно...с Пепеляшка"!:-))
    Жива и здрава бъди!

    ОтговорИзтриване
  16. Мария, благодаря ти за изключително интересния разказ, за танца и за снимките! Научих толкова нови неща! Чакам продължението :).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Беше истинска наслада да се потопя в тази ориенталска приказка, Мария. Толкова сладкодумно и красиво! И танца, и архитектурата и стиховете на Руми много ме заредиха. Сега прочетох и постинга за Кападокия. Снимките са просто прекрасни. Поздрави и пожелания за още безброй екзотични пътешествия :)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, Мария,
    Страхотен блог! Исках да си прочета нещо интересно за някое от местата по света, които искам някой ден да посетя, ей така, за да изгоня стреса от деня. Така по картата в patepis.com попаднах на Вашия пътепис за Коня и за Танцуващите дервиши, за който съм чела и имам от Истанбул малко тяхна музика. Благодаря за удоволствието от пътеписа. Мисля, че ще попътувам и с други Ваши пътеписи. Пожелавам Ви още много вълнуващия пътешествия и приключения!
    Поздрави и всичко най-добро!
    Надя

    ОтговорИзтриване