26 април 2016

Моята вариация на РУСКА САЛАТА в апетитна комбинация с ПАТЕШКО МАГРЕ И КОНФИ ОТ ЛУК




Най-вероятно всяка домакиня си има свой начин за приготвянето на руска салата, като вариациите са в използваните продукти. Моят начин за приготвянето й, утвърдил се във времето чрез многократни опити с вкуса  е следният:

РУСКА САЛАТА

250 гр. домашна майонеза
1 малка консерва грах
4 средни картофа - сварени
2 моркова - сварени на пара
2 рохко сварени яйца
1 малък буркан стерилизирани краставички 
1 суп.л. едра дижонска горчица
1 зелена ябълка - настъргана
сокът от 1 лимон - на вкус


Всички продукти нарязвам на ситно и разбърквам с майонезата. Краставички слагам на вкус, като количество - понякога цял буркан, понякога по-малко....Лимоновия сок използвам като овкусител, затова също е на вкус - той добавя не само  вкус, но и свежест на салатата. Настърганата ябълка и горчицата също са корективи на вкуса, възможно е лека промяна в количествата на горчицата, често слагам повече....
Аз не използвам никога в руската салата месо, но пък често я сервирам като допълнение към печени меса. Този път е гарнитура на патешко магре с конфи от лук.


ПАТЕШКО МАГРЕ

Писала съм как се приготвя в други публикации - запържва се до златисто първо откъм кожата /която е нарязана шахматно/, после и от другата страна, и се хвърля в предварително загрята фурна за още 10 минути. Майсторлъка на приготвянето му е да стане златисто препечено отвън и сочно и леко кърваво отвътре.Не слагам никакви подправки по време на печеното - харесваме го натурално.
Патешкото магре се вписва чудесно в чинията с различни сладко-кисели сосове. Този път съм го комбинирала с


КОНФИ ОТ ЛУК

Необходими са 
2 големи глави лук,
1 ябълка, ситно нарязана,
 каф.чаша червено  вино, 
2-3 суп.л захар  
сол на вкус, 
черен пипер,
1 скилидка чесън, ситно нарязана 
 мащерка,
суп.л. олио
масло- на върха на суп.лъжица


Задушавам лука, чесъна и ябълката в олиото. Сипвам виното. подправям със захар, сол, черен пипер.Оставям да къкри на слаб огън, докато получи консистенция на конфитюр. Накрая прибавям маслото и мащерката. Като изстине, сервирам с печени меса или меки сирена.Сипете си и чаша хубаво вино.....
Да ви е сладко!


5 коментара:

  1. О, Мария, това е истинска глезотия! Рецептите ти са абсолютно гурме изживяване! Прелест. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Рецептата ти е супер интересна! Не бих се сетила да комбинирам патешко магре с конфи от лук и руска салата, но изглежда доста апетитно! Това, което ме впечатли истински обаче е декорацията на масата и дънковата "салфетка", в която са затъкнати приборите! Уникално и креативно! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова обичам и двата елемента от тази вкусотия. Изглежда уникално! Адмирации и за декорацията на масата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ябълката в салатата изглежда обещаващо :)

    ОтговорИзтриване