06 януари 2010

Пълнен НИКУЛДЕНСКИ шаран



Пълнен шаран по тази рецепта, ядох за пръв път, преди много години, приготвен от нашия приятел Емо - върл познавач и страстен почитател на вкусните неща от живота....Тогава си облизахме пръстите и май рядко на Никулден оставаме без такъв шаран.
За да си го направите и вие, необходими са ви
1. мерак- бая врътня си е...
2. следните продукти :

шаран - около 2 кг,
4 глави лук,
една чаша натрошени орехи - може и повечко,
магданоз,
сол,
червен и черен пипер,може и лют пипер /ако обичате / ,
щипка канела- ама много малка щипчица... / на който му се рискува- не всеки обича този смесен вкус /.

За тестото:
за машината за хляб - за 750 гр.
1 яйце,
250 гр. кисело мляко,
430 гр.брашно,
щипка сол и захар,
1 пакет суха мая- 6 гр.
2 суп.л.олио

Шарана се почиства от вътрешности, люспи, перки, аз махам и главата:
В малко зехтин или олио, задушавам нарязаният на ситно лук - около 5 минутки. Прибавям орехите и подправките, поразбърквам, за да се омешат хубаво продуктите и ароматите.Оставям тази смес да си чака реда....
Приготвям тестото - аз хвърлям продуктите в машината , и като втаса- изваждам го и го разточвам...Ако пък сте по-Оправна булка, можете да си го замесите сама -от 2 ч.ч.брашно, и вода,олио и солчица, колкото да стане меко тесто. Ако сте неук,но любящ съпруг, който е решил да изненада благоверната....можете да си купите готово тесто от магазина.
Оставам си малко от тестото за декорация, а от другото - разточвам една голяма, и не много тънка кора. Напълвам шарана с лучената смес, закачам 2-3 клечки за зъби, за да не шава пълнежа много-много....И увивам шаранчето, като едно вързопче в тестото, като следвам естествената форма на рибЕто...
Сега следва "тънката" част....Разточвам още една малка,но по-тънка кора и от нея, с помощта на капачка от бутилка, нарязвам малки кръгчета, които ще влязат в ролята на люспички. Оформяте опашката, рибешката глава, слагате оченце от черно пиперче или малко тестено топченце - с две думи вживявате се, като истински творец на изкуството...Върху люспичките намазвам с жълтък .






Слагам във фурната и пека за около 2 часа. Може в началото да се покрие с фолио, а после да се остави хубаво да се зачерви.Реже се на парчета, като руло.
Шаранчето ще стои на масата някак самотно ...без бутилка хубаво бяло вино.
Емо, наздраве и на теб и благодаря за тази прекрасна рецепта !
Специално този шаран от снимката, красиво аранжирания, е творение на моята голяма дъщеря. Е,минаха доста години, но аз все не я достигам по дизайн на шарана, но пък при консумацията му, съм по-чевръста от нея..


..
А ако нямате толкова време и нерви, за по-лесно, по-бързо,но еднакво вкусно - можете да направите моята импровизация по темата- РИБА с лук и орехи в кора
Да ви е сладко!

------------------------------------------------------------------------------------
Вижте цялата колекция от



Обичам Българските традиции и тези мои постове са своеобразен опит да ги запазя живи:

За БАХУРА - с любов

Кисело зеле на ВРЪШНИК

КАТМИте на обичайните заподозрени мои баби

Уникалният ГЕРГЬОВДЕН в село Паталеница
------------------------------------------------------------

5 коментара:
Aquawoman каза...
Страхотно, Пепеляшка! Чудна и интересна рецепта :)

01 декември 2009 10:31
myhappypond каза...
Пепеляшка, признавам те за най-добрия рибен готвач :)))

01 декември 2009 11:11
Capricce каза...
Марийче, много добре аранжирана рибка. Прилича ми на златната рибка от приказките :) Майсторка си . Браво !!!
Поздравче с усмивка за теб, Ваня :)

02 декември 2009 22:16
Силвия Тенчева каза...
Страхотна рецепта,поздравления,тази година реших да пържа шарана,дори днес ми го почистиха в магазина,адски ми е неприятно да чистя риба,гадно усещане,иначе обичам да си хапвам рибка.Приятна събота Пепеляшке:)

05 декември 2009 13:56
пепеляшка каза...
Благодаря ви и на всички ви желая да си приготвите най-вкусната рибка и да изкарате незебравим Никулден !
Пепеляшка

05 декември 2009 15:11

2 коментара: