03 февруари 2010

ЗА БАХУРА - С ЛЮБОВ !


Ама какво заглавие съм спретнала, а...? Но, като се поразрових из нета - ами то бахура е подложен на всенароден присмех..напълно незаслужено, според мен.
Преди много години, в невероятното шоу "Улицата" на Теди Москов, талантливия комик Кръстьо Лафазанов, който тогава не се занимаваше с добре заплатени халтури,скандираше в скеч за бахура гол до кръста :

Ние производителите на саздърма и бахур няма да оста-йм културата, ...
и бахура,
защото ний обичаме и културата....
и бахура !
И операта, и театъра...
и бахура !

Е, днес Теди Москов има да усмива доста по-интересни "язви" на нашето обществото,а бахура може кротко да си почива някъде из хорските долапи....
А аз тази година, за пръв път в моята кулинарна биография, се причислих към "производителите на бахур"....към когото иначе питая отколешна любов още от детските си години. Тогава свързвах зимата с 2 неща:
- с Дядо Мраз и неговата придружителка Снежанка,чиято роля играех всяка година на градския площад.Така че, като американките може да съм нямала честта да бъда мажоретка, но съм била Снежанка-а-аа....
- и с коленето на прасе в къщата на моя дядо. Там се събираше цялата рода, хапвахме бахур и кисело зеле с месо ...възрастните изпиваха доста вино...и накрая празника винаги завършваше с кръшни Тракийски хора и ръченици....падаше голяма веселба! Така че, рецептата, по която направих моя бахур е на моите предци и е един своеобразен реверанс към тях !
Иначе всеки регион си има своя рецепта за бахур,на много места слагат и черен дроб в него, слагат се различни подправки, в Пазарджишко пък го сушат и после го готвят с кисело зеле....колкото селища -толкова рецепти за бахур.
Аз си обичам обаче бахура единственно и само по тази рецепта - другите не ми допадат....кулинарен консерватизъм или нещо такова.
Необходимите продукти, малко трудни за намиране /освен ако не сте си заколили прасенце.../ са:
-дебелите черва и
-белият дроб на прасето.
Другото е
-месо- шарено, крехко, каквото решите...аз използвах супер крехко месце от плешката на прасето. Това, което на снимката е бяло, всъщност е съвсем прясно, чисто, крехко бяло месце. И да не си мислите, че вкусът на този бахур има нещо общо с вкуса на онзи от магазина....че то в него има главно нокти, рога и копита и най-важното - никакво месо.
Най-кофтия момент е почистването на червата, те уж бяха почистени от колачите, но аз им хвърлих такова чегъртане от всички мазнини и ципички, че ...чак се очудих на себе си, ама се оказа че лакомията е голяма сила, ей..! След като ги почистих, поставих червата в смес от вода, оцет и сода в съотношение едно към гьотере...Оставих ги да киснат в тази смес, докато аз през това време нарязах белия дроб и месото. Рязах ги с кухненска ножица на ситничко, а месото ми беше доста повече от дроба.Към накълцаното месо прибавих :



-един стрък праз, нарязан на ситно,
-1 кафена чашка ориз, накиснат в 1 к.ч. вряла вода,
-черен пипер,
-червен пипер,
-сол,
-чубрица.
Всичко слагах на вкус, като наблегнах на чубрицата.



Цялата смес от месото и подправките, ориза и праза се разбърква хубавичко. Може и да престои около час,за да се омешат вкусове и аромати.



И пристъпвам към пълненето на червата. Отказах се и от машинка, и от фуния- направих си една подръчна фуния от малко шишенце от минерална вода, просто защото е с по-голямо гърло и може да събере и повечко от сместа.От едната страна се завързва внимателно червото, а от другата се пълни. Червата напълних доста рехавичко, защото си спомням че едно време, като се напукаше бахура, причината беше в препълването на червата. Целите напълнени черва надупчих с едно дървено шишче- по този начин излизат разните му там работи, дето трябва да излязат.Разположих бахура в две тенджери в кошнички за готвене на пара, за да не загорят отдолу.Налях вода и захлупих с по една чиния отгоре, да не шава бахура много-много... И варих около два часа, като котлона се намалява след като заври,остава се да клокне само, и пак дупчих по малко, докато се вареше.
Извадих много внимателно, малко ги бях попреварила. Аз лично не обичам бахура топъл,така че прибрах в хладилника и сервирах студен.
Но..с руйно вино край горящата камина и в добра компания.....



Може да се замрази суров бахур и да се свари в удобен момент  за следващи кулинарни пиршества...
Не разбирам от промишленото производство на колбаси, но смятам че бахура има повече положителни качества от всеки един колбас, купен от магазинната мрежа:
- в него има само чисти продукти - месо и дроб,
-няма ГМ соя,
-не е опушен,
-солта и мазнината не е в огромни, нездравословни количества....
абе вкусно нещо е бахура, ей!

Така че.....
---------------------------------
Обичам Българските традиции и тези мои постове са своеобразен опит да ги запазя живи:

Кисело зеле на ВРЪШНИК

КАТМИте на обичайните заподозрени мои баби

Уникалният ГЕРГЬОВДЕН в село Паталеница

14 коментара:

  1. :-)))

    Е, те такова нещо само на картинка съм виждала!
    Не си спомням баба и дядо да са правели бахур като се колеше прасето.. Хм..

    Но снимките са чусесни, Мария! И муз. фон също!

    Поздрави и :-) от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам бахур от дете, но го купувахме от магазини за полуготова храна, където продаваха много хубави неща -като език, мозък и т.н. вкуснотии, които днес трудно се намират. Поздравления за приготовлението и да ви е сладко с червено вино :))

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не съм опитвала бахур :) но след разказа ти - разкошен, ще го покажа на баща ми ;), и може и да излезе нещо :)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за крайния продукт, ще пробвам рецептата непременно, стига да намеря свински черва. Имаш ли рецепта за салам?

    ОтговорИзтриване
  5. Ей,ще умра от смях някой ден с теб....такава си сладурана.И хич не ме интересува,да донесеш в петък малко бахур и толкоз!!!!Великолепен е!!!

    ОтговорИзтриване
  6. И къде ще ходите в петък? Не знаете ли, че е работен ден, дами?
    Марийче, чудесен кулинарен консерватизъм!
    Само ако може да довършиш изречението:
    "Но..с руйно вино край горящата камина и в добра компания....." :Р :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Супер си просто -така да обичам бахур, че не е истина :) Дбре, че станах селска снаха и мама свеки прави такиви работи :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дими, е, сега поне на картинка ще си го видяла, но наистина има региони в които не правят такива вкусотии от прасето....

    Дани, да, имаше такъв кулинарен магазин и в моя роден град и наистина продаваха страхотни нещица...

    Еос, щом има кой да ти направи-дерзай, момиче...и дай отчет после!

    Емо, дано намериш дебели свински черва и свиркай да кажеш откъде, че аз искам да си купя още. А иначе салам незнам как се прави, но домашно приготвените суджуци хич не са за изпускане.

    Йоли, радвам се,че се забавляваш и усмихваш тук...ще донеса, ама няма да е в петък...

    Пепчо,то изречението е ясно....с добрата компания на собствения съпруг, разбира се....

    Нейзи, радвам се че и ти се причисляваш към фенките на бахура....Ти си се уредила, щом има кой да ти го прави- аз пък се омъжих за кореняк софианец, който до преди две години не беше присъствал на такова шоу, като коленето на прасе, а камо ли пък да е вкусвал таквиз неща като бахур и някак не му е особен ценител...и децата не вкусват, така че УРА!, има повече за мен...!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,
    обичам да чета, написаното от теб -
    имаш страхотен талант.
    Сърдечни поздрави и ...наздраве, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Браво за бахура,ако можеше да сложиш и от кръвта става невероятен.Аз живея в Канада и тука такива неща няяяяяяяяяма.

    ОтговорИзтриване
  11. Възхищавам се на таланта ти да разказваш и на изказа ти, и на добре използваните и забравени архаизми, и на чувството ти за хумор-изобщо тук се забавлявам чудесно!
    Поклон пред таланта ти!
    А къде се случват твоите детски спомени, ако не е тайна, защото и аз имам подобни?
    Георги Пеев

    ОтговорИзтриване
  12. Георги, спомените са от моя роден град - Елхово, малко градче на левия бряг на Тунджа, близо до Ямбол.
    Благодаря ти за похвалите, е, чак се изчервих....! Радвам се обаче, че се забавляваш!

    ОтговорИзтриване
  13. коста-по същия начин става и кървавицата /бял дроб шарено месце .свинско.сол кимион черен пипер и дебели черва /пълни се и се суши =към края на октомври и ноември.забравих и праз лук .мария ти си много готина .изглеждаш чудесно и на външен вид и душевно .евала

    ОтговорИзтриване