08 декември 2014

Фонтаните на Вила Д'Есте в Тиволи

Le Cento Fontane - Стоте фонтана



Вила Д'Есте  е пищен ренесансов комплекс от дворец и огромен парк с множество фонтани в град Тиволи, на 30 км от Рим. Тя е забележителна илюстрация на Ренесансовата култура  и е под закрилата на ЮНЕСКО. Вилата е построена в периода 1500-1572 година с архитект на градините Ливио Агрест. Някои от фонтаните са дело на знаменития архитект Бернини. Изградени са 11 нива с фонтани и водни каскади. Това ренесансово бижу е било построено по поръчка на кардинал Иполито Д'Есте , син на Лукреция Борджия. Всеки фонтан в градината е украсен с герба на фамилия Д'Есте. През 16 век  тази градина с фонтани е смятана за 8-мото чудо на света.

Тиволи
 В малкото 59-хилядно градче Тиволи се намира  още една архитектурна забележителност под егидата на ЮНЕСКО - вила Адриана, която ние не посетихме.
 До Тиволи  се стига по няколко начина :
- с кола по магистрала А4,
- с влак Rome - Peskara, спирка Тиволи,
- с автобус на фирма COTRAL, който се хваща от метростанция  Ponte Mammolo.
Дъщерите ни останаха в Рим, но ние с мойто либе решихме да се поразходим до тез фонтани и да видим за кво иде реч....Избрахме 3-я вариант и беше доста тягостно и дълго пътуване около час и половина , в претъпкан автобус, който спираше буквално на всяка керемида.
  В Рим бяхме отседнали в разкошен апартамент на площад  Барберини,  на 2 минути пеша от фонтана Треви. Всяка сутрин ни събуждаше   аромата на прясно изпечени сладкиши и уханно кафе, които любезно ни изпращаха от близкото бистро.. Ние  обикаляхме Рим по най-любимия и най-живописен  начин - by foot, крачейки упорито върху късчета древна история, попивайки всеки сантиметър  забележително изкуство......... Тъпчехме се усърдно с питателна римска храна /за нея в отделен пост/, наливахме се с ледено бяло вино и ближехме опасно вкусно джелато...С две думи, бяхме запленени от   бляскавия уличен живот на Вечния град, и почти се изживявахме,  като щастливи римляни... Когато това пътуване ни подейства за  "изтрезняване".....В този автобус видях другото лице на "Рим на аристократите" - загорели от слънцето отрудени хора, нямащи нищо общо с модните италиански тенденции, бълващи по сто думи в минута на кресчендо - все едно са глътнали микрофон.....типична .какафония  ала италиано!  Но...когато съм на път нищо и никой  не може да наруши моето приповдигнато номадско настроение!
 За сметка на това, в градините беше почти празно и ние с моя благоверен се разхождахме  влюбено, единствено в компанията на  "розовия шум" на водата от водопади и каскади... Беше обаче адска жега, въпреки сенките на вековните дървета, слънцето беше спряло сърдито и напичаше като че ли   точно над главите ни.... И така ми се искаше  да вляза в ролята на  Анита Екберт от емблематичния  филм на Фелини "Долче Вита", и да нагазя с всичкия останал ми  сексапил  във водата на някой пищен фонтан,  нищо че във филма действието се случи във  Фонтана Треви.....Нямаше  и добри условия за снимки с това жарко слънце,  просто си  беше една обедна мързелива романтична идилия.. ....Нооо...нека ви покажа това, което съм успяла да снимам криво-ляво:


един от шедьоврите - фонтанът Яйцето
















фонтанът Rometta






Ей ни тука двамцата с мойто либе -
 "дребнички" пред величието на природа и човешки гений!


Прочетете още за РИМ:
РИМ - VENI, VIDI.....

РИМСКА КУХНЯ на "петата четвъртина"




12 коментара:

  1. Ох, Марийче, искрено ти пожелавам винаги да пазиш този номадски дух на топло и уютно в себе си. :)
    Поздрави и благодаря за красотата от разходката ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна разходка сте си направили ,Мария.Снимките са идеални.Благодаря за насладата !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ужасно много,много се забави,а знаеш,че точно това чаках с огромен интерес,но снимките ме разтопиха и ти прощавам :) !
    Толкова е прекрасно,че втори път няма как да го пропусна,ако онзи горе е рекъл :) .
    Нали знаеш,че за градини си умрем ,благодаря ти за невероятната разходка,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п.Викаш с Котрал е три дена път с камили,значи на влака ще е...

      Изтриване
    2. Роси, признавам си, че само заради теб пуснах този пост, знаейки че искаш да видиш за какво иде реч и ти. Иначе почти се бях отказала, че все не ми идва муза да пиша за тез фонтани...
      С автобуса е тягостно, но не знам с влак колко време и как се пътува, макар че от влаковете в Италия имаме чудесни впечатления. Може би е най-добре с кола... Но ние тъкмо бяхме върнали вече рентваната кола и затова ...Абе на една ръка разстояние, дет се вика с твоя мерак и пеша ще го стигнеш!!
      Пожелавам ти го...

      Изтриване
  4. Марийче, на фона на мрачното време навън, това ми подейства като балсам.
    И нямаше да е зле да потопиш грациозно сексапила :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, причината е че бях си забравила сексапила.....та затова, нямаше много кво да потопя, пък италианите държат на тия неща, хаха!

      Изтриване
  5. Мария, какво ти криво ляво на мен ми се ще вече да съм там, толкова красиви снимки! Приказни са тези фонтани! Прегръдки и весел декември!

    ОтговорИзтриване
  6. Фантастични гледки, приказна разходка на място за което всеки може да мечтае! Много ми харесаха и снимките и фонтаните!
    Поздрави, Мария!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, усмихна деня ми, Мария -
    вълшебно място, вълшебни снимки и представяне...
    Сърдечни поздрави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Мария, обожавам разходките ти! Чудесно място и е още по-обаятелно през твоя поглед и преживявания! Умееш да потопиш човек в атмосферата!
    Прегръдки и много уютни, вълнуващи празници!

    ОтговорИзтриване