20 декември 2012

КОЛЕДЕН ЩОЛЕН - ВЕНЕЦ /Christmas Stollen/



Понякога ми идва в повече цялата тази врява около Коледа - 
изведнъж украсяваме улици и площади , които обичайно тънат в мръсотия и кал, 
изведнъж блесват сгради и фасади в звездички и цветове, 
изведнъж хукваме по магазините и започваме да купуваме где що видим,
понякога неща, които  в друг случай не бихме купили,
изведнъж започваме да печем промишлени количества сладки, 
които излапваме с такава охота и гузна съвест,
 и после цял месец "ближем рани" за трупнатите килограмчета,
изведнъж ставаме по-добри и започваме да изпращаме SMS- и, за да станат чудеса...
Ами може би всичко това прави магията на Коледа!
Един неповторим празник......


Та и аз, в общата еуфория,
 реших, че трябва да се включа в Коледното сладко-печене 
/обичайно с това се занимават моите дъщери и вече опустошихме една доза от тези вълшебни КОЛЕДНИ КАНТУЧИНИ/  
и ме обзе мерак  да сътворя нещо с ухание  на Коледа...
Обекта на моя експеримент, на външен вид - не съвсем успешен, но пък на вкус- прекрасен, е този 
 КОЛЕДЕН ЩОЛЕН - ВЕНЕЦ 
 / Christmas  Stollen /


Ето какво ви е необходимо, за да доведете Коледния аромат и във вашата къща:
1/4 чаша топла вода
4 1/2  ч.л. суха мая/почти две опаковки от по 6 гр./
1 ч.чаша прясно мляко
140 грама безсолно масло
800 грама   брашно , плюс допълнително за месенето.Аз използвах типово брашно, а може да е  смес от бяло и пълнозърнесто.
1/2 чаена чаша захар
3/4 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка канела
1 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
3 големи яйца
настъргана кора  на 1 портокал
по 1 ампула ванилова и лимонова  есенция  
2 до 3 чаши сушени плодове (аз използвах комбинация от вишни, череши, боровинки, сушени сини сливи, кайсии  и  стафиди)
1/2 ч.чаша смес от  ром  и вишнев ликьор
1 чаена чаша /с връх/ нарязани и леко запечени  бадеми
1 малка опаковка  марципан 
малко разтопено масло за намазване на  венеца.
 пудра захар за поръсване на  венеца


От вечерта  накисвам сушените плодове, като по-едрите нарязвам на ситно, в алкохолната смес от ром и вишновка. Изпичам леко бадемите и после ги натрошавам на парченца - слагам ги в найлонова торбичка и ги халосвам няколко пъти с дървения чук за пържоли. В топлата водичка изсипвам маята и я разбърквам хубавичко, за да се разтвори. Идва ред на тестото....Разтопявам маслото в горещото прясно мляко и го оставям да поизстине. В малка купа разбивам с миксер яйцата, цитрусовите корички и есенциите. В голяма купа изсипвам всички сухи съставки - брашно, захар,сол, канелата, инд.орехче и разбърквам, постепенно прибавям маята и яйчената смес, като бъркам с миксер на най-ниската скорост. Довършвам с ръце, докато се получи меко тесто.Оставям го 10 минути да си почине. Прехвърлям върху набрашнен, дървен плот и в средата на тестото сипвам бадемите и сушените плродове, хубавичко удавени с алкохолчето. Започвам месене на тестото, при което плодовете и бадемите равномерно си намират местенце  в тестото. Меся така около 8 минути, да стане живо в ръцете ми. Оставям тестото в купата за 2 часа, а отгоре слагам леко влажна кърпа. И отново върху набрашнения плот, разточвам правоъгълна кора -  не е нужно да е тънка. Накъсвам разномерно по цялата кора от марципана и навивам на много стегнато руло, което прехвърлям в голяма тава за печене, с намазнена  кухненска хартия на дъното. Вече в тавата, сглобявам рулото в симетричен кръг, и  от външната страна правя прорези - дълбоки 2/3 от ширината. Разтеглям малко от вътрешната страна на венеца, за да се отворят хубаво прорезите. Пека на 180 градуса около 40 минути. Може би печенето е различно за различните фурни - трябва венеца да получи хубав златист загар. Изваждам внимателно венеца върху решетка и още горещ го намазвам с разтопено масло с четчица, и веднага поръсвам съвсем  деликатно с пудра захар. Покритието от масло и захар спомага за оптимално  съхранение.


Декоративните цветчета направих от тестото,  и ги закрепих върху венеца, преди печенето. Както е видно, става доста огромен ....и половин доза може да свърши работа.
Венеца оставих цяла нощ върху решетката, по немския тертип трябва хубаво да изсъхне. После опаковах във фолио за свежо съхранение, за да си чака реда..... Четох, че щолена с мая може да престои  до 2-3 седмици, но няма никакъв шанс у дома да  случи на такъв дълъг живот.


ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ  ВЪЛНУВАЩИ  СВЕТЛИ
 КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
НЕКА ЗАПАЗИМ ТОЗИ КОЛЕДЕН ДУХ,
 ТАЗИ ДОБРИНА И УСМИВКИ 
ПРЕЗ ЦЯЛАТА НОВА ГОДИНА!
НЕКА БЪДЕМ ЗДРАВИ!
И ДА СЕ ОБИЧАМЕ!



27 коментара:

  1. Щолена е разкошен,усетих вълшебния му аромат!
    Много красиво си го оформила, за вкусът няма съмнение!Тези дни и аз правих щолени,приятно занимание ,а и цялата къща ухае прекрасно.
    Накара ме да се усмихна като прочетох как се справяш с бадемите..:)
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,истинско удоволствие беше за мен, да прочета веселата ти технология!Забавна си,както винаги, а и щолена-венец ти се е получил!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен щолен-венец и като вкус и като визия, браво че вече е приготвен, у дома занятието предстои...Хубав четвъртък и сияйни усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, как ми се иска едно парченце от това удоволствие! :)
    Много красив щолен си имате, Мария! Усетих и аромата и ме завладя настроението ти! Чудесна си просто!
    При мен е малко сложно занапред да мисля за месене, но слава Богу си имам един коледен кейк, който отлежава и си чака декорацията, та няма да сме без хич.
    Вярно малко оглупяваме по това време на годината, но щом на душите ни е леко, а в сърцата топло, си струва!
    Много усмивки, много доволство и топлота ти пожелавам, мила! Нека Коледа направи всичко останало, за да сме щастливи! :*

    ОтговорИзтриване
  5. Райка Йорданова20 декември 2012 г., 14:37

    А днес е Игнажден!Мир,любов,топлина и благоденствие пожелавам от сърце,Мария за теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Мими, рецептата за коледния щолен отново попадна на точното място :-))) Изкушена съм до такава степен, че чак усещам аромата му. За мен от вчера започна сериала Коледни празници, та чак до догодина :-))) Разчитам и твоя дом да е пълен с хората, които обичаш и от тук натътък да се пълни със здраве и благополучие и берекет! ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, прекрасен е! Толкова красив венец не бях виждала досега! Поздравявам те от сърце! Пожелавам и на теб и семейството ти весели Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна публикация, великолепен щолен!
    Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  9. Blagodarya Mariya,priyatno izkarvane na Koleda i Nova godina,a az otivam dve sedmici na Grand Canary da se poglezya na slunce...XXXXXX

    ОтговорИзтриване
  10. Рени Коджабашийска20 декември 2012 г., 17:03

    Весели празници Мария !Желая ти пълна къща с любимите хора,с много топлина и уют !За трапезата си знаем-с Ели сте ненадминати !Светли празнични дни !

    ОтговорИзтриване
  11. Мария ,невероятен е шолена ти!
    Много красив и празничен!
    Колкото до Коледа и аз съм на същото мнение като теб!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепеляшка, толкова си талантлива, с такова чувство за хумор, за цвят, за красота, браво ! И ти благодаря за всички чудесни мигове в блога! Бъдете здрави!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  13. Няма начин да не се включи в еуфорията :)
    Скрила съм в две кутии едни бисквитки и съм ги "избила" от ума си :)
    Чудесен щолен!
    Весели, цветни, ароматни и щастливи Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Какво не му харесваш , Мари ? ...За мен е прекрасен ,красив и вкусен !Аз освен бадемите и орехите халосвам така :))) !
    Весела и неповторима Коледа !

    ОтговорИзтриване
  15. Много красив щолен, Мария! Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасен и вкусен щолен!
    Весели празници и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно изглежда, Мария,
    сякаш усетих аромата му, а за вкуса не се и съмнявам.
    Благодаря за пожеланията и на свой ред:
    здраве и хубав късмет, топлина, уют и благоденствие за теб, твоя дом и семейство!
    Усмихнати и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Голяма красота! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  19. Тъй,тъй....голяма дъндания настава наистина,сякаш е Коледа през 10 години.
    Най-много ме удивлява промишленото количество правене на сладки от всевъзможни варианти и рецепти,аз май не мога да се съсредоточа чак толкова старателно в подобни занимания :) .
    Щолена ти е страхотен,много богат на пълнеж и аромати,красиво декориран!
    И у нас нищо не може да преживее седмици :) .
    Едни бисквити съм завардила в една кутия от вчера насам,да видим ще намерят ли Коледа,хехе.
    Весело посрещане на празника!

    ОтговорИзтриване
  20. Честито Рождество Христово, Мери!
    Бъдете здрави, обичайте се и се радвайте на много щъкания заедно по света и у нас :)

    Коледният венец е много красив и оригинален! Браво!

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита, весела и много вкусна Коледа!

    Всичко най-добро за теб и семейството ти, Мария!

    Поздрави и :-)))

    ОтговорИзтриване
  22. Честито Рождество Христово, МАРИЯ!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  23. Честита Коледа,Мария!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  24. Честита Коледа, Мария! С пожелания за здраве и щастие!Топлината и уюта да са винаги във вашият дом! Нека Светлината на тези празници озари сърцата ни! Весели празнични дни с любимите ти хора!

    ОтговорИзтриване
  25. Честита Нова година, Мария!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване
  26. Момичета всичко е мноооого добре изпипано и сигурно много вкусно но този щолен написано е трябва да престои 2до3 седмици не става ли много сух и твърд за консумиране аз си знам нашенските козунаци меки и пухкави та за това ви питам де!

    ОтговорИзтриване