12 юни 2012

SALVIA FRITTA CON ACCIUGA или ПЪРЖЕНА САЛВИЯ С АНШОА - перфектната компания на бутилка бяло вино през лятото....


Много интересно съчетание на ароматна салвия и маринована риба - изтънчен и експлодиращ на небцето вкус, който би бил подобаваща компания и на най-най-изисканите напитки......

 

ПЪРЖЕНА САЛВИЯ С АНШОА
SALVIA FRITTA CON ACCIUGA



Необходими са ви:
- листа салвия - по възможност големи


- домашно маринована рибка по тази рецепта:
Маринована аншоа
 Е, аз имам почти винаги в хладилника  едно бурканче с аншоа, домашно приготвена. Правила съм и с купешка, но тя е твърде солена за моя вкус...
- 1 яйце
- брашно- за паниране
- олио от гроздови семки, зехтин или олио - за пърженето
И ледено вино , и верни другари, с които да споделите тези благини....


Салвия имам в двора, имам и в саксии...ревностно си ги отглеждам и развъждам, защото много ги употребявам в моята кухня и страхотно ми харесва аромата. Така че откъсвам най-големите листенца. Вече има салвия редовно и в големите вериги магазина.


И си правя нещо като сандвич от салвия с рибка- две листенца салвия, а в средата - парченце аншоа. После овалвам първо в брашно, после в разбитото яйце и го цопвам в нагорещеното олио от гроздови семки. Салвията се зачервява за секунди, обръщам и от другата страна и изваждам върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Запомнете- никаква сол не се слага!


Сега вече е време да сФирнете на банда верни другари, защото е грехота да хапвате тази вкусотия без сговорна дружина - изпива вино, бира, водка, в количества, каквито ви се откъснат от сърцето....Да ви е сладко!

---------------------------------------------------
Можете да разгледате 

18 коментара:

  1. Много интересна комбинация, звучи вкусно и примамливо! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина комбинацията е интересна!

      Изтриване
  2. Ех, сега ми изплакна очите-голяма красота и вкуснотийка!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен двор имаш,Мария!И чудесни снимки отново!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. E, снимките не си харесвам, ама толкова си мога....

      Изтриване
  4. Маргарита Божанова12 юни 2012 г., 19:41

    Браво! И за шарената салвия браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, в тая жега -плаче ми се за едно такова мезенце с ледено вино!Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария,да си знаеш,че ти завиждам лекичко за хубавата градина!Личи си,че полагаш необходимите грижи!Интересна рецепта за хубава компания!Съгласна съм!И винцето е подходящо!

    ОтговорИзтриване
  7. Марийче, дворът ти е прекрасен. Моят има доста хляб да изяде да го докара така;)
    А през това време, отивам навън да пийна едно винце, пък следващият път ще е със салвия. И аз уж садих, но е толкова немощна горката, че незнам....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, аз ви предлагам рецепта, а вие всички гледате в градината, хи-хи....и мойта има работа за целият китайски народ, гадна работа е това двора-за работливи хора, а ние не сме от тях!
      Наздраве да ти е !

      Изтриване
  8. Мария, имаш прекрасна градина! Много интересна рецепта, бих я пробвала с удоволствие :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мира - пробвай, предизвикателство е, като любимата ти френска кухня!

      Изтриване
  9. Чудесна рецепта :) ,....не , направо е супер рецепта :) ....а такава салвия виждам за пръв път ....моята е само зелена :( ! Снимките са много красиви , както винаги :) !
    Поздрав най- сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, да се заменим- аз при твойта зелената салвия, ти -при мойта шарена....Сигурна съм, че в Италия има много видове-аз имам също чисто зелена, имах и чисто лилава, но загина.
      поздрав и от мен!

      Изтриване
  10. Мария и аз ще погледна първо в градината:)! Прелестна! Рецептата е интересна, предполагам, че ще ми допадне, защото обичам аншоа. Салвията ти наистина е много красива и свежа! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудна идея, Мария! Както си примирам за салвия, като нищо ще се пробва. Само че като чета аншоа и май ми се иска с друго рибе да е. Аз също не харесвам купешката, не че съм пробвала домашна, де. Може би наистина ще да е заради солта.
    Но пък идеята ме грабна. И градината, както винаги! :)

    Хубава вечер на тебе!

    ОтговорИзтриване