15 февруари 2010

Пиян гравлакс или сушено-маринована сьомга в узо






Гравлакс буквално означава "погребана сьомга", а името се отнася до традиционния Скандинавски начин за приготвяне на тази храна- осолена сурова сьомга,подправена със сол, захар и копър и заровена в сух пясък , за да се изсуши и ферментира.Повечето рецепти за Гравлакс, без заравяне в пясък, включват две парчета филе от сьомга,намазани със сол и захар, залепени като сандвич, а между тях- връзка копър.
След като разгледах доста вариации за мариноване на сьомга из
нет-пространството, аз реших да експериментирам и да съчетая няколко рецепти в една . Да прибавя към традиционните продукти :
Узо - за по-добра ферментация и за да подсили аромата на сьомгата и копъра...,  Наскоро правих Пияни с узо шишчета, резултата беше невероятно сочно, ароматно и вкусно месце, затова и прегърнах идеята да поизлея малко узо и върху филенцето от сьомга.
Кайенски пипер или люспи от чили - пак за подсилване на вкуса,
Настъргани кора от портокал и лимон,за да им отнема аромата и го прибавя към този на рибата - за разкош...


Пиян гравлакс  или сушено-маринована сьомга в узо

Необходими са следните продукти:
1 кг.филе от сьомга, при мен без кожата, но не е задължително.
1 ч.чаша морска сол
1 каф.ч.кафява захар
настъргана кора от 1/2 портокал
настъргана кора от 1/2 лимон
1 каф.чашка хубаво узо
1 пакет сух копър на Котани, или пресен такъв
щипка кайенски пипер,или люспи чили
прозрачно кухненско фолио Plastic Wrap



Оформям от голямото филе, две еднакви по големина парчета. В иенски съд с капак поставям голямо парче кухненско прозрачно фолио- в никакъв случай не алуминиево фолио, наръсвам малко морска сол, поставям върху нея 1-вото парче риба. Най-напред с малка лъжичка напръскам цялото парче равномерно с Узото - може и повечко да го полеете, ако ви се откъсне от сърцето...Отгоре го наръсвам също със сол, захар, настърганите корички от портокал и лимон.



Поръсвам с голямо количество копър.



2-рото парче филе също напръсквам с Узо и подправки и обръщам върху 1-то. Да се получи сандвич. Увивам много, много стегнато с фолиото, и затварям в иенския съд.Отгоре, върху рибата може да се сложи нещо тежко за притискане- кутия бира, друга по-малка съдинка.....


Филето трябва да престои така в хладилника между 1 и 3 дни. Аз държах 2 дни и сърце юнашко не издържа повече....Изваждам от фолиото и измивам много хубаво - да падне всичко от филето. После поставям върху кухненска хартия и изсушавам хубавичко...В началото се очудих, че на всички рецепти се нарича Сушена сьомга, но тя наистина става като изсушена, колкото и странно да е....става компактна, сбита, изгубила е онази лигавост на прясното месо.
Реже се на тънки филийки :



Филето прибирам отново в хладилника, като между двете филета сложих връзка пресен копър, да поддържа аромата.




Прекрасно мезе за бяло вино и Узо,за допълнение към свежа салатка



Перфектно предястие върху хапки,канапета, става и за засищащи сандвичи .....многофункционално филенце !
Аз направих тези
малки сандвичи  от овесена питчица с масълце, филенце сьомга, лук, краставичка, каперси или маслинки....и много лимон.




Да ви е сладко !




11 коментара:

  1. Мария, хареса ми -
    Чудесна идея, рецепта и снимки.
    Вкусна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно предложение! Много обичам маринована сьомга и тази със сигурност ще ми хареса :-)

    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда великолепно, много красиво! Предполагам, че е и вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Без думи съм да рибните ти предложения.Нищо няма да кажа .... само .... спри се най-сетне да скиташ и донеси малако сьомга и бахур.

    ОтговорИзтриване
  5. Божествено...мисля да опитам тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Правя тази сьомга вече няколко пъти-страхотно става и много по-вкусна от купената от магазина.Благодаря ти!
    Всъщност целият ти блог е невероятен!
    Тони

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8 юли 2013 г., 19:29

    И за водка става!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно вкусна риба, направена от майсторските ръце на Мария.Адмирции!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно вкусна риба, направена от майсторските ръце на Мария.Адмирции!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз я правя сьомгата по този начин,но след като я измия и подсуша от солта след 24ч.,я слагам с месото надолу в ром и нарязан на ситно пресен копър за още 12ч.После...наздраве!!!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз я правя сьомгата по този начин,но след като я измия и подсуша от солта след 24ч.,я слагам с месото надолу в ром и нарязан на ситно пресен копър за още 12ч.После...наздраве!!!

    ОтговорИзтриване