17 януари 2010

Пияни пилешки шишчета с халуми



За сиренето Халуми обясних вече тук, но само уточнявам, че прилично количество Халуми беше част от армагана ми от Лондон от щерката.Та си имаме мезе за червеното вино, но се поразрових да намеря и някакви други рецепти. Попаднах на интересна рецепта в Kalofagas - Greek Food & Beyond и от там адаптирах с малки промени тази рецепта, която стана чудесна. Пилешкото, приготвено с тази марината може и самостоятелно да се изпече на шишчета или пържолки. А евентуално Халумито да се замести с някакво друго сирене, подходящо за топлинна обработка без да се разтича.Просто тази марината е наистина вкусно попадение....
Необходими продукти за 4 порции:
800 гр.пилешко филе без кожа,или пил.пържоли от бут без кожа,
250 гр.сирене Халуми
за маринатата на пилешкото филе :
1 с.л.мед,
сокът от половин лимон,
1-2-3 с.л. узо,
1 с.л. балсамов оцет или винен такъв,
мащерка- 1 ч.л,
щипка черен пипер,
праз,
сол на вкус,
2-3 дафинови листа,
2-3 с.л.зехтин.
Всички продукти за маринатата разбърквам добре, като меда разтопявам предварително.Ако ви се откъсне от сърцето, сложете 3 с.л. узо - придава неустоим аромат.Ако сте традиционалист и не обичате експерименти - сложете само 1 с.л. Даф.листа начупвам и прибавям към сместа. Празът, нарязан на много ситно прибавям към маринатата.
Пил. филе, нарязвам на правилни кубчета и поставям в разлата чиния и заливам с маринатата. Оставям в хладилника поне за 3 часа, хубавичко да си пийне месцето от узото и ароматната марината.
Нарязвам халумито на кубчета, подобни по размер на тези на месото.



Нанизвам сиренето и месото на дървени шишчета, като ги редувам :



Запичам на барбекю или на предварително силно загрят грил-тиган от всяка страна по 2 минутки. Ако се пече на тиган- може да се полее накрая с лъжичка от останалата марината. Сигурно би могло да се изпече и във фурна на реотани за грил- направо с марината. И понеже ми дожаля да изхнвърля ароматното сосче го сгъстих със щипка нишесте и го сервирах към шишчетата- стана добро допълнение.И по парче препечен домашен хляб....


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ммммм....как апетитно изглежда само и със сигурност е много вкусно!Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава марината/не знам дали ще ми се откъсне узо 3 лъжици/, но узото сигурно ще придружава тази вкуснотия.А за Халуми-то трябва да кажа на моя племенник да донесе, когато си идва.Не мога да сваря да пиша коментари, защото изведнъж ми излязоха няколко твои публикации :))

    ОтговорИзтриване
  3. Привет! Попаднах случайно тук, търсейки рецепта точно с халуми, което бях купила, а не знаех как да приготвя. Рецептата е невероятна. Направих я в по-малко количество (сирене и месо), но спазих количествата за маринатата (включително и узото:). Месото оставих хубавичко да се напие за 8-9 часа и стана превъзходно. Послушах и съвета за сосчето - също много добра идея. Много леко и много вкусно ястие. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Tedka, благодаря ти за доверието. А този начин за приготвяне на шишчета е вече любим в къщи, правя ги поне веднъж на месеца. Особено след като открих и българско халуми....
    Весели Коледни празници!
    Мария

    ОтговорИзтриване