19 октомври 2016

СИЦИЛИАНСКИ КАНОЛИ /Cannoli siciliani /





Каноли - типичният  сицилиански десерт  има арабски корени и в началото е бил сладкиш, сервиран по време на карнавали, като символ на плодородието. Днес, той е емблема не само на сицилианската кулинарна традиция, но и на италианската кухня по цял свят. Името му произлиза от гръцката дума кана - тръстика, и на сицилиански означава "малка тръба". Представлява пържена  в свинска мас /днес традицията не е това което е, и се използва и растително масло за пърженето/ тестена тръбичка, която се пълни с рикота с различни добавки, като сушени плодове, шоколадов чипс, шам-фъстък.



Макар че съм виждала много хора, които са очаровани и страстно пленени от този десерт, канолите не са моя сладкиш. Все си мислех, че ако опитам оригинала в Сицилия, ще ахна и аз....Да, наистина прясно напълнената тръбичка от специална машина-шприц, е изкусително хрупкава и  ароматна, и няма нищо общо с всички други каноли дето съм опитвала из Италия.......но, нищо повече, продължава да не е моят десерт!!


Все пак купих една кутия с готови тръбички, за да приготвям понякога за моите италиански вечери у дома.Тръбичките ги има и по някои италиански магазини в София.




СИЦИЛИАНСКИ КАНОЛИ
/Cannoli siciliani   /

Необходими продукти:
4 готови тръбички за каноли
300 гр.рикота / по възможност от прясната/
150 гр. захар
натрошен шам-фъстък
за аромат - ванилия или  вода от портокалов цвят, или розова вода /моите са с розова вода/

шоколадов чипс, сушени плодове - по желание

Ако искате да си направите и тръбичките в къщи, съвсем пресни - използвайте тази рецепта
Готовите в кутия също са много добри, но всеки знае, че всяко нещо приготвено у дома е най-вкусно!  
!!! А тарикатлъка е тръбичките да се пълнят непосредсдтвено преди поднасяне, за да останат хрупкави. 


С готовите тръбички всичко е много простичко, че дори и забавно....Предварително  оставям в тензух прясната рикота да се отцеди напълно от течността. Разбърквам с шпатула  в купа рикотата със захарта, ароматите, и оставям в хладилник да си чака реда. А когато е време за сервиране - пълня черупките със сместа, като използвам шприц или просто една торбичка с отрязан край. Подреждам в красиви подноси и гарнирам с натрошения шам-фъстък. Понякога ползвам годжи-бери или сушени боровинки за украсата / не харесвам онези захаросани плодове, които обичайно се слагат на канолите/. Може да се ползва и шоколадов чипс, но за моят вкус идва в повече. Но, по вкус и цвет таварищи нет.....както се казва.
Да ви е сладко!




5 коментара:

  1. Е, много изискано сервирано, страхотно е! А каноли не съм опитвала в Сицилия, но това което продават в северна Италия и на мен не допада.Видях наскоро в един италиански магазин такива тръбички, да взема и аз да опитам в домашни условия....поздрави, Пепеляшка, и ти благодаря, че обикалям стеб по чудесни места! Бъди здрава и все така любопитна към света!

    ОтговорИзтриване
  2. Еха, ама така пък поднесени, как да не ги заобичаш? Умирам за всичко що е сладко! Добре че не ми личи!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова бях слушала за тез каноли, че като ги опитах за първи път останах малко разочарована, но сега, години след това са ли много любими.Живея близо до Италия, та имам шанса често да си глезя душичката!
    Тези каменни чинии са хит в момента, ти си винаги в крак с тенденциите, хаха, браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък ги харесвам в солен вариант, но не бих отказала и някоя сладичка. Ех, че хубаво ме подсети за тях! :)
    Прекрасно си ги поднесла, Мария, поканила си пролетта на масата у вас! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Ее, жестоки снимки, Мария! Въпреки, че чакам съвсем друго нещо тук:)) няма да пропусна да се порадвам и на кулинарните ти красоти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване