29 август 2016

ZUPA DI COZZE или миди с доматен сос по сицилиански тертип


Сицилия 
е слънце, море, плажове и ...уникална  кухня! 
Простичка, от свежи продукти, и много вкусна. 
Това е перфектната мидена супа, сервирана навсякъде из острова, като предястие.
 Леко пикантен и плътен вкус на доматите, 
мекотата на мидите, 
хрупкавият хляб,
  всичко това с дъх на море, 
и полято с чаша ледено вино....
блаженство!


ZUPA DI COZZE или миди с доматен сос хо сицилиански

Необходими продукти:
2 кг миди
1 кг домати или 500 гр консерва доматена салца
1 гл.лук
1 морков
1 глава чесън
50 мл бяло вино
черен пипер
1 връзка магданоз
/1 връзка дивесил - по желание, за миди с бяло вино/
няколко стръка босилек
щипка лют кайенски пипер или чили
зехтин
сол

за сервиране:
4-6 филии хляб
зехтин



Най-пипкавата дейност в цялата работа е почистването на мидите. Аз ги купувам от Мидена ферма "Black Sea Mussels"  и съм доволна от техния продукт. Мидите измивам обилно под течаща студена вода и откъсвам едни "мустачки", които стърчат встрани. Ако има счупени или отворени миди - изхвърлям, защото може и да не са живи. А когато са вече сготвени - обратно, ако има неотворени миди ги изхвърлям. Понякога почиствам и с едно телче за съдове, но не една по една.
И тук, като всяка италианска рецепта....Загрявам зехтина в много голям тиган с капак и слагам вътре половината от нарязаните скилидки чесън. Когато чесънчето покафенее го махам от тигана, то си е свършило работата. Добавям виното и мидите. Затварям с капака. Сипвам само 50 мл вино, защото при отварянето си мидите пускат голямо количество солена вода, така че соса става достатъчно количество.
!! Малко отклонение -  за тези които искат да се поглезят с повече и разнообразно приготвени  миди...:
След около четири минути изваждам 2/3 от мидите с приблизително половината количество сок - тях ще продължа да готвя с домати...., а останалите задушавам още 2 минути, махам от огъня и поръсвам с една голяма връзка дивесил и малко магданоз, и воала  - вече имам


МИДИ С БЯЛО ВИНО И ПОДПРАВКИ


Разбира се, горната стъпка е само идея, аз лично винаги действам на принципа "С един куршум - два вида миди....".!!
Ако ще си ги правим всичките с домати -  задушаваме около 4 минути, махаме от огъня, изваждаме мидите от тигана и запазваме соса.
С доматения сос има два варианта:
- или да си го направим сами от един кг обелени домати, които се варят, докато изври напълно течноста, станат на гъста каша и намалят наполовина почти обема си.
-  или да ползваме готова консерва доматена салца. С готовата консерва става доста по-бързо и лесно, разбира се. Но, ако е лято...е грехота!
В тенджера слагам малко зехтин и задушавам лука, моркова и останалия чесън, нарязани на много ситно, за около 2 -3 минути. Изсипвам доматената салца в тенджерата и подправям с малко сол /мидите са солени от морето/, черен пипер, босилек, лют пипер. Сипвам вътре и сока от задушаването на мидите/оня с виното/ и оставям да поври около 5 минути, после пускам мидите вътре да клокнат за около 2 минути и махам от огъня. 
През това време съм си изпекла в тостер или фурна няколко филии хляб, предварително намазани със зехтин.
Сервирам в голяма купа мидите със соса, отстрани филиите, поръсвам обилно с магданоз. 
Силно изстудено бяло вино е абсолютно задължително. 
Е, може да е и розе....
Да ви е сладко!


А за моите впечатления от Сицилия, прочетете ТУК:
СИЦИЛИЯ - слънчев адвенчър с елементи на романтика!

4 коментара:

  1. Ахххх, изкусителка такава, ще ги приготвя още през идния уикенд! И колкото неща сме опитали от твоите кулинарни митарства, все сме си об лизвали пръстите!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда и звучи страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Христа Маркова29 август 2016 г., 23:14

    Уникална и цветна....както винаги!

    ОтговорИзтриване
  4. При следващите мидени творби очаквам да дадеш знак, слизам веднага при теб!

    ОтговорИзтриване