23 май 2016

Да хапнем мюнхенски вайсвурст /Münchner Weißwürst/ преди обедния звън на църковните камбани....


Мюнхенски вайсвурст /Münchner Weißwürst/ е традиционна баварска бяла наденица. Тя се приготвя от ситно смляно телешко месо и пресни свински гърди, подправени с магданоз, лимон, индийско орехче, лук, джинджифил, кардамон. Тази смес се "сготвя" и се пълни в пресни свински черва, разделени на парчета от около 12 см всяко. Въпреки това, апетитните бели наденички винаги се сервират потопени във вряла вода, в която се попарват 8-10 минути. Никога не се варят, защото обвивката се спуква, трудно се белят и не са така апетитни.
Сервират се в съда с горещата вода и няколко стръка магданоз. Така се хапват топли и сочни. 
Единствените приемливи спътници на вайсвурста са 
сладката баварска горчица Wirtshausern, 
хрупкав солен бретцел и 
пшеничната освежаваща вайсбира Weissbier
Ако консумирате вайсвурст без бира, горчица и бретцел, възможно е местните да ви гледат с лека насмешка, че не разбирате правилно живота....


Странното е, че баварците ядат вайсвурст на закуска или най-късно до 11-12 ч на обяд. С бира....
Има поверие, че вайсвурста не трябва да чуе обедния звън на камбаните на църквата. Всичко това има праистория обаче....Белите баварски наденички са измислени съвсем случайно от един млад месар Йозеф Мозер, който след като свършил дебелите овчи черва за наденици, се наложило да напълни тънички свински черва. Но се страхувал, че ако ги изпече на скарата, нежните свински черва ще се спукат, затова ги попарил за 10 минути и съвсем деликатно сервирал в купа с гореща вода. Началното недоверие към новия колбас се превърнало в бурни овации....а Мюнхен се сдобил със своя специалитет. Това се случило през 1857 год. на  Мариенплац. И защото е нямало хладилници, а наденичките били малотрайни и без консерванти, трябвало да се изконсумират най-късно до обяд, пресни, пресни....
преди обедния камбанен звън.



 Цветът на вайсвурста е неговата гаранция за свежест и качество. Той трябва да е бял почти като сняг, а през обвивката да прозират тук-там само зелените парченца магданоз. 
Е, сега с наличието на хладилници и консерванти, Мюнхенските бели наденички могат да се купят в магазини по цял свят. И може да се поръча купичка с два вайсвурста, плуващи в гореща вода, по всяко време на денонощието във всички мюнхенски кръчми, но нека да не забравяме, че за бавареца това е просто закуска.....и вайсвурста му не бива да "чуе" църковните камбани. 
И да бъде полят с пшенична бира.... 
Другата странност при ядене на вайсвурста са различните начини със специални наименования за обелване и хапване на наденичката. Един от тях е  обелването на кожата по дължина и после претъркулване на месото от кожата с вилица, при друг  месото се яде по специален начин чрез изсмукване,......
но нека оставим това изкуство на самите баварци!.....


Днес тези наденички са с географско защитен произход и Münchner Weißwürst се наричат само тези, произведени в Мюнхен.
Две от добрите места, в които местните похапват вайсвурст са: 
 - Bratwurstherzl до Viktualienmarkt
 -  Weisses Brauhaus


Не сте ли хванали още аероплана за Мюнхен? 
Ако скоро имате път натам, 
можете да си купите от всеки пазар насипни пресни, 
и от всеки магазин опаковани бели наденички, 
и да се поглезите в къщи.
А ето как да ги приготвите и сервирате подобаващо....
В заврялата, леко подсолена вода пускам наденичките и махам от котлона. Слагам капака и оставям така да се попарват 10 минути. После изваждам в керамична купа наденичките, заливам  с все още горещата вода. Накъсвам отгоре няколко стръка магзаноз и сервирам.
С бретцел...
Със сладка баварска горчица...
И освежаваща пшенична вайсбира.....

GUTEN APPETIT!



7 коментара:

  1. Абе обичам те, бе жена!:) Ама много ме кефи да те чета. Чаках вдъхновенията ти да ги споделиш и се надявам на още. Чудесна публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария,чудесна публикация ииииии вкусни вурстчета (хапвала съм оригинала в красивия Мюнхен), не може да се опише лесно удоволствието, което доставят, но четейки тук го усетих отново!!
    Поздрави и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни снимки, изглежда чудесно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна статия, невероятни снимки и мноооогооооо вкусни вайсвурстчета:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Еххх, ама как добре го разбираш ти живота, захласваш всеки път! Майсторка си на пътеписа и кулинарния детайл!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  6. Понакапах се чак.....

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, че сладка делвичка :) Много красиви снимки

    ОтговорИзтриване