11 април 2016

Пролетта в чинията ми кацна.....САРМИ С ЛЕВУРДА И ТЕЛЕШКА КАЙМА



Ако обичате  аромат на чесън и джоджен,
ако харесвате копринената нежност  на левурдата,
ако искате пролетта да кацне във вашата чиния по най- прелестния начин....
това са вашите сарми!
Невероятно вкусни, дъхави и нежни.....


САРМИ С ЛЕВУРДА И ТЕЛЕШКА КАЙМА

Необходими продукти за около 50 сарми:
олио
500 гр.телешка кайма
1 връзка пресен лук
1 настърган морков
1/2 ч.ч ориз
червен и черен пипер
магданоз пресен
джоджен пресен
щипка канела
сол
 100 големи листа левурда  -
по две листа левурда за всяка сармичка 
В началото на пролетта листата са много мънички, точно преди и по време на цъфтежа листата стават доста големи и тогава са подходящи за навиване на сарми.




Подготвям си листата, като им отрязвам дръжките, които може ситно нарязани да се прибавят към плънката.
В нагорещеното олио задушавам каймата, прибавям нарязания лук, настъргания морков, и ориза. Прибавям вода три части спрямо ориза. Оставям да ври, докато ориза омекне.
!!! За разлика от другите видове сарми /със зеле и лозови листа/, при тези плънката трябва да е напълно сварена, защото после самите сарми варя съвсем малко, заради нежните листа на левурдата.


На финала прибавям сол, черен и червен пипер, щипка канела и ситно нарязаните пресни джоджен и магданоз.
Започвам да навивам сармите. Малко си поиграх, докато налучкам оптималният способ за навиване.....но го уйдурдисах и се получиха много добре оформени сарми, дори и след варенето.
Ето как....

Надявам се, че ви стана ясно навиването.
Поставям сармите в тенджера с половин чаша вода, отгоре притискам с чиния. Варя около 20 минути на съвсем слаб огън.


Поднасям с богата зелена салата от пролетни зелении.
Подходящ е и сос с кисело мляко, джоджен и сол.

Да ви е сладко!
 И пролетно и цветно.....


А ето  рецептите и на другите видове сарми, обожавани в нашият дом:

ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ - моите малки тайни за тяхното приготвяне....

Постни зелеви сарми с ориз, праз и орехи

За Зорба Гъркът, сармите с кисело зеле и моя милост.....


15 коментара:

  1. Чудни са сармите Мария.Не съм правила такива, защото листата на левурдата са много нежни.Но ти благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ами много са ти хубави сармите. Ама пак не посочи поляната, дето береш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами паля колата и газ до Красноселския пазар...купувам от моя агент, от него се снабдявам с гъби, коприва, левурда. Иначе ходим рядко и по чукарите да берем, над Бистрица, над Банкя...

      Изтриване
    2. Ами паля колата и газ до Красноселския пазар...купувам от моя агент, от него се снабдявам с гъби, коприва, левурда. Иначе ходим рядко и по чукарите да берем, над Бистрица, над Банкя...

      Изтриване
  3. Марийче, идва ми да "кацна" на масата ти :)
    Сърмите с страхотни, а съдовете са ти трепач!
    С усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова е цветно, красиво и вкусно тук, Мария! Чудесни сармички! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея, Мария! Много ми хареса. Непременно ще направя, как! Просто е задължително. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  6. От тази вкусотия и чашите взеха, че паднаха! Много полезна идея за навиването, ще я приложа непременно!
    Ха до скоро!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идея да се навиват, не съм се сетила, а сърмите са чудни!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда интересно, трябва да опитам :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта! Свежа и нестандартна, а презентацията е направо супееееррр!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Пролетен разкош, Пепеляшке! Шарено пиршество! Пришествие на багри и аромати :)

    Левурдата и аз тача напоследък - правих баница с плънка - булгур, ориз и левурда ( мааалко овче сирене, да замижем ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубави сармички и още по-хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Много здравословна рецепта, много ви благодаря.

    ОтговорИзтриване