14 март 2016

ТRIPPA ALLA ROMANA - ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ ПО РИМСКИ В ХЛЕБНА ПАНИЦА


Италианската кухня изобилства от традиционни ястия, като  често се случва във всеки регион да имат своя версия за приготвянето им. Един такъв продукт е шкембето, като има вариации на шкембе по римски, шкембе по флорентински, по неаполитански, по милански, има и болонезе версия....И макар че съм опитвала шкембе във всички региони, и макар че  разликата е само в детайлите, на мен най-много ми се нрави шкембето в регион Лацио, т.е. по римски. 
Сушените свински бузи /guanciale/ засилват вкуса, 
прясната мента добавя нови ухания, 
а обилно настърганото пекорино 
изгражда различните вкусове и аромати
 в една запомняща се композиция,
сервирана от мен 
в хлебна паница.


За богатството на римската кухня прочетете ТУК:


ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ ПО РИМСКИ В ХЛЕБНА ПАНИЦА
Необходими продукти:
1кг.телешко шкембе
1 глава лук
1 винена чаша бяло вино
100 гр. guanciale /това са сушени в подправки свински бузи, има  в италианските магазини в Сф, ако не намерите го заместете с панчета, но не наш бекон, защото е много опушен. Аз съм си изсушила в домашни условия парче свински бузи и ги ползвам за разни италиански рецепти - паста, шкембе, тел.опашка..../
прясно смлян черен пипер
1 стрък селъри
1 голям морков
3 скилидки чесън
400 гр доматена пасата / точно една метална кутия на CIRIO с пасирани домати/
около 30 мл зехтин
100 гр. пекорино романо /или друго твърдо сирене, като пармезан/
сол на вкус
прясна мента
по желание за сервиране - една питка



Суровото шкембе почиствам много добре от разни ципи, мазнини...и измивам със студена вода.  После го нарязвам на тънки ивици и го сварявам  с една чаша вода в тенджера под налягане за около час. 
През това време нарязвам моркова, лука, целината и чесъна на ситни кубчета. Гуанчиалето също нарязвам на малки кубчета.



В тенджера изсипвам зехтина и задушавам нарязаните на ситно зеленчуци. Нека клокнат за около 2-3 минути и прибявам гуанчиалето, а след още 2-3 минути и шкембето.Наливам бялото вино и когато се изпари напълно прибавям сол и черен пипер. Добавям и пасирните домати/може да се ползва и пюре, но количеството да е наполовина/ и оставям да поври около 10 минути. На финала поръсвам с мента и настърганото пекорино. 



!!! Макар че добавям свареното шкембе неотцедено, за да си пусне малко сокове в гозбата, ако прецените, добавете течността от варенето на шкембето. Хубаво е да има повече сос, защото натопеното коматче в него е убийствено....
!!! В оригиналната рецепта шкембето се слага сурово и гозбата се вари на тих огън 2 часа. Аз обаче не рискувам, а го правя винаги със сварено шкембе.




Аз сервирам за по-ефектно в питка, чиято вътрешност е издълбана.




Получава се много красиво блюдо....Да ви е сладко!







13 коментара:

  1. Тази рецепта ме грабна веднага.Ще я приготвя според указанията.Може ли да кажете как се прави в домашни условия guanciale/ свинските бузи/?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен са ми известни два начина - първият е, като се пиперосат сурови и се оставят да се сушат навън под някой чардак около месец / начина е както се правят всякакви сушени меса/. Вторият е, като бузите се сварят и след това пиперосат, хапват и каквото остане - замразяване на парчета във фризера - така всеки път при нужда се вади парченце и се използва за гозбата. А най-лесният вариан, който аз използвам понякога е да си държа във фризера парчета сурови бузи и когато ми потрябват за готвене ги ползвам, не е съвсем същото като сушените, но пак става....Да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Жана Стоянова14 март 2016 г. в 15:03

    Миме,толкова си сладкодумна в описанията на твоите ястия,че чак се окапах от твоите вкусотии,а уханието на мента замириса чак в Елхово.С твоите пътешествия се принасям в един приказен свят на твоите преживявания в кулинарията.Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепие.....Задължително ще го опитаме и у дома!Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ах че вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  5. Христа Маркова14 март 2016 г. в 20:39

    Ама пък си сладкодумна, а и туй шкембенце в тая паница...леле, страхотия! Не съм сигурна, че някой италианец би описал гозбата така красиво и цветущо!

    ОтговорИзтриване
  6. ПРЕКРАСНО ЯСТИЕ!!!
    Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Няма твоя рецепта, която да не ме е изкушила, обаче когато пишеш за италианската кухня, го правиш така омайващо, така прелъстяващо... Прекрасно поднасяне и добре, че съм опитвала подобно нещо, та няма да се вкарвам в поредното приключение, още имам спомен от телешката опашка:))) Прекрасна си, Мария, продължавай да ги обикаляш тези земи и пиши и споделяй с нас!!!

    ОтговорИзтриване
  8. А пък такова ядох съвсем наскоро там нейде, но не беше в хлебче. потвърждавам- много е вкусно;)

    ОтговорИзтриване
  9. Потекоха ми лигите....
    Страхотна идея! Благодарности към автора ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Мария за мен това което си приготвила е направо уникално.ще го изпробвам и , ще дам резултат

    ОтговорИзтриване
  11. Мария за мен това което си приготвила е направо уникално.ще го изпробвам и , ще дам резултат

    ОтговорИзтриване