25 март 2016

ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ - моите малки тайни за тяхното приготвяне....




Моите домашни любимци обожават лозови сарми. Децата си ги поръчват  задължително, като се прибират от "тая пуста чужбина". Попитам ли какво да ви сготвя и отговора е ясен....Правя огромна тенджера със сарми, които омитаме за норматив. Дълги години експериментирах, докато ги докарам до вкуса, който ме удовлетворява.
 Е, сега вече от година им намерих цаката....
И макар че не задушавам и пържа нищо, а навивам направо със суровия ориз, 
и макар че ги правя винаги постни, 
резултата е много, много вкусен....
Може би разковничето се крие в разточителните количества подправки, които слагам....
или в доматено пюре, което придава необичаен вкус,
или е просто от щипката любов....
Ноооо, опитайте ги и решете сами.....




Постни лозови сарми
Необходими продукти:
за плънката:
1 ч.ч. ориз
1 мини консерва концентрат дом.пюре 70 гр./ около 3 суп.л./
1 голям морков, настърган
1 .глава лук, ситно нарязан
половин връзка пресен джоджен
половин връзка  пресен магданоз
половин връзка пресен копър
/ако сезона не позволява, слагам по 1 суп.л. сушени джоджен и копър/
1 стрък мащерка - прясна, или  щипка сушена
шепа замразена или една връзка прясна левурда / според сезона/ или 4 скилидки чесън
черен пипер
6-8 суп.л. олио
сол на вкус

около 50 - 60 лозови листа

сокът на 1 лимон, за сервиране


Всички продукти за плънката поставям в купа, като ориза предварително измивам със студена вода, а останалите продукти са ситно нарязани или настъргани. Разбърквам много добре да се получи хомогенна смес, доматеното пюре спомага за това.



В сезона, когато няма пресни листа, използвам домашно приготвени лозови листа в буркани. Нареждам лозовите листа в буркани, заливам със солен разтвор и оставям в хладилник. Използвам и замразени във фризер листа.
Подреждам си листата и едно по едно пълня с оризовата смес.
Заливам с вода в съотношение 4:1 в полза на водата, малко повечко е водата, но пък не рискувам да загорят сармите.
Отгоре притискам с чиния и варя на слаб котлон около 45 минути.
Сервирам с прясно изцеден лимонов сок.
Да ви е сладко!


9 коментара:

  1. Обожавам ги!
    И съм сигурна, че са чудесни!
    Честито Благовещение с много благи вести у дома!

    ОтговорИзтриване
  2. Твоите малки тайни са наши изкушения:))) Чудни сармички, прецизни и вкусни. И снимките и тях хваля много, да знаеш!
    Честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Мария! Да сте здрави и само хубавини да се случват на семейството ти!
    Сармичките са чудни, и те като боба- всяка къща си има специфичната рецепта, букет от аромати и начини на приготвяне...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ги обичам, особено с повече зелени подправки. Ще пробвам и твоята рецепта. Не знам дали си опитвала да приготвиш с листа от цвекло, стават също много вкусни и по по-нежни. А листата могат да се съхранят навити на фитил и пъхнати в пластмасови бутилки, както са сухи (може да се измият и изсушат, а може и после да се мият). Пълни се шишето, колкото може да се напъхат и се затваря капачката. Нищо друго не се слага. Държат се на студено, вие имате мазе, там ще е чудесно. Остават свежи цяла зима. Но не бива да се отварят, само преди употреба се срязва шишето.
    Няма ли да се прибират девойките от "тая пуста чужбина"?:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, страхотна идея за съхранение, ще пробвам, мерси!
      Малката девойка едва започна, медицината се учи дълго...така че има да посрещам и изпращам!

      Изтриване
  5. Мария,
    и аз веднъж пробвах да приготвя сарми със суров ориз, но не се получиха.Имаше и недоварени зърна.Пак ще пробвам по твоя начин.И аз правя лозовите листа по няколко начина - сухи в стъклен буркан запечатани, навити на руло.А преди години ги правих посолени с морска сол едно върху друго.Но имам въпрос - как я приготвяш тази замразена левурда.Много я обичам, а сега и е сезона.Нарязваш ли я за фризера или по друг начин я съхраняваш ?Аз правя постните сарми с много копър или с други зелени подправки и с различни листа - манголд, цвекло, лозови, липови, лапад, ружа и стават чудесни и малко разнообразни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, левурдата измивам, подсушавам, и замразявам така на връзки. После замръзнала както е отчепвав и слагам цяла зима в супи, разл яхнии, в сосове, в тези сарми. Е, за салата не става..
      Значи и ти предлагаш подобен начин за съхранение, като Весела,ще пробвам тази година.
      Поздрави

      Изтриване