07 март 2016

Мамината гозба ОРИЗ НА ФУРНА СЪС СУДЖУК, ЯЙЦА И ПРЯСНО МЛЯКО - една неочаквано добра комбинация!




Понякога си мисля, че една от моите мисии в този живот
/ а може би и в онзи, знае ли човек...!/ 
е откриването на перфектния суджук.....
затова и от как се помня съм в непрестанен своеобразен  режим на дегустация на суджуци. Опитала съм разни и разнообразни екземпляри по света и у нас, 
от разни и разнообразни видове меса...
това ми е нещо като мания, хоби, лудост,и аз не знам как се нарича... 
гонитба из цяла Европа в откриване на съвършенната хапка......
засега поне имам няколко фаворита, и те са все от нашите родни ширини!
 Днес обаче ще ви  "светна" за една любима моя  прекрасна гозба със суджук, 
но с леко сурово-сушения му събрат, 
а не онзи - силно изсушения, моя любим, 
дето се дъвчи кат парче съкъз.....


Тази рецепта зная от моята майка. Едно време мама я готвеше с домашен суджук, от онези дето висят по прътовете на балконите, главно из провинцията.... Днес, у дома, е също много любима гозба и моите домашни любимци си я пожелават често....На пръв поглед е малко необичайна комбинацията на яйца, прясно мляко и ориз в солен вариант със суджук и дъхав джоджен, ноооо...повярвайте - неустоимо вкусна гозба е! Всеки път благославям автора на тази гозба, колчем седнем дружно на масата с голяма тава от нея...И направо забравяме всякакъв етикет и  копаме, копаме в тавата и докато не я приключим напълно не мирясваме..... Особено е актуална зимно време, защото в компания на царска, селска или изобщо някаква туршия, става още по-неустоима комбинация.
Не съм срещала още човек, който да познава и да приготвя  тази гозба в дома си. Дори роднините ми не са я наследили от лели и учинайки. Явно само мама я готви... Понеже е една от най-любимите гозби на малката ми щерка, съм длъжна да я "завещая" в този виртуален тефтер с рецепти.....


ОРИЗ НА ФУРНА СЪС СУДЖУК, ЯЙЦА И ПРЯСНО МЛЯКО

Необходими са ни за една тава с диаметър:
2 подкови леко изсушен суджук
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч.прясно мляко
4 яйца 
1 гл.лук
5 суп.л. олио
джоджен
щипка сол


Нарязаната на ситно глава лук задушавам в олиото/ ако ви се вижда много, намалете количеството, но ориза поема и е вкусен с повечко мазнина/ за минута, а след това добавям ориза. При  непрекъснато бъркане на тих огън задушавам  ориза, да стане прозрачен, около 4-5 минути. Прибавям суджука, нарязан на кръгчета, разбърквам, точно колкото продуктите да си омешат вкусовете още в тенджерата. Изсипвам всичко в тава.
В купа слагам свареното мляко и разбърквам енергично с бъркалка яйцата в млякото. Изсипвам ги в тавата. Посолявам / съвсем малко, защото суджука е солен/ и прибавям обилно/обилно!!/  количество джоджен.
Пека във фурната до готовност на ориза и докато получи отгоре един апетитен загар от яйчената смес, като крем-карамел почти.
!!! Изстинала  тази гозба е по-вкусна!
Сервирайте с някакъв вид туршийка зимъска. През другите сезони със зелена салата.И руйно винце.....
Да ви е сладка мамината гозба!


И една снимчица с мама от 
" стар албум със снимки черно-бели,
доста пожълтели, надписани дори....":



6 коментара:

  1. Ех, Марийче, перфектна зимна гостбица, особено ако има перфектен суджук....ама мълча додето се намираше такъв....сега ще чакаме другата зима, да сме живи и здрави!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна гозба,Марийче!
    Остава да намеря и хубав суджук :
    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йорданка Никова7 март 2016 г., 18:36

    Снимката...............роклята,чантата,обувките!Не можем ги стигна!Стил!

    ОтговорИзтриване
  4. Жана Стоянова7 март 2016 г., 18:43

    И моята баба я готвеше тази гозба,а този хубав аромат и вкус не може да се забрави. И аз понякога я приготвям и се връщам в детството си.

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна рецепта, Мария, за първи път я чувам. Интересно ще ми е да споделиш фаворитите си, аз май не съм попадала в търговската мрежа на нещо, дето да ми е задоволило вкуса в тази насока. А домашно отдавна не правим,имам предвид родителите ми, иначе аз не се наемам, не разбирам от направата им.
    Много мила снимка...голямата ти дъщеря прилича на теб:)

    ОтговорИзтриване
  6. За пръв път виждам подобно нещо. Мисля, че много ще се хареса у дома и благодаря, за което.

    ОтговорИзтриване