11 декември 2015

РАЙСКА ЯБЪЛКА /персимон/ с хамон


Не знам дали вие обичате тези искрящо оранжеви плодове, които китайците наричат храна на Боговете....но аз в този сезон съм пристрастена към тях, обожавам ги. Не знам дали знаете, че те биват два вида - кръгли и по-сплескани. Кръглите се ядат, когато омекнат и имат леко тръпчив вкус, и тях много не ги обичам. Но сплесканите са невероятно сладки и неустоими, и могат / дори аз ги предпочитам/ да се ядат и напълно твърди. Уж са твърди, но като се обелят и отхапят...ммммм,  медена сладост! Да уточня, че говоря за наши, български райски ябълки, расли в Петричко.
Освен всичко друго, персимона е и много, ама много полезен плод.


"Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност. Плодът доставя много ценни вещества, но в същото време съдържа малко калории и ефективно успява да създаде дълго чувство за ситост. Поради тези си качества, се препоръчва горещо от диетолози за хора с наднормено тегло.Комбинацията от флавоноиди, танини, бетулинова киселина и шибуол в плода спомага за ограничаване на клетъчното окислително увреждане, стимулира разтварянето на туморните клетки и предпазва от ДНК мутации. Голямото количество йод прави божествения плод много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.Райската ябълка е изключително богата на Витамин С, затова е добре да се консумира през този сезон на годината, когато върлуват грипове и настинки. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липсата на слънце.Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене." - копирано от  тук

Райската ябълка се съчетава перфектно и със соленичкия вкус на прошуто, хамон, сушен еленски бут или някакво меко френско сирене.
Аз често приготвям персимон по този начин и с чаша червено вино е невероятен финал на деня.....Или добро начало на всяка една изискана вечеря.


За целта са ни необходими:
1 райска ябълка от сплесканите, твърда
5 резена  хамон / моят хамон ми бе любезно подарен в кошница-изненада от lidl /
по желание - 5-10 люспи пармезан
Обелвам райската ябълка. Нарязвам я на кръгли резени по широчината на плода. Върху всеки плод небрежно поставям тънък слайс прошуто. Отгоре нахвърлям по няколко люспи пармезан....Наливам си чаша червено вино и.....воала, животът е прекрaсен! Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Е, така и сто години се живее....Издаде тайната за свежестта най-сетне, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  2. Хич не го обичам този плод, но сега ме заинтригува със сплесканите и кръглите ябълки, Марийче. Ще опитам от сплесканите, благодаря! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам райски ябълки. Всяка година, когато излязат изяждам с килограми. Досега не ми е хрумвало да ги комбинирам с хамон - ще пробвам :-)
    Ама да ти кажа има и от плоските видове, които се консумират чак след като омекнат и са по-стипчиви, а тази година попаднах на кръгъл вид, който пък се ядеше веднага. Хич не мога да ги познавам, преди да ги опитам кой вид са :-)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Тази година за пръв път ги опитвам и много ми харесват.Само че са меки и тази рецепта няма да може да се изпълни с тях. Явно трябва да търся сорта, който посочваш. Твърде апетитно изглежда!
    Спорна нова седмица, Мария!

    ОтговорИзтриване