24 юли 2015

Нещо като СУФЛЕ от РИКОТА, нещо като ЯПОНСКИ ЧИЙЗКЕЙК, изобщо нещо като нищо на света...



Невероятно пухкаво и  ефирно  суфле от рикота,
малко необичайно на пръв поглед,
но когато се разтопи първата хапка по небцето ви, 
вече е сигурно - това е самото съвършенство!
А в компанията на уханно плодово сосче....
мммм, божествено е!


Не знам как точно го постига, но моята Еличка има удивителната дарба да надушва страхотните храни....независимо дали са под формата на рецепта нейде из нета, или сервирани в заведение нейде по света. Тя има дарбата да открива най-вкусното джелато, където и да е из Европа.. Най-вкусния милфьой, най-сочния телешки стек, най-изкушаващите гастрономически парижки потайности...Дори в скучното немско кулинарно пространство, където учи, тя открива истински гурме попадения. За наша радост, и за радост на кантара ни, който злорадо ми се киска всеки път като се метна на него.....тя не само надушва, но и произвежда с голямо усърдие и удоволствие невероятни сладки изкушения! Всъщност тя умее да готви всичко, но сладкишите са й страст....Казва, че това я успокоява и релаксира, когато е много натоварена с учене. Дори не обича да ги яде, просто обича да ги прави.... И никога не прави едни и същи десерти, харесва предизвикателството на експеримента....  Бих казала, че за мен е най-големият сладкар сред кандидат-лекарите, а може би и единственият бъдещ лекар сред сладкарите.....А за 8-ми декември беше организирала и осъществила с участието на още няколко деца, Бг вечер за 70 /да, за 70!!!/ интернешънъл студенти в немският университет, в който учи - 4степенно бг меню /таратор, боб яхния, мусака, баница/, кратко представяне на България, 4 бг хора изтропани от нея и още 5ма бг студенти и за финал - уъркшоп на право хоро, "за всички които го пожелаха"....такава е моята Еличка!
Та по някакви нейни  пътища неведоми, тя стигна и до тази рецепта....Каза, че ще направи десерт с рикота, рови, рови...накрая ми продиктува какви продукти да купя, аз бях скептична и казах, че ще се изложим с тоя десерт пред нашите гости......но той беше мммммм, невероятен!! Оригинала е от японски сайт /ТУК/, нарича се японски чийзкейк и е с крема-сирене. Еличка  реши, че ще го направи с рикота, защото обичала рикота.....и се получи страхотно, но сега не е ясно дали е японски чийзкейк, или суфле чийзкейк или просто суфле от рикота.....


ЯПОНСКИ ЧИЙЗКЕЙК ИЛИ СУФЛЕ ОТ РИКОТА

チーズケーキ


Необходиим са ви следните продукти:
400 гр.рикота 
40 гр.захар
60 гр.масло на стайна температура
6 големи жълтъка
200 мл животинска сметана
10 мл лим.сок
1 суп.л. ром или ромова есенция
80 гр. брашно

 за белтъчната смес
6 белтъка
70 гр.захар

форма с падащ борд с диаметър 23 см


за плодов сос
500 гр.плодове
3-4 суп.л.захар
3-4 суп.л. вода или домашен плодов сок
/ Еличка сложи сок от бъз, мое производство/
1 парченце кардамон
1 парченце карамфил


Формата се опакова с хартия на дъното, а после и на борда, като тази на борда трябва да е два пъти по-висока от тавата, за да има място за надигане. После формата плътно се увива в алуминиево фолио от външната страна, защото се пече на водна баня и да не влезе вода в тавата.
Фурната се загрява на 160 градуса.
С миксер се разбиват  рикотата и захарта. Добавя се маслото и се разбива до еднородна смес. След това се прибавят жълтъците и сметаната, и се разбива много добре. Добавя се лим.сок и ромът и се разбива отново.Брашното се пресява  2 пъти и се добавя наведнъж към сместа, и отново се разбива .


В купа с много чисти перки на миксера се разбиват белтъците на средна скорост, докато станат на пяна с балончета.След това се добавя постепенно захарта, при непрестанно миксиране на средната скорост.След като е добавена вече всичката захар, сместа се миксира на висока скорост около 4 минути докато обема на белтъчната смес се удвои. Тества се за готовност - или се обръща купата и трябва сместа да  не се стича, или като се махнат перките, трябва да  се получават връхчета от белтъчната смес. Ако не е постигната желаната консистенция, продължава се разбиването на висока скорост за още 30 секунди.Пак се тества. 
От тази смес 1/3 се прибавя в другата смес със рикотата, и добре се разбърква с шпатула.След това се прибавя останалата белтъчна смес наведнъж и се разбърква пак с шпатулата, внимателно и не до еднородна смес, а да останат вътре облачета от белтъчната смес.



Сместа се изсипва в тавата. Леко се раздрусва тавата върху плота, за да се премахнат евентуалните балончета в сместа.
Взема се тава с доста по-голям диаметър от формата, поставя се формата в средата и се  изсипва  вътре вряла вода  до половината на формата.
Пече се на загрятата вече фурна на 160 градуса за 60 минути.
След това печенето продължава на 150 градуса за още около 30 минути.
През първият 1 час на печене, фурната не трябва са отваря. Тества се за готовност с клечка при втората част на печенето след 20тата минута.
След като е изпечено, тавата стои все още вътре във фурната, но при отворена вратичка за около 15 минути. От внезапната промяна на температурата суфлето може рязко да спадне.
Сервира се по желание с някакво плодово сосче. В нашият случай плодовете бяха черници, вишни и кайсии.
Всички продукти за соса  се слагат в една тенджерка и се варят до желаната консистенция. 
Суфлето се сервира  охладено . Издържа до три дни в хладилник. При нас не се задържа и три минути на масата.....получи и бурно одобрение от гостите ни!


Опитайте го задължително! И да ви е сладко - от мен и моята Еличка!






6 коментара:

  1. Много красиво поднесено, Мария!
    Поздрави и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. И тук да поздравя Еличка.
    И аз го правя този японец, но при мен е
    с прясно мляко и крема сирене.
    И е много ефирен!
    При вас е станал още по-пухкав :)
    Хубаво лято за Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. А аз все му се каня и все не намирам повод за него. :)
    Чудесно изглежда суфлето - нежно, ефирно и вкусно! Поздравления за Ели, а за мама още безброй поводи за гордост!
    Прегръдки и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебно изглежда, Мария - разкошен, фин и ароматен,
    а и цялата ти нова серия летни предложения е страхотна; много красиви снимки.
    Благодаря за чудесните публикации, поздрави за теб и Еличка, хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко,което излиза от ръцете на твоята нежна Еличка е толкова вкусно....Сигурна съм в това-поздравления за нея!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми се искаше да видя и разрез,но явно до снимки не му е било на никой на трапезата след сервирането!И вярвам има защо!Поздравявам Еличка,великолепен сладкиш!

    ОтговорИзтриване