26 юни 2015

И още за моята мисия ЛОНДОН - за Джейми Оливър, храна, пазари, паркове и ...разни майчини емоции....




И след фото-разходката из архитектурен Лондон :
 следва малко да си отдъхнем на зелено в лондонските паркове,
за които пък съм писала подробно тук:


ХОЛАНД ПАРК   и градината Киото, и ...една красиво позираща чапла:







кварталът Холанд парк

KENSINGTON GARDENS 
част от "зеленият бял дроб" на Лондон, започващ от С.Джеймс парк,
през Грийн и Хайд парк, и
стигащ до Кралските градини в Кенсингтън.








Любимият ми St. James"s park :







И докато се разхождахме по паркове и градини поогладняхме, нали? 
Храна из Лондон - бол....от което и кътче на планетата да поискаш!


При тази ми визита в Лондон се изкефих на две типично английски храни .
Много вкусни Eggs Royale  - те се приготвят с пушена сьомга за разлика от Бенедектинските с шунка или бекон . И двата вида са ми любими и често ги правим и в къщи, но тези ни сервираха в едно бистро в Нотинг Хил ,наречено WildFlower . Както е видно от снимката, държат си на флауъра в името хората:


Venison - стек и кюфтета от еленско месо, невероятно сочни, ароматни и вкусни, просто се влюбих в тях, дори вече  правих еленски кюфтета и у дома:



Хапнахме и в италиански ресторант на Джейми Оливър....има ги на много места из Лондон.


Но ще ви разкажа по-подробно за това място на Джейми Оливър в Нотинг Хил, наречено RECIPEASE




Това е един страхотно креативен проект на това генийче Джейми...Място, където можеш да си купиш прясно приготвена храна за в къщи, можеш да хапнеш тук с компания и с чаша вино, можеш обаче и да се научиш да готвиш....Спомням си онази готина мисъл - " Не е нужно да дадеш на гладния риба, а да го научиш сам да си я  улови..."..Долу-горе и тук е така - целодневно се провеждат уроци за каквато си искаш храна от световните кухни. Докато пийвахме каничка превъзходно френско розе, наоколо се  изредиха 3 различни урока - деца се учеха да правят прясна паста, после на тяхно място младежи се научиха да правят тайландско месо със сатай сос, а точно до нашата маса пък се провеждаше урок за паста и  равиоли. Всички страхотно се забавляваха, дори и ние около тях. Цената на един урок е между 45 -70 паунда, а разнообразието от  световни кулинарни практики е огромно . Интересно ми беше да ги наблюдавам тези младежи, повечето по двойки, и ми направи впечатление, че мъжете бяха по-активните, правеха с голямо усърдие различни форми на паста и равиоли, влагаха творчески елемент...








Ние бяхме доста похапнали по други места, затова за да останем повече тук си поръчахме каничка вино и някаква микс салата, която обаче ни запрати в оркестъра от изумление - донесоха ни странна комбинация от безобразно разхвърляна в чинията ужасно люта смесица от салати, сами по себе си също много странни на вкус - нахут и бял боб с люти азиатски подправки, няколко маслини, супер сладки и люти кестени, огън люта тиква оваляна в странни подправки, и за капак - диня с фета и мента...Абе нещо като манджа  с гроз...не, с диня и още по-гадно изглеждаща...Всъщност всичко беше толкова люто, че утрепваше  вкуса , но въпреки всичко беше вкусно...просто сервирането беше нещо като фюжънмюжънкашамашатюрлюгювечмишмаш и накрая диня....Първото нещо, което си помислих бе, че тук всяка кулинарна блогърка би поднесла тази салата като произведение на изкуството...Ноо, въпреки лекия шок от тази салата, аз харесвам много Джейми Оливър и смятам, че с каквото се захване го превръща в милиони, но забавлявайки себе си и околните по най-страхотният начин.

Такъв ни е бил избора....всичко друго изглеждаше фантастично....:



В мегаполис като Лондон можеш да намериш храна от всяко кътче на планетата, имам чувството че няма кулинарно непредставена  нация по лондонските улици.  Всичко накуп обаче е събрано на  BOROUGH MARKET , намиращ се до самият Лондон бридж в самото сърце на града..Тук можеш да опиташ традиционните английски  пайове с месо или еленски бъргъри, перуанско севиче , бразилски пилешки кълки, и аржентински стекове, можеш да си поръчаш от огромната испанска паеля или патешко конфи, италианска прясна паста, японска темпура, ливански фалафели и немски вурсчета, патица по пекински и марокански кус-кус....цяла гастрономическа вселена. А освен готовата храна, можеш да си купиш и плодове, зеленчуци, вино, риба, месо, колбаси и сирена, сладкиши...от цял свят!
Бих зяпала тук цял ден.....за жалост не бих могла да опитам от всичко.



















И макар че бях в какви ли не ресторанти, опитах какви ли не мулти-култи храни....Най-най-вкусни   бяха закуските, които ми приготвяше моята дъщеря - американски палачинки, много плодови салати, авокадо тост с поширани яйца, аспержи с рохки яйчица....всяка сутрин различни изненади. 





Ама какво ви говоря за яйца и палачинки....
аз не ви казах най-важната майчина гордост......
   моята голяма принцеса  вече  е  дипломиран архитект!

на стълбите на  Royal Academy of Arts


И още нещо интересно...Разхождам се аз с корабче по Темза и забелязвам едно много цветно  петно в реката...... Оказа се едно къщЕ,  плуващо си   насам-натам по Темза, а на гърба му се мъдри реклама на моя любим сайт за настаняване. После прочетох, че тази  плаваща къща е проектирана и реализирана от двама братя близнаци-архитекти, има си 2 спални, баня и градинка отпред. И точно от следващия ден се  давала под наем от въпросният сайт, та затова я дърпаха по реката  за реклама. Ама много е готина, нали? И адски романтична....





То не че няма и други чудатости по Темза....


И накрая няколко снимчици от магазина на Victoria s secret - изглежда почти като музей на лукса и човешката суета.......




Толкова за Лондон......Сега отлитам на юг!



13 коментара:

  1. Много ми беше приятно да се разходя с теб из Лондон, Мария! Честито на дипломиралото ти се момиче! Много успехи й желая. Беше ми интересно да прочета за ресторантите на Джейми, който е идол на многоо от нас. Салатата изглежда странна и на вид - да. Другия път нещо сладко ще си поръчате. А относно курсовете в ресторанта, колко хубаво би било и тук да се организират подобни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи!
      Знаеш ли, и аз точно това си помислих - колко ще е гот да има едно такова място за уроци и тук, тогава няма да се чудя какъв подарък да направя на всичките ни приятели...
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  2. Отново се разходих с кеф :)
    В ресторанта на Джейми в "нашия квартал" хапнах, но
    другият е много интересен!
    Borough Market беше първия пазар, който посетихме!
    Но най-хубави са домашните закуски :)
    Личи си, че дипломиран архитект ги прави ;)
    Поздравления!
    И хубаво да си изкараш на юг, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  3. Много приятен разказ! Записвам си я тази салата, че ако някога отида в негов ресторант да не я избирам;) Диня...в салата...брррр.
    Честито и на дъщеря ви!
    С нетърпениу очаквам следващият разказ:)

    ОтговорИзтриване
  4. Марийче, честита ти радост! Пожелавам ви да градите най-смелите си и щастливи дни занапред - дружно и семейно! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мария, честито на дипломираната госпожица! Пожелавам й много успешна професионална реализация!
    Страхотна разходка из Лондон и благодаря за адреса на Recipease, ще го запазя за следващия път (въпреки, че Гордън Рамзи ми е по-голямата слабост ;)).
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, честито дипломиране на дъщеря ти! Нека е успешна и вдъхновена!
    Обичам да се разхождам с теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам да ми говориш за храна, обичам да пътувам с теб, в състояние си да предадеш цвят на всичко, което те заобикаля! Честито дипломиране на прекрасната ти дъщеря и много успешни реализации ѝ желая! А, ти Мария продължавай да пътуваш по света и да ни разказваш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, прекрасна разходка ми направи, в Лондон не съм била никога, а разказът ти е толкова пълнокръвен, че сякаш току-що съм се завърнала от този град! Честито на дипломираната архитектка и пожелания за здраве и успехи!
    Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,въпреки,че Лондон изобщо не ми е в плановете,имаш дарбата да накараш човек да се влюби и в това,за което уж не мечтае.Страхотен разказ и снимки,толкова зеленина си събрала,а от пазарите и гозбите им направо ми се напълни устата.
    Най-важното обаче е твоята госпожица и нейните заслуги да се чувстваш горда,нека успехът я следва винаги и да покорява върховете на своите мечти с лекота!С още по-голямо удоволствие очаквам южния репортаж,забавлявайте се!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви за чудесните пожелания, Габи, Дани,Алби,Мира,Гери, Иглика, Роси, Кате, Бети!
    А от Южна Италия вече се прибрах с толкова впечатления, че как ще ги предам с думи тук не знам...
    Хубаво лято на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  11. Събирач на красоти - тази фраза ми изниква винаги, когато попадна при вас! Благодаря за хубавата разходка и поздрави за детенце! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цветелина, това определение и на мен ми хареса, а и трогна, благодаря!

      Изтриване