05 март 2015

ЦВАЙ ГУГУТКЕН ШПАЦИЙРЕН ЦУЗАМЕН из ВИЕНА



Абе  такъв студ не съм брала дори по снежните планински писти....
И то през октомври, и то във Виена. 
Всъщност първият път, когато посетихме Виена с мойто либе, беше преди 15 години през юли,
 обаче се наложи посред лято да си купим кларкове, топли якета и изобщо есенни дрехи, щото аз си носех роклички с презрамки...
Сега пък, в най-златния месец, октомври, си купихме вълнени шапки и ботуши, но и това не спаси положението. ....
цвай гугуткен шпацийрен и треперунген цузамен по булеварден....  
мозъкът ми е получил сладоледена консистенция - аха да замръзне и да даде на късо, 
главата ми е изветряла напълно, носа ми се е модифицирал на ледена шушулка, 
ушите ми, уж скрити под шапка,  пулсират ли,  пулсират от студ....
И едва издържаме до  първата бирария, оттам до първата  виенска сладкарница, 
и така се въртим във Виенския "ринг".... 
Такъв   кулинарен пир му ударихме/ щото музейният такъв сме го отиграли отдавна..../ , 
макар че кулинарен пир и Виена  си падат малко оксиморони! 
Дъжд, студ, гадория...дори и за снимки не ставаше!


А това, че Виена е красив, прекрасен, чист, уютен, зелен, приветлив и усмихнат град ви е от ясно по-ясно на всички, нали?...Не случайно за 6-ти пореден път Виена оглавява класацията за най-добър град за живеене в света. Следват я Цюрих, Окланд /Нова Зеландия/, Мюнхен, Ванкувър /Канада/....На "почетното" 115 място се мъдри нашата родна България. 


Следващия път обаче смятаме да дойдем във Виена по Коледа - 
може пък тогава да грейне ярко слънце за наш късмет...
и поне ще има много глювайн /Gluhende Wein/  - да пием, стоплим  и  забравим....
Айне клайне снимчица с целия кат дрехи от дисагите...:


С мойто либе шлафен цузамен в един разкошен апартамент, който бях наела и който се оказа срещу дом Хундертвасер, та оттам минавахме непрекъснато при всякакви атмосферни условия и се оказа, че имам огромна фотосесия на този комплекс.Много специалисти и критици  отричат Хундертвасер, други го издигат в култ, на всекиму неговите сгради действат различно. Общото според мен е, че всички негови творения  /различни обекти из цяла Австрия, Германия, Швейцария, Япония и още много места по света.../ не могат да бъдат "затворени" в никакви рамки, не могат да се класифицират в определен стил, няма общо мнение е ли изкуство това, е ли архитектура....
А мен ме кефи, че Хундертвасер е  креативен търсач на нови форми, необичащ правите и скучни линии, влюбен в цветовете и играещ си умело с тях, страстен еколог и природолюбител, в чийто сгради стърчат всякакви растения от най-невероятните места.  


Финала на пътуването ни в  Регенсбург , Пасау и Виена - 
качваме се на самолета, докато пийнем по кафе и хоп, кацаме на летище София. 
А аз съм  с  една страшна и неутолима абстиненция за вкусни розови Бг домати, 
за нашето слънчево циганско лято и...
о, изненада! 
Беше навалял такъв сняг в края на октомври в Сф,  
но никакви  зимни приказки и бла-бла лирични отклонения на снежни теми 
не можаха да ме възторгнат.... 
с пълна липса на  поетичност и романтика,
влязохме в селската ни месарница и 
гордо бецален  няколко свински крачета.
 РезИлтат -  гореща и весела пача, обилно подправена с чесън, оцет и лют пипер.... ...
Ей, не бях хапвала пача десетки години, 
но явно това страхотевично свинско угошение си сака и времето, и случката...
и да ти е преляла чашата от студ, дет се вика....
Зер Гут! 
Битте, цвай гугуткен   цузамен  в родната кочинка цурюк! 
Ферщеен?...



Прочетете още за  пътуването ни из Германия и Австрия:

50 нюанса цветно от РЕГЕНСБУРГ - част 1









16 коментара:

  1. ще ме умориш от смях :) да знаеш :) и ние имаме едно голямо бране на студ точно във Виена, ама беше по Коледа и само се веехме по коледните базари с по чаша глювайн в ръка. На края на вечерта едва се дотъркалвахме в местообитанието ни близо до Кметството :)

    ОтговорИзтриване
  2. И въпреки неблагоприятното време, Виена е една приказка! Всеки път когато съм там, имам чувството че съм в чуден сън! Омаяна съм от този град!

    ОтговорИзтриване
  3. Още от ранна сутрин се любувам на снимките ти във фейсбук, а сега и тук. Не знаех, че Виена е най- добрият град за живеене в света. Има защо- заслужава си титлата напълно и на 100%. Прекрасна е! Неповторима и изящна.
    Изпращам ти благодарствени прегръдки за това, че ме разходи отново там, макар и виртуално.
    Октомври бях там, а искам да я посетя още днес, налегна ме носталгия.
    Усмихнат ден, Мария!

    ОтговорИзтриване
  4. Мечта ми е да отида във Виена! Сигурна съм, че това е града, който ще ми хареса най-много, така го усещам. Само със студа не знам как ще се разберем:) Благодаря, Мария за разОдката!

    ОтговорИзтриване
  5. Не е толкова студена Виена, Мария, даже климатът ѝ е сравнително по-мек от близките ѝ околности, казвам го от опит. Ясно, че е най-красива в топло време или когато е покрита цялата в бяла пелена, но като сте улучили този циклон и то неподготвени, като добавим и разочарованието от разминаването с очакванията ви, направо ми дожаля за вас още тогава. И въпреки неприятното време, пак си успяла да хванеш красотата на местата, около които сте циркулирали, Мария. Определено трябва пак да отидеш, но следи прогнозата този път! ;)
    Много ме развесели отново с този твой хумор! :) Благодаря за настроението, мила!
    Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване
  6. Виена е много красива, Мария.Посещавала съм веднъж този град.Но България също е много красива, стига само всичко добре да се пази и поддържа.Имаме чудесен климат, който не бих заменила.Винаги се наслаждавам на чудесния хумор в твоите публикации.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Verstehen всичко от край до край! :)
    Въпреки лошото и студено време, Виена пак е много красива и ти си уловила духът ѝ! Не съм ходила никога там, но е родния град на майка ми и затова с интерес следя всяка публикация на тема Виена! А при теб, съчетано с неподправения ти хумор и прекрасни снимки е истинско удоволствие!
    Благодаря, Мария!

    ОтговорИзтриване
  8. Ферщеен, как да не ферщеен;) И не ни баламосвай, че времето не ставало, глей кви снимки си му направила. Разкошен град. Аз пък там случих чудничко време- нито жега, нито студ- тамън за шпацийрунг мит майнен дружинкен;)

    ОтговорИзтриване
  9. Нихт Ферщеен - къде съм спала тези дни та съм пропуснала да се заредя?:))) Страхотни снимки, Мария, ако тези си направила в дъждовно време, какви ли чудеса би нащракала в слънчево?! Харесвам архитектурата на Австрия, дори на едно две места помислих, че съм в Грац. Май съм пропуснала във Виена тази червената катедрала, то много неща съм пропуснала, де:)) но точно тази катедрала много ми прилича на една в Грац. Аз харесвам творчеството на Хундертвасер, допада ми различният му стил, а и е факт, че цял свят говори за него. Творците с това са уникални, с различията си. Разходи ме по познати и любими места и отново ме обзеха едни такива романтични спомени... Благодаря ти, въпреки дъжда в публикацията и снегът навън, на мен ми е топло и хубаво! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Абе това с " гореща и весела пача" направо ме довърши от смях, страхотни снимки и с твоя уникален хумор, просто става четиво за чудо и приказ, страхотна си! Мерси за голямата усмивка, с която винаги чета твоите перипетии.

    ОтговорИзтриване
  11. Ти си цяло откритие с перо! Браво!

    ОтговорИзтриване
  12. Надежда Каменова9 март 2015 г. в 16:23

    Уникален начин да изразяваш себе си и твоите спомени!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех,Мария,как ме зареди с настроение отново,ама ти идва дар слово,няма две мнения!За където и да пишеш ми идва да яхна метлата веднага :) .Бе пак сте пообрисали въпреки студа.За който ти вярвам,чак кончетата завити с одеалце,милите.Аз имах удоволствието да й се израдвам в цялата й прелест през юни и повторно ако е рекъл онзи горе да ме зарадва с визита до тази любима земя за нищо на света няма да е извън месеците май-август.Поздрав сърдечен и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се, че имах шанс да Ви открия!Невероятни пътеписи, за толкова интересни места! Благодаря Ви !

    ОтговорИзтриване
  15. Хехе...доста се посмях. Както винаги с удоволствие ти чета иникалните пътеписчета :)) Едни мои приятели към 20ти Септември много яко студуваха във Виена. Но бързо ги отведох в една разкошна уютна виенска кръчмичка "Heurige"...и бързо стоплихме страстите към Виена:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, значи ще съм спокойна, сл. път и мен там ще заведеш.....

      Изтриване