07 февруари 2015

ЗДРАВОСЛОВНИ БОНБОНИ от фурми, годжи бери, орехи, тахан и други полезнотии


Много са вкусни тези бонбони и са перфектна компания на чаша ароматно следобедно кафе, любувайки се на чудната снежна приказка навън. Е, не са много красиви и фотогенични, и нямат много търговски вид, но пък са здравословна бомба....Благоверният още от пръв поглед ги разпозна и възкликна отчаяно -"Ооо, гадост, това май ще е някаква полезнотия...!" и с досада ги опита и така ги хареса, че колчем пием кафе все  пита нямам ли някъде скрити запаси. Е, сега в този сезон ги правя често, макар че продуктите ги има целогодишно.



Необходими са ви за 5 големи  бонбона:
5 фурми
4 каф..л.орехи
2 каф.л.   киноа  ядки / или от елда/
1 каф.л. овесени трици
1 каф.л. семена чиа
1 каф.л. натрошено ленено семе
2 каф.л. годжи бери
3 каф.л сусамов тахан
2 каф.л. сушени вишни /по желание/
за овалване на бонбоните:
микс ядки  от елда или киноа,  или овесени трици, или смлени орехи, или кокосови стърготини......по избор и вкус


Всички продукти - фурмите без костилките и нарязани на ситно, орехите счукани на дребни парченца, лененото семе натрошено,  се смесват в купа. Вишните, които са натурално изсушени, слагам защото придават една леко киселичка и свежа нотка, но ако нямам такива в момента, може и без тях. Сместа се разбърква хубаво, като таханът трябва да е слепващата компонента, да се получи гъста смес. С хубаво намокрени ръце, за да не залепва сместа по тях, се оформят малки топчета и после се овалват в избраната смес за целта. И готово.....


А защо тези бонбони са толкова полезни и здравословни? Ето и малко инфо за по-непознатите продукти в тях:
Фурмите са  плодовете на финиковата палма. Имат високо съдържание на въглехидрати /50-70%/, а също и много витамини и минерали - желязо, селен, калий, фосфор,магнезий, мед, манган, сяра, флуор.Фурмите са богати на фибри. Те имат и лаксативно действие, укрепват имунитета и концентрацията, понижават умората и лошия холестерол, полезни са и при повишена стомашна киселинност. Сладостта в тях идва от фруктоза и глюкоза, които не вредят на организма, защото не предизвикват хипергликемичен синдром.



 Годжи бери у нас е познат като мерджан и вирее в югоизточна България, но големите плантации от този плод са в Азия и Югоизточна Европа. В Хималаите и Северен Китай е отглеждан още 5000 г.пр.н.ера и го наричат храната на столетниците.Дневната препоръчителна дажба годжи бери е около 30 грама и те доставят на организма повече вит.С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от парче червено месо.
"В състава на годжи бери влизат доста витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г плод се съдържат 82 калории.Това древно растение помага за запазване на младия вид на кожата, действа превантивно срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, подобрява метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от токсини и е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите...." /инфо от интернет/



Таханът  представлява смлени сусамови белени или небелени семена.
"Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, но в замяна на това съдържа в повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът се приготвя от смесване на двата вида. Изключително богат е на витамини ( B1, B2 и B6) и калций - почти пет пъти повече от кравето мляко. В него има незаменими аминокиселини, както и на други ценни микроелементи - силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове месо. Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато - зехтина." /инфо от интернет/
В Ивайловград   се намира единствената може би в България био-таханджийница, която добива тахан по най-древния способ смилайки сусама между камъни. Той предварително се суши на слънце и леко се запича в пещ.Използва се уникалния за района жълт сусам, като злато. Ивайловградският тахан е невероятно вкусен, но трудно се открива.



 "Дребните семена на растението чиа доскоро се отглеждаха само като декоративен елемент, но все повече хора ги включват в менюто си -  основно заради лечебните им свойства. Тази древна култура е отглеждана още 3 века пр. Хр. и се радва на популярност в централно Мексико до средата на 16 век. Както и киноата, чиата претърпява погром след испанското завладяване и е почти унищожена по религиозни и политически причини.През последното десетилетие дребните, твърди и полезни за здравето семена, плод на растението, което много прилича на градински чай, се радват на невиждан интерес. Семената от  чиа, не по-големи от главата на карфица, са в своя заслужен Ренесанс. Ще попитате, какво прави тези дребосъци толкова полезни за здравето?
Семената от чиа съдържат високи дози омега 3 мастни киселини. Тези ценни за тялото мазнини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Най-богатите източници: риба, животински мозък, орехи, зелени листни зеленчуци и ленено семе, не винаги присъстват в диетата ни, а чиа е много лесен и вкусен начин да си ги набавим. Омега 3 мастните киселини способстват умственото развитие, борят депресията, подобряват паметта, предпазват от сърдечносъдови заболявания, артрит и стареене. Добавянето на омега 3 мастни киселини може да ускори отслабването и да помогне в контрола на апетита.
Семената от чиа подобряват храносмилането и борят констипацията. Високото съдържание на разтворими фибри помага на отделянето и днес чиа е предпочитаният начин за стимулиране на червата. За разлика от лененото семе, чиа може да се приема, без да се смила, мазнините в него не се увреждат от неправилно съхранение и семената от чиа, за разлика от ленените, не съдържат фитоестрогени.  Това ги прави подходящи дори за бременни и кърмачки. Тъй като семената набъбват до 10 пъти от първоначалния си размер, ако ги приемате против констипация, задължително трябва да ги накисвате поне за 30 минути.
Подобряват детоксикацията. Гелообразната структура на набъбналите семена помагат за очистването на организма от различни вредни за него елементи, които биват извеждани от тялото с помощта на семената. Особено подходящи са за добавяне към различни зеленчукови сокове и прочистващи чайове по време на режим за намаляне на теглото.
Изглаждат пиковете и спадовете в кръвната захар.Благодарение на бавното им усвояване семената от чиа регулират скоростта на усвояване на захарите и ако ги добавите към различни брашна и печива, може както да се заситите по-бързо, така и да усвоите плавно калориите, без това да се отрази негативно върху апетита ви по-късно. Тъй като съдържат относително малко калории на порция, а набъбват много, тези семена може да са успешен начин да сгъстите кисело мляко и различни растителни млека, като те добиват консистенция на пудинг без да ви е нужно нишесте или желатин.
Как да ползваме чиаСемената от чиа имат деликатен ядков привкус и не променят вкуса на останалите съставки във вашите рецепти, а само добавят гъстота и  зърнеста структура.
За да сгъстите различни напитки и сокове, може да добавите чаена лъжичка чиа към всяка чаша и да разбъркате добре. Напитката е готова след 10 минути.
За да приготвите пудинг от кисело или други млека, добавете 1 с.л. 30 минути преди сервиране на всяка порция. Може да добавите и плодове или естествени подсладители, като мед и меласа.
За да приготвите кълнове от чиа, постелете голяма плоска повърхност с кухненска хартия, намокрете добре и посипете слой от семенцата. Поливайте ежедневно, за да ги подържате влажни и до 4 дни ще имате чудесни кълнове, които да добавяте към салати и шейкове. /http://ladyzone.bg/article/dieti/kakvo-e-chia.html/



 "Лененото семе е сладко на вкус, мазно и със слаба миризма. Днес в Индия се намират най-големите плантации за отглеждане на ленено семе.Лечебните свойства на лененото семе се дължат на три основни съставки. Омега-3 мастните киселини регулират имунитета и подобряват биохимичните процеси в организма. Лигнаните са естрогени с антиоксидантно действие, които регулират хормоналното равновесие и стимулират увеличаване на производството на хормони в организма. Фибрите са благоприятни за храносмилането и отделителната система и засищат глада, разказват медици.Според канадски учени редовната употреба на ленено семе пази от рак, най-вече на гърдата, на простатата и дебелото черво. Според тях мастните киселини, които съдържа, не само че пречат да се появи тумор, но и не позволяват, ако има такъв, да нарасне. А лигнаните, които се съдържат в лененото семе, блокират разпространението на туморни клетки в организма. При сърдечно-съдови проблеми консумацията на ленено семе подобрява сърдечния ритъм, намалява нивото на т.нар. излишен холестерол и по този начин предотвратява атеросклерозата.При диабет поемането на ленено семе подпомага нормализирането на кръвната захар. Доказано е, че всекидневната консумация на чудотворната билка потиска или блокира изцяло възпалителни процеси, настъпили при болестите паркинсон или астма. То извлича токсините от организма, абсорбира течностите и помага при безсъние, главоболие, зачервяване на очите и дори при болка в ушите, разказват медици. Вълшебното растение предотвратява втвърдяването на артериите и кръвните съсиреци, като по този начин намалява риска от инфаркт или инсулт при диабетици или сърдечноболни.Лененото семе има свойствата и на афродизиак, защото повишавасексуалното желание. По лъжичка смляно семе на ден спомага за уриниране, действа разхлабващо при запек, подобрява перисталтиката на червата и намалява подутините при отоци. /http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1596803/



 За киноа съм писала ТУК :


ДА ВИ Е СЛАДКО!








9 коментара:

  1. Е, и полезнотиите доста често за вкусни. Не всички, де, но специално към бонбоните нямам ама абсолютно никакви забележки. Към твоите също, Марийче! Хайде хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусни изглеждат даже, и са фотогенични и едни такива сочни изглеждат- перфектни. А за снимките на природата да не говорим. То, сняг, ама много сняг! Чуден сняг! Поздрави и усмихната нова и влюбена седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. :) и в къщи така, като се запънат че не обичат нещо, пък после, и трошичка не остава:))) Много красиви снимки на бонбонките, а и бонбонките си ги бива от един ще добия енергия за цял ден. Прекрасна нова седмица, Мария!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,
    от доста години приготвям подобни дребни сладки, сладкиши или торти.Аз използвам също сурово овесено брашно, рожково или шипково брашно и съм експериментирала с различни добавки.Много, много лесна и вкусна рецепта.Кълнове от чия правя като само леко навлажня семенцата с вода.Те поемат част от водата и за около 2 дни покълват.Използвам ги в салати.Но в здравословните магазини има специални уреди за покълване, които представляват няколко тавички с преливници за водата.В тях покълването става много лесно.Върху хартия или памук е по - трудно, защото ако семената са много влажни могат да мухлясат.
    Чудесно предложение .Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Признавам си,че ме изненада с полезнотии в твоя блог,обаче звучат вкусно и изглеждат супер бонбонките ти!Благодаря за подробното инфо,най-вече за чията!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни бонбони, чудесни снимки и пейзажи, Марийче,
    и най-вече: сърдечни поздравления за интервюто по Дарик.
    Страхотна си - поздрави, комплименти и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Киноата, в която се овалват...сурова ли трябва да бъде?
    Красиви снимки на красиви (и вкусни сигурна съм) бонбони!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. АЛБИ, КАКТО СЪМ НАПИСАЛА В ИЗБРОЕНИТЕ ЗА РЕЦЕПТАТА ПРОДУКТИ, ОВАЛВАМ В ЯДКИ ОТ КИНОА - ТОВА СА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБРАБОТЕНИ ЛЮСПИ ОТ КИНОА, МОЖЕ ОТ ЕЛДА, ОВЕС/ПОСЛЕДНИТЕ ИЗВЕСТНИ ПОД ИМЕТО МЮСЛИ/, МОЖЕ ДА СЕ ОВАЛЯТ И В СМЛЕНИ ОРЕХОВИ ИЛИ ДРУГИ ЯДКИ, ИЗБОРА Е ГОЛЯМ. нО, ОВАЛВАЩАТА СМЕС ТРЯБВА ДА Е ГОТОВА ЗА КОНСУМАЦИЯ, РАЗБИРА СЕ! ПРОБВАЙ И ДАНО ВИ ХАРЕСАТ!

      Изтриване