20 август 2014

АМАЛФИ и АТРАНИ - цветни композиции върху синия фон на морето...



Атрани
Амалфи
Амалфийското крайбрежие  / Costiera Amalfitana/  
е една вълнуващо красива брегова ивица, 
която е част от Неаполитанския залив и Сорентинския полуостров. 
Пулсиращото сърце на това крайбрежие е малкото, китно курортно градче Амалфи.
Най-популярен и скъп обаче е град  Позитано / за него в следващ пост/.
А пътя  Amalfi Coast Road, свързващ Соренто, Амалфи и Салерно,
 някои наричат  "един от най-живописните в света". 
Но  истината е, че той не е за хора със слаби сърца. 
Тесният път върху отвесните скали се вие драматично  с шеметно остри завои
наоколо лимонови и маслинови горички разпръскват аромат и свежест, 
варосани къщи  са се закрепили несигурно върху терасираните зъбери, 
някъде долу пенливи вълни се разбиват с оглушителен писък в безпощадните скали...
А морето и небето се сливат в един огромен син хоризонт.....!
Една чувствена композиция от фантастична средиземноморска панорама
 с ексцентрична  топография,  
пленителна природа,  
но също и културни, исторически  и архитектурни артефакти .



Ние решихме да оставим колата в Соренто  и да се придвижим с автобус, все пак мъжа ми също е в ролята на турист, нека се порадва и той на красивите гледки. Автобусната компания се казва SITA и нейните сини автобуси пътуват ефективно и евтино по цялото крайбрежие през около половин час в рамките на деня. И добре че направихме този избор - здрави нерви трябва да имаш, за да шофираш тук, трафика е страхотен, пътя е  тесен  .... Завоите са умопомрачителни, почти винаги автобусния шофьор напомняше за себе си преди всеки завой с клаксона.....Имаше и няколко моменти, в които осмисляйки къде точно се движим, просто ми понастръхна прическата.....Иначе това е оня път, по който в много романтични филми мацките си развяват косите, курдисани в кола-кабрио, фучаща по завоите. Това е оня път, по който в много екшъни  пичове-супермени карат ферарита или мини-купъри с бясна скорост, преследвайки  някой лош, или често тоя що клати гората.... Невероятен адреналин си е, макар че ние с автобуса пъплехме едва-едва поради трафика, ама така пък можахме хубаво да се насладим на  чудните пейзажи. Пътя Соренто-Амалфи  е  31 км остри завои и се взема за около  1.20 минути, но ние пътувахме повече от 2 часа....



Още първият поглед към Амалфи те грабва с доминиращатото в пейзажа Дуомо " Санта Андреа" и цветните мозайки на камбанарията... като че ли дете е нареждало игриво цветните си фантазии....Изумрудените камъчета проблясват на слънцето и повтарят цветовете на морската шир.. 

Това е религиозен архитектурен комплекс, построен през 13 век, състоящ се от две комуникиращи си църкви, крипта, атриум, камбанария и обител, наречена "Chiostro del Paradiso". Катедралата "Санта Андреа" се извисява над внушително количество стръмни стъпала. През  9 век този сега миниатюрен град Амалфи е наброявал 70 хил.жители/днес жителите му са малко над 5 хил.души/ и е бил сърцето на  мощна италианска морска република. А също и главно пристанище за търговията с Ориента. От тук и огромното мароканско влияние в архитектурата не само на този религиозен комплекс, а и по цялото Амалфийско крайбрежие. 




Светата обител на Рая  "Chiostro del Paradiso"е забележителна с галерията от сводове и 12 си колони във византийско- марокански  стил.


на снимката в дясно - бегла представа за завоите по пътя



Малкото градче АТРАНИ отстои на 1 км пеша от Амалфи, по живописна пътечка. Всъщност тази разходка е вълнуваща и не е за изпускане, защото шеметните пейзажи наоколо се сменят всяка минута и  усещането е страхотно! Атрани има само 913 жители и е най-малкото градче в Южна Италия. Той е със запазени автентични характеристики, а в същото време не е много навалицата от туристи. Къщите са групирани над самото море, около площада и църквата "Сан Салваторе", построена през 10 век и също с купол  в марокански стил.












И тук, както на целият полуостров и островите
в кухнята властват  лимоните, морските дарове, маслините, моцарелата, доматите.....А джелатото е с изкусителни съставки, аромати и вкусове.



Селищата на крайбрежието са накацали на самите скали над морето, улиците са тесни и стръмни. Много сгради и хотели имат достъп само по стръмни стъпала и често минават малки електромобили, които пренасят багажа на туристите.



улички в Амалфи


От Амалфи решихме да се качим на корабче за Позитано - хем по-бързо е от автобуса, хем да сменим и гледната точка с изгледи откъм морето.  Корабчето пътува само 25 минути. И сега, с корабчето се отдалечаваме от тази приказка Амалфи.....:




14 коментара:

  1. Ех,Мария,толкова ми е приятно да се отбия тук и да се поразходя по света и у нас през твоя поглед!Много ми бе интересно и този път,очаквам Позитано!

    ОтговорИзтриване
  2. Марийче, ама може ли да е толкова хубаво... Прекрасно, прекрасно, прекрасно! Тръпна в очакване за следващата дестинация. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Марийче, чудесно място, което с твоите обяснения
    става още по-привлекателно!
    В очакване съм и на Позитано, който също е красив и колоритен, а това го знам от снимки :)
    С много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Че ще се връщам и още и още да разглеждам - това е безспорно...ама толкова прекрасни снимки и пътешествия, Мария...Направо се чудя къде ги побираш тези впечатления, то за чудо и приказ всичко, да се чуди човек накъде да гледа (и снима). Винаги ми е интересно да надничам тук! Поздрави и благодаря, че споделяш всичко това!

    ОтговорИзтриване
  5. В трийсет километра толкова впечатления събрах и то само от снимки, че имам материал поне за 3 нощи прекрасни сънища, Мария. ;)))
    Не знам какво ще е на живо, но и с тези ухания на свежи лимони... няма да ми се тръгва от там. Де да можех, бих я обиколила тази Италия пеша, ама един луд, колкото мене не намирам. :)
    Благодаря ти за поредното удоволствие, Мария!
    Прегръдка и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна разходка. Мария!
    Снимките са невероятни, усеща се дъха и вкуса на Италия!

    ОтговорИзтриване
  7. Едно голямо Благодаря ! Чудесен старт за деня Очите и душата ми преливат от красота и хармония..

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти Мария, че ме пренесе на Амалфийското крайбрежие и посетих задочно Атрани.Никога не съм била в Италия, но благодарение на твоите чудни снимки и причудливи разкази може, живот и здраве да я посетя някой ден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Вълнуващо и много красиво! Мария благодаря за споделеното и прекрасната разходка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Начи да ти кажа сега: сутринта си направих едно кафе, седнах и потънах;) Беше чудесно! Благодаря ти, Марийче! Чакам продължението!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти за споделената красота, Мария! Невероятна е виртуалната разходка! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Обичам да пътешествам с теб: красотата, емоциите и удоволствието са гарантирани. Обожавам да те чета, да разглеждам снимките от поредното ти приключение... Благодаря ти за поредната порция наслада! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Мария, едно голямо БЛАГОДАРЯ, за красивата разходка! Това е мястото, на което съм запланувала да отида в края на лятото и се чудя дали да се спра на хотел там или само за еднодневна разходка до Амалфи. Не знам дали ще е достатъчно, за да разгледаме.
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елица,много зависи къде ще си отседнала...ако си на полуостров Соренто някъде, можеш да си правиш лъчове до Амалфи, Атрани, Позитано, остров Капри....Но иначе ако идваш от далече ще е доста голямо препускане. А мястото е толкова красиво, че трябва да имаш време да се потопиш в атмосферата. Ние бяхме три дни и ми беше мъчно че тръгваме към туристическата конфекция Рим, ама ..всичко хубаво си има край! Приятна италианска ваканция ти желая!

      Изтриване