23 юли 2014

КИНОА - защо и как? и ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ИЗВАРА, ЯЙЦА И КИНОА


 За сефте чух думата "киноа", а и имах възможност да я опитам,  преди много години, когато за 1 цяла  година живях с перуанка в студентските общежития. Та тя беше оригинална индианка от племето Кечуа, владееше и екзотичния език кечуа / днес дори го преподава в университет/, но  беше и брилянтна готвачка за своите години..... Тя правеше страхотно  страхотна сурова риба Севиче, и най-невероятното Телешко варено / наследила съм и аз нещичко от майсторлъка й за вареното.../. И понеже получаваше понякога колети от родното Перу, веднъж ми показа току-що получените семена киноа и ми разказа, че това е исконната храна на нейното племе и се добива високо, високо в Андите на 3-4000 м надм.височина на бедни почви и сурови климатични условия. Според легендите  неговата родина били бреговете на най-високо разположеното езеро в света  Титикака. .В онези години не се знаеше нищичко за ценните качества на киноата, моята перуанка си я обичаше просто, защото бе закърмена с нея, но аз така и не я удостоих с почести, нещо не ми вдъхнаха доверие тези кремави зрънца със странно завити опашчици.......абе тогава си живеехме спокойно и никой не нарушаваше тишината на софрата с думи като  био, екологично, здравословно, холестеролно, канцерогенно и всякакви други псувни....


 На езика кечуа киноа означава "майчино зърно", а днес някои я наричат "златото на инките". Киноата не е зърнено растение, а е от семейство Щирови, заедно с познатите ни цвекло, щир, спанак, лобода, амарант. Тааа, хапвали си я инките киноата, и не щеш ли при едно посещение на испанското кралско семейство в Боливия през 1987 г., взели че  нагостили  кралските особи с вкусна гозба с киноа. Както може да се очаква медиите раздули как кралските хора хапнали някакво екзотично растетие, наречено киноа, колко вкусно е то, ама пък и полезно, и бла-бла....и ето ти как за една вечер киноата се превърнала от храна на бедните в суперхрана за хората, съблюдаващи здравословно хранене.Тя е вкл.и в списъка на NASA за храни, които са подходящи за отглеждане в Космоса, на други планети и в устойчиви екосистеми, което автоматически превръща киноата в храна и на бъдещето. Днес цената й е скочила над 7 пъти в сравнение с тази преди 20 години, и за жалост вече не е лесно достъпната храна за бедните инки, които я произвеждат.

Киноата е растението с най-висока хранителна стойност в света.Тя не съдържа глутен и е незаменим източник на висококачествени  протеини, фибри, витамини от група В, но в същото време е с много нисък гликемичен индекс. Аминокиселините/обичайно съдържащи се в месото/ в киноата по състав са изключително добре балансирани и близки до тези на млякото. Повечето от ненаситените мастни киселини, съдържащи се в семената, са Омега 3, което прави киноата съперник дори и на рибата. В тези уникални семена има още скорбяла, минерали, витамини А, С, D, че дори и рибофлавин /вит.В2/, фосфор, желязо, цинк, натрий, калий, магнезий, селен.....Много важно е и, че киноата е алкална храна, която поддържа желаните нива на РН в кръвта, а  оттам и добър здравословен статус на организма. Не на последно място, тя се преработва много лесно в стомашно-чревния тракт, дори подобрява неговата дейност и метаболизма. Изобщо, както казват специалистите " На едно стъбло растат заедно яйца, мляко, картофи и хляб."


Киноата е много лесна за топлинна обработка, но трябва да се консумира в рамките на едно денонощие дори и сготвена, защото бързо се разваля. Сварява се за около 15 минути в съотношение с водата 1:2, ако обичате по-хрупкава - за 10 мин. А покълва само за 4 часа. Има три вида киноа - червена, черна и най-популярната бежава. Удачно е, преди обработка да се накисне във вода за час и после да се измие обилно със студена вода, за да се отмият сапонините, които покриват семената и могат леко да нагарчат в ястието. Не винаги го правим и на нас не ни горчи, много си ни е вкусно дори....При топлинна обработка увеличава обема си около 4 пъти. Киноата  успешно може да замести ориза и  булгура във всякакви гозби с тях, много вкусна добавка е към разнообразни салати и супи, може да се използва и за десерти. Една купичка със сварена киноа, прибавете малко пресни плодове, малко чиа, мед, цейлонска канела, малко сурови ядки... и ето ви "закуска за шампиони"....

У дома малката ми дъщеря почти през ден закусва с киноа и разни добавки към нея. Понякога ми остава и на мен. Един слънчев ден обаче ни артиса малко количество, аз бях почнала да пълня чушки с извара и реших да я оползотворя, като я прибавя към сместа, хем да пробутам и на благоверния малко полезности, хем и да уплътни сместа за пълнеж, която от яйцата става доста течна. Ееее, толкова добре се получи, че от тогава вече само така си правя пълнените чушки с извара, а знайте че ги обичаме много и поне 2 пъти в месеца са на нашата трапеза. В зависимост от случая съм я слагала сварена, недоварена, сурова....и винаги се получава.

Ето и необходимите продукти:
8 чушки
500 гр извара
3 яйца
1/2 чаена чаша леко сварена само за 5 мин. киноа
3 скилидки чесън
1 гл.лук
1 морков
1 връзка магданоз
щипка босилек
зехтин
сол

Знаете, че изварата е най-полезният млечен продукт, пък ако е и от козе мляко.....Аз купувам домашна козя извара от една малка ферма в Банкя, напълно безсолна, затова понякога поръсвам сол в изварата, смесвам със ситно нарязаните лук, чесън, морков, половината от магданоза, плюс босилека и киноата,  прибавям  яйцата и разбърквам добре. Пълня чушките и запичам до готовност във фурната. Често, ако сме в сезона на вкусните домати, около чушките подреждам и нарязани на едро домати. Или отделно си приготвям доматен сос по 
Чак когато извадя чушките от фурната, докато са още топли, поливам с висококачествен напълно девствен зехтин, който иначе прибавен преди печенето ще изгуби своите прелестни качества и аромат/всъщност аз почти всичко готвя така- с прибавен зехтин накрая/. На финала поръсвам всички чушки с останалият пресен магданоз.
Получават се супер здравословни и вкусни чушки  със щъкащи в тях супер храни, направо това са си едни  чушки със щъкащо здраве в тях, хихи.....да ви е сладко!





15 коментара:

  1. Чудесна е публикацията за киноата,Мария!
    Аз я използвам в покълнало състояние и не съм я варила.Чела съм за Перу,най -близък е до нашият климат и страшно красив.Някои неща за киноата прочетох с интерес,други ги знам.Перфектна е комбинацията с прясна извара.Тя също е много ценен продукт, особено от козе мляко.Снимките и презентацията на пълнените червени камби са превъзходни.
    Поздрави и нови кулинарни творения!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама си сладкодумница,Мария!
    Всякакви подобни информации за храни няма шанс да не скролна,освен при теб,защото ги преразказваш много увлекателно и с хумор.
    Снимки и рецепта-перфектни!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Присъединявам се към Роси. :)
      Марийче, чудесно е всичко!

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла тук, Елена! Не, не си объркала името, Мария съм....
      Ами възхищавам се на стоицизма на хора с хранене, като твоето, но аз обичам да си глезя душата и макар, че имам висока култура на хранене, често чревоугоднича и прекалявам, и изобщо обичам малките кулинарни радости!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Много вкусно предложение, Мария, придружено с прекрасни снимки.
    Никога не съм опитвала киноа, но след твоето предложение, как да не се изкуши човек?!
    Най- сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастиюно предложение! Хубави снимки!Поздрави Мария!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравословно, вкусно и красиво! Снимките приканват да се опита с удоволствие от тези пълнени чушки!
    Спокойна вечер, Мария!

    ОтговорИзтриване
  7. Защо и как влезнах тук на гладен стомах:))) Страхотна рецепта, а като щъкат тез чушчици, дали не биха направили един завой към нас:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова забавна, полезна и красива публикация! Истинско удоволствие беше за мен да я чета и гледам, а чушките със сигурност ще ги изпробвам :)

    ОтговорИзтриване
  9. Познавам киноата и много често я използвам в салати, десерти, ястия.
    Мария беше ми интересно да я видя през твоя поглед...-новата супер храна! Забавна си, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  10. Какви невероятни снимки, какви вълшебни чушки! Страхотна публикация,Мария!!!Сърдечни поздрави и пожелания за едно незабравимо лято!

    ОтговорИзтриване
  11. Много колорит, вкус и здраве - впечатляващо представяне, Мария,
    с красиви и неустоимо апетитни снимки...
    Сърдечни поздрави за теб и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте. Минали са много години от публикацията, но тъй като дълго и безуспешно търсих козя извара, от София съм, моля да ми споделите къде в Банкя е тази ферма, или друг производител, ще съм Ви много благодарна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, отдавна не съм купувала от фермата в Банкя, защото в последните години открих Баба Венда/напишете така във ФБ и ще ги откриете/, които имат мн кози продукти. Бихте могли да намерите кози продукти и на фермерските пазари в Сф, които се провеждат на разл места в разл дни. Но в сряда са на пазар Иван Вазов. Успех!

      Изтриване