05 май 2014

Лигурийски аромати и вкусове - салата с финокио, червен портокал и маринована сьомга


Толкова простичка салата, толкова лесна и бърза, но...много, много вкусна, съчетаваща  анасоновия аромат на финокио, соления вкус на сьомгата и екзотичния сладко-кисел вкус на кърваво червения портокал.  Поредният вкусен спомен от пътуването ни до
ЧИНКУЕ ТЕРРЕ / CINQUE TERRE / - красивия цветен гоблен на Лигурия, Италия


Всъщност необходимите продукти са само 3:
- 1 финокио
-2 червени портокала
200 грама маринована сьомга
Не са нужни никакви подправки и винегрети - всичко необходимо се съдържа в тези 3 продукта.


Нарязвам  финокиото и портокалите на тънки кръгчета.Червените портокали малко трудно се намират на пазара, нооо който търси - намира...... Сьомгата, която  мариновам у дома по тази рецепта:
Пиян гравлакс или сушено-маринована сьомга в узо
нарязвам на тънки слайсове. И  подреждам всичко това в чиния.......Ароматите и вкусовете на Лигурия са вече в моята чиния! Опитайте и да ви е сладко и на вас!


4 коментара:

  1. Красива, цветна и нежна на вкус салатка! С червено цвекло я правя аз, Мария и една лъжица сусамени семена, но няма да е лигурийска моята ;) А и финокио тук рядко намирам, та си е празник, когато мерна някъде. А ти хайде вече да ни водиш някъде, на някое ново, слънчево местенце! Не те ли сърбят подметките? На мен определено ми липсват историите ти. :)))
    Хубав празник утре! Поздрави прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, тези твои цветни предложения! Фантастична салата, прекрасни снимки и толкова красива публикация! Уютно ми е тук, Мария, винаги ме пренасяш в поредната приказка! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Красота, откъдето и да я погледнеш тази публикация! Мисля, че вече сериозно клоня към това да пробвам така маринована сьомга... И Йоли, и ти... агитацията е голяма! Любопитството двойно! :)
    Усмихната седмица от мен, Миме и Честит празник и оттук! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Колкото колоритно,толкова предполагам и вкусно предложение,Мария!Хайде,нямам търпение за следващите разкази с картинки и впечатленията ти от Рим :)

    ОтговорИзтриване