12 март 2014

Лигурийска салата с октопод / Polpo alla ligure / - даровете на морето и земята, поднесени в чиния


За моето лудо влюбване в Чинкуе Терре писах подробно тук:
 но освен в 5-те селца, там на място, се влюбих и в лигурийската кухня. И вече  година време  оттогава, аз непрекъснато приготвям в къщи няколко ястия от нея.
Номер едно в класацията е тази Лигурийска салата - 
нестандартно на пръв поглед, 
но...перфектно още с първата хапка съчетание....
  морски привкус на октопод,
земен, скорбялен  вкус на картофи, 
средиземноморски  сочни маслини и каперси, 
 апетитни кедрови ядки
 и хрупкаво селъри, 
поляти с кехлибарен, "напълно девствен" зехтин, 
с  ефирен аромат на чесън, 
и-ииии последен щрих - божествено ухание и киселичък послевкус на лимони. 
Даровете на морето и земята, поднесени в чиния......
така, както само италианците го могат!



Лигурийска салата с октопод / Polpo alla ligure / 

Необходими продукти:
3 големи пипала октопод
за варенето на октопода - 1 даф.лист, 2-3 зърна бахар, 1 коркова тапа

2 големи сварени картофи
2 стръка селъри, заедно с листата
 шепа каперси
кедрови ядки - колкото ви се откъснат от сърцето
шепа маслини Каламата
1 скилидка смлян чесън / по желание/
прясно изцеден лимонов сок - на вкус
зехтин
морска сол
люспи лют пипер /по желание/
бял и/или зелен пипер


Най-напред сварявам октопода и картофите. Пипалата измивам много добре и ги поставям без да ги режа  в тенджера  с вода, колкото да ги покрие, 1 дафинов лист, бахар и 1 КОРКОВА ТАПА, но  БЕЗ СОЛ! А може и в чиста вода да ги сварите, но тапата е задължителна.Тя съдържа някакви ензими, които помагат при варенето. Времето за варенето зависи от октопода - ако са големи пипалата, то те са от голям октопод и искат около час, за да се сварят. Ако са бейби октоподчета - няколко минути и са готови. Затова винаги, като купувам пипала ги искам да са еднакви по размери, иначе ще се сварят по различно време. Но!, винаги опитвам с нож или вилица, докато се варят - може ли лесно да влезе ножа в месото, значи са готови, не е нужно да са преварени, но не и да са все още жилави.... аз си отрязвам  мини парченце за проба все пак и тогава махам от огъня. Изваждам пипалата и ги измивам със студена вода, те имат едни кафяви ципи, които падат от водата, а  така прекратявам и  варенето. След това нарязвам октопода на кръгли парченца и поставям в голяма купа за салата.


Междувременно са се сварили и охладили картофите - обелвам и нарязвам на големи кубчета.Прибавям ги в купата. Прибавям също маслините - аз слагам  гръцките  Каламата, те са обработвани във вино и максимално се доближават до вкуса на лигурийските маслини. Нарязвам селърито, заедно със зелените листенца на върха. Смачквам скилидката чесън и прибавям, заедно с каперсите, кедровите ядки и щипка кайенски пипер /ако обичате люто, може и без него/. Подправям с прясно смляна морска  сол, смлян микс от пипер, прясно изцеден  лимон и "девствен" зехтин - на вкус.


Разбърквам много добре салатата и сервирам......Когато престои в хладилник, променя цвета и вкуса си ... Според мен много по- свежа е прясно приготвена, но пък ако е отлежала са  обогатени вкусовете! И в двата варианта - купата е празна след минути....
Прекрасна салата, предястие, или лека вечеря с чаша бяло вино...! Да ви е сладко!






11 коментара:

  1. Венета Кемерова12 март 2014 г., 12:05

    Ах, Пепеляшка, поста ти за Чинкуе Терре ми е един от любимите, заедно с тези за Санторини, лаго Маджоре, Истанбул и Кападокия, и често влизам тук, за да си ги прочитам за кой ли път, доставят ми настроение и наслада! А сега, с тази рецепта вече довършваш впечатленията от това място, пресъздадени колоритно и апетитно, но ето сега като опитам и вкусовете на Лигурия - образа ще е пълен! А дано даде Господ, един ден и да отида там - ние вече някои от твоите дестинации сме ги посетили и съм много доволна, че имам в твое лице един страхотен виртуален гид! Благодаря от сърце!
    И чакам пътеписите за прекрасната Швейцария, ама ти май нещо забрави за тях.
    Венета

    ОтговорИзтриване
  2. Ами не е вярно че само италианците го могат Пепеляшке :)
    Така като гледам и ти си се справила за отличен :)
    Прекрасна публикация, апетитна салатка с любими продукти и "девствен зехтин"... и какви снимки само ...
    А бе който си го може, чудесно му се получава :)
    Хайде наздраве и да ни е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Марийче, божествена салата и по-божествени снимки :)
    Не само на салатата!
    Прекрасно предложение!
    Усмивки от мен !

    ОтговорИзтриване
  4. Май само ще си хълцам след тази публикация... Прекрасно, какво да кажа повече? :)
    Поздрави, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна кулинарна разходка! Благодаря ти Мария! Умееш по невероятен начин да представиш нещата, усещам аромата на морето, чувам гларусите и си представям всеки нюанс, на това, което си сложила в чинията!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, Мария, такова кулинарно пътуване ни спретна, че ако затворя очи ще се пренеса там... Салатата е вълшебна, вкусна, красива, носеща атмосферата на онези места. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, така апетитно си описала тази салата, че човек може да усети вкуса й!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази салата може да мине и за основно- много е добра!
    Пък аз винаги съм готова да ме разходиш някъде, може и да повториш дестинацията, няма да откажа;) Поздрав, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  9. При Вас, Мария, човек може да се нахрани с красота и слово! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Красота в картини и в чиния...не съм виждала такива маслини до сега, с дръжки ли са? Всъщност маслини ли са в средата на салатата? Ох, отивам да си сипя чаша вино :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби, това с дръжките са каперси, големи каперси с дръжки, има ги в итал.магазини. Това с виното е винаги една добра идея, наздраве!

      Изтриване