06 март 2014

Мъжът и...прасето - интимно! или РУЛО С МЕСО, СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ И ПРАЗ




Едно апетитно съчетание на крехко  месо и сладки сушени плодове, с ароматен винен сос, едно чудесно основно блюдо за всяка трапеза....
Такова  руло / но не това от снимките/ бях приготвила и за моето 7-степенно меню за нашето карнавално парти, за което писах подробно  -  ТУК



РУЛО С МЕСО, СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ И ПРАЗ

Необходими продукти:
1 голямо парче месо, около или над 1 кг -  телешко или свинско,  по ваш избор /може пуешко или пилешко също/.На снимките тук е с телешко месо.
1 цял стрък праз
сушени сини сливи без костилката - около 10-15 броя
10-15 парченца четвъртинки орехи
1 голяма каф.ч. червено вино
1 ч.ч. чист телешки  бульон 
сол
черен пипер
дафинов лист
10 сушени кайсии, по желание



Много е важно качеството на месото, ако е от телешко. Аз  правя рулото обичайно с телешко, но  си имам агенти, от които купувам страхотно качествено телешко месо. Ако не съм сигурна в месото, не рискувам с телешко, а го правя със свинско или пуешко . Условието е парчето месо да е голямо и от него с нож за филетиране да се разстеле едно голямо тънко парче, което да може да се завие на руло. Ако имате печен касапин в магазина, и той може да ви го приготви. Иначе просто го нарязвате, като една спирала и го разстилате на тънко и голямо парче.
Слагате върху голяма дъска няколко  парчета кухненски конец, а върху него поставяте месото. Поръсвате го със сол и черен пипер. И сега идва забавната за мен част....Напълвам всяка синя слива с едно парченце орех. И подреждам по два реда сливи по дължината на парчето месо, но ВИНАГИ НАПРЕЧНО! на мускулните влакна на месото. После поставям и целия стрък праз с дължина, колкото е тази на месото, без да го режа на парчета. И сега ако искате - наредете и по една сушена кайсия по дължина на месото. Вкуса на сините сливи доминира, този на кайсия не се усеща, но пък добавя още един цвят към нарязаното вече руло. Завивам много стегнато руло, което завързвам с предварително заложените парчета конец.



Рулото поставям в плик за печене, като вътре в плика изливам виното и бульона, слагам и дафиновия лист. Може да хвърлите и 2-3 сини слини, няколко парчета праз - да внесат още повече аромат към сосчето Поставям да полегне в тава, и муш - във фурната.....Аз слагам плика с месото в продълговата форма за печене на кекс, така то си заема нужната форма в тавичката. А ми остава място във фурната за още една тавичка, в която запичам картофи, моркови и праз за гарнитура на рулото.
Може да се направи и без плик, ако нямате, правила съм го по разни и разнообразни начини.
Пека около  2 часа, ако е от свинско месо - може и за по-малко. После махам рулото от плика - би трябвало да  е добило изкусителен загар....
Сока, в който се е пекло рулото прехвърлям в тенджерка, кипвам, и сгъстявам с нишесте, предварително разтворено в хладка вода. Соса е страхотен и допълва съвършено месото, затова ако ви се вижда, че е останал малко, особено ако сте пекли в тава без плик и е изврял, добавете още малко бульон и вино, за да се увеличи количеството.

Рулото може да се сервира цяло в голямо плато, гарнирано с печените картофи, праз и моркови, или в отделни порции. Сосът сервирам отделно.
Хубавото червено вино е задължително! Да ви е сладко!







9 коментара:

  1. Мария, прелестно руло, със сигурност би зарадвало всеки мъж!
    Наздраве и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Може ли да е толкова вкусно и шарено? Може и още как, пък и щом е от теб, Марийче. :)
    Чудничко руло, определено няма да има гладен след него. :) А заглавието просто ме разби, честно. ;))))
    Поздравиии!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно руло! Пълнежа, соса, гарнитурата - всичко е толкова апетитно!
    Обичам ястията със сушени плодове, а тук съчетанието е превъзходно!
    Мария, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допада! И орехче във всяка слива! Благодаря за рецептата!
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастично е !

    Съчетание с любимите ми сушени плодове!
    Става и за жени....интимно :)
    Хубав петък, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  6. ехеее,стана ли вече за обяд на верандата,Мария?
    То верно в неделя беше едно благодатно временце,и ние поседяхме на люлката в градината,но слънцето бързо се скри при нас.
    Ястието ти е супер сочно,вкусно и празнично,а съчетанието-отлично!
    Щастлив утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ароматна рецепта, Мария! С най-голямо удоволствие бих се настанила там някъде, пред някоя чинийка ;)))
    Наздраве, мила и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Няма да го покажа на мъжа ми, ще ме изяде жива за порция от това, особено заради добавените сини сливи вътре-обожава ги;)
    А ти си фантастична!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятна си, за кой ли път ще ти го кажа! Умело поднасяш, елегантно сервираш, изкушаваш, съблазняваш... Честит празник, Мария! Бъди все така истинска, прекрасна и невероятна жена! Прегръдки и за твоите момичета! Весел празник!

    ОтговорИзтриване