21 март 2014

ЗАЕК с горчица по французки тертип




Това е емблематична френска рецепта за приготвяне на заек - със сос с горчица. Аз обаче не съм голям любител на горчицата, затова и винаги съм се отнасяла скептично към тази рецепта. Но, реших все пак да я направя, защото моите домашни любимци пък са големи фенове на синапената подправка....Е, резултата беше фантастичен - месото стана много сочно, ароматно и вкусно, а сосчето облизвахме от пръстите, потапяйки последните хапки месце.....
Има много и различаващи се в детайлите рецепти, но аз съм компилирала тази, подходяща за нашия вкус и начин на готвене - в повечето рецепти заека се пържи в масло,  и после го "давят" в сметана - френска му работа...! 


ЗАЕК  с горчица

1 заек, разфасован на около 6 порции
1 малко бурканче дижонска горчица на зърна / или 5 суп.л./
4 скилидки чесън
1 каф.ч. прясно мляко 
/ в рецептата е със  сметана, но аз я замених с домашно прясно мляко- със сметана ми е много тежко/
3 суп.л. зехтин
3-4 стръка прясна мащерка
4-5 листенца прясна салвия
2 даф.листа
черен пипер
сол
50 гр. гърди, панчета или бекон / да не са пушени/
1 каф.ч. бяло сухо вино
1 суп.л. домашен ябълков оцет
10-15 лукчета шалот, 
или колкото ви издържат нервите да обелите.....колкото повече, толкова повече!
250 мл чист домашен пилешки или заешки бульон / или ако нямате - гореща вода, но никога кубче-отрова!/


Правя си марината от счуканите скилидки чесън, прясното мляко, оцета, 3 суп.л горчица, мащерката, зехтина, щипка сол и черен пипер и заливам парчетата заек. Ако заека има глава и вътрешности, не ги слагайте в маринатата, но ги запазете - аз ги слагам в тавата при печенето. Заека престоява в маринатата една нощ в хладилника, или поне 3 часа.
На сутринта изваждам маринованото заешко от хладилника, и прибавям главата и вътрешностите, лукчетата шалот и нарязаните на ситно гърди.. Заливам с виното и бульона, прибавям мащерката, салвията и дафиновите листа.
Пека във фурната на 200 градуса за около 1 час, като обръщам месото веднъж, и поне веднъж обливам месото със соса от тавата.Когато месото апетитно се зачерви, минути преди да го извадя, прибавям още 2 суп.л. горчица, като я разтварям в соса и хубаво обливам отново месото.Поръсвам със ситно нарязан магданоз.
Сервирам със сварен в подсолена вода зелен фасул, варени картофи, или картофено пюре, като хубаво обливам всичко с полученият страхотен сос с горчица.
Еййй, щях да забравя - бутилка хубаво френско вино и сте направо в Прованс.....
Да ви е сладко!


Понеже у дома сме върли фенове на заешкото месо и съм безкрайно доволна, че вече се намират на много места  пресни представители на заешкия вид, насъбрах  страхотна колекция от много успешни рецепти от различни кухни по света:
ЗАЕКО, БЯГАЙ! ...или Испанска яхния със заек и нахут
ЗАЕК с МАСЛИНИ по Лигурийски - Coniglio alla Ligure
Пълнен заек, дремещ в тиква
ЗАЕК С РОЗМАРИН с гарнитура от ТИКВА С БАЛСАМИКО



11 коментара:

  1. Поредната страхотна рецепта, Мария и поредното изкушение...
    италиански, френски, ... - много красиво и елегантно поднесени, апетитни и ефектни!
    Честита, усмихната и щастлива пролет!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно зайче, Мари!
    И аз много не обичам горчица (натурално де ) , затова едрозърнестата ми харесва :) за мариноване и сосове :)
    Ще пробвам следващото зайче май така :)
    Честита пролет на теб! Много усмивки и слънчево настроение да имаш!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, много елегантно поднесено заешка месо, вероятно и невероятно вкусно! Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. И тук да въздъхна и да се оближа :)
    Чудесна рецепта, Марѝ :)
    Морски поздрав и полъх на цаца и бира от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тертипа не знам какъв е, важен е резултата! А той е невероятен! Мария, много изкушаващо предложение!
    Честита и слънчева пролет!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно зайче, само да си набера салвии и ще го пробвам! Честита пролет, Мария!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, много хубава и сладко разказана рецепта с вкусни снимки! А така мечтая за Прованс......
    Честита пролет, Мария!

    ОтговорИзтриване
  8. От онзи ден го отлагам, че още на снимки ме изкуши, обаче наминах, нали съм любопитна:))) А защо ли наминах точно сега да му се не види:). Много вкусно приготвено, много! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Абе те французите не са глупави хора, особено когато говорим за храна!
    Страшен Зайко, Марийче! Тоя тертип ще го запиша;) За другия път!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, Мария, благодаря ти за усмивките и хубавото настроение!
    Моите също обичат горчица в маринати и ако ловецът не се е погрижил за заек, им приготвям пилешко и свинско по този начин.Не съм съчетавала сметана и мляко с горчица, но ще ги пробвам. Понякога добавям хвойна в маринатата, казват, че е вкусно :)

    И страхотно каренце- у бабината къща има такива. МНого мило ми стана като го видях.
    Хубава и усмихната нова седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Мммм,фантастично ястие отново,Мария!Да си оближеш пръстите и то с огромна наслада!Аз много обичам горчица и готвя често с нея.Обаче отдавна не съм взимала едрозърнеста,добра идея,благодаря ти!
    Честити отминали пролетни празници с пожелание за прекрасни предстоящи!

    ОтговорИзтриване