27 февруари 2014

СКАРИДИ, ПОЛЕГНАЛИ В АВОКАДО ПО ПОРТУГАЛСКИ



Преди доста години "откраднах" първата си рецепта от Йоли - едни прекрасни скариди, полегнали в авокадо, сега вече си я знам наизуст.... Оттогава съм опитвала много нейни вкусотии и съм я засипвала с много налудничави кулинарни /и не само!/ въпроси, като например, като как се дере ватос и може ли аджеба да се отровим ако го изядем неодран...макар че Йоли ме увери, че няма да се гътнем бадева, тогава бях много аджамия по темата, а и недоверчива, та изхвърлих цялата огромна тава с хрупкаво препечен, но неодран ватос...........Ей, сега да ми падне...одран, неодран, изобщо няма да му мисля- излапвам го до последната костичка!
Малката ми дъщеря  ЕЛИЧКА  често  услажда нашата трапеза с много  торти и сладкиши по рецепти на Йоли, от нея се научи да прави чудеса от шоколадови украси....
Благодаря ти, Йоли!


СКАРИДИ, ПОЛЕГНАЛИ В АВОКАДО ПО ПОРТУГАЛСКИ
адаптирано от Вкусно с Йоли

Необходими продукти за 4 порции:
2 авокадо
300 грама  сурови скариди
сок от половин лимон
2 резенчета от лимона
2-3 суп.л. соев сос
2-3 суп.л. фиш сос
3 скилидки чесън
2 -3 малки резенчета пресен джинджифил/според вкуса ви/
1 стрък мащерка прясна / или щипка суха/
2 листа пресен босилек / или щипка сух/
черен пипер
люспи чили пипер /ако обичате люто/
зехтин
сусам за поръсване

Разрязвам авокадото на половинки и без да го беля издълбавам, за да стане като купичка.
 В зехтина задушавам нарязаните скилидки чесън и джинджифила, добавям скаридите, лимоновия сок, резенчетата лимон - ситно нарязани с кората, и двата вида сос - рибен и соев. Понеже сосовете са доста солени, аз не добавям сол, иначе рискувам да стане прекалено солено за нашия вкус. Около 4 минути задушавам и прибавям ситно нарязаните парченца от издълбаното авокадо, подправям с пипер, чили, мащерката и босилека. 
Сервирам, като пълня купичките от авокадо, гарнирам със зелена салата, а отгоре поръсвам със сусам.
Апетитно предястие за всяка празнична трапеза, лека  и свежа вечеря с чаша вино...
Да ви е сладко и на вас!

8 коментара:

  1. Как хубаво са полегнали и как сладко ще бъдат хапнати... Прекрасни са, Марийче, вярвам ти за вкуса. :)
    Бъдете здрави и двете с Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Апетитно предложение, поднесено по перфектен начин!
    Поздравления, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Впечатляваща, както винаги Мария -
    чудесен избор, разкошни снимки и много красиво представяне...
    Поздрави и прегръдки за Йоли, и за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен гурме поздрав, Мария! Жива и здрава да е Йоли и все така вдъхновена и вдъхновяваща! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина гурме поздрав. Боже, колко съм щастлива! Много, много щастлива! Благодаря ти Мария, обичам те.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта си избрала, Мария! А представянето й е достойно за кулинарен фестивал! Поздравления!
    А за Йоли пожелания за здраве, много обич и успехи във всичко! Прегръдка за двете от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ай ай, как й я обичам тази рецепта, Миме! Чудесен избор, за да я поздравиш! Ама откъде ги вадиш тези думи, Всеки път ме шашваш :) Като например "ватос", "бадева", "аджамия". Трябва ми нов речник! :)
    Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване