28 януари 2014

Хавайска торта Колибри / HUMMINGBIRD CAKE / за нашето парти - маскарад



Време е да прогоним злите сили и духове с...
маскарадно парти  у дома! 
За да сме в унисон с кукерските празници в Перник.... 
Речено - сторено!
Имахме си естествено руса циганка, 
която компенсираше това, като подрънкваше ритмично с дайрето 
и подвикваше весело "Чай шукарие...!"
Имахме си и  оранжево-зелена двойка Just Married,
нетърпеливи за поредната "първа" брачна нощ, 
имахме и една красива принцеса от приказките с дълга руса плитка, 
един секс-дявол, 
пристигна и  Анджелина Джоли, но с на Брад Пит брат му.., 
по едно време и Джон Ленън се появи,
 и разни и разнообразни трансформации....
 Ама гладна мечка маскарад не играе, нали се досещате..
Затова приготвих 7-степенно меню, с което пътешествахме по света и у нас. 


За десерта разчитах на моята Еличка, знаете че тя завежда сладките изкушения у дома. Но тя  имаше тежки изпити в Американския колеж / тази година ще ми е абитуриентка!/ и се наложи аз да се погрижа за десерта. Едното семейство от моите гости имаше годишнина от сватбата на този ден, та исках тортата да е празнична и бяла....хубаво, ама като хич  не ме бива по тая  част. Два дни набирах кураж и реших да направя торта Колибри. После приготвих всички продукти и ме хвана някакво шубе, че гръмко ще се проваля, та за малко да се откажа....Ама си викам, споко бе, и да се проваля, паля колата и купувам готова торта, кво толкоз....Обаче не само тортата се получи, ами и след като първоначалния страх се изпари, много яко се забавлявах. А тази торта се оказа толкова лесна - точно за лаик като мен! Благодаря на  Мария и  Ирина , от чийто сайтове "откраднах" рецептата. Направих обаче малки промени - намалих количествата захар, използвах не само бяло брашно, но и пълнозърнесто по равни части, а също промених и обогатих  малко крема . Получи се хавайско изкушение - експозия от различни вкусове и аромати - орехи, банани, ананас, канела, ванилия, крема сирене.....Напълно подобаващ  финал на моето меню "Кулинарно пътешествие"....


ХАВАЙСКА ТОРТА КОЛИБРИ 
/  HUMMINGBIRD CAKE /

Необходими продукти:
за блатовете:
110 гр. орехи - прясно изпечени и натрошени на парченца
200 гр. бяло брашно
200 гр. пълнозърнесто брашно
350 гр.захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикорбонат
1/2 ч.л. сол
3 яйца
180 мл олио
1/2 капсула ванилия
250 гр. парченца ананас от консерва
3 големи банана / около 440 гр./

за крема:
525 гр.крем сирене, това са точно 3 кутии Филаделфия
150 гр. масло
1 или 1/2 кутия маскарпоне
300 гр.пресята пудра захар
1/2 капсула ванилия

за цветята от ананас:
1 ананас
тефлонова тавичка за мъфини


Сместа за блатовете се прави много лесно, дори не ползвах миксер. Най-напред си изпичам орехите и ги натрошавам на едри парченца.
Нужни са ми две купи.
В първата купа пресявам брашното и прибавям към него всички сухи съставки - орехи,захар,сода, канела, сол.Разбърквам ги с лъжица.
Във втората купа леко разбивам яйцата с вилица и към тях прибавям всички мокри съставки - олиото, ванилията, парченцата ананас /нарежете ананаса на дребни парченца/, и бананите, намачкани предварително с вилица.
Към мокрите съставки прибавям сухите и разбърквам със силиконова шпатула. Тази смес разделих на 3 части, като всяка от тях изпекох върху намазнена хартия в  тавичка с падащ борд.Може и два блата да се изпекат, но аз се заиграх нещо....Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути - те получават изкусителен кафеникав загар. После всеки блат разделям на два с помоща на нож за филиране - с него става много лесно, но ако нямате, може и с конец.А може просто да си ползвате трите блата, без да ги разделяте - достатъчни са.
Приготвям си крема - знайте, че колкото е повече, по-добре, защото попива в блатовете, а и с повече крем си е  голяма наслада....Аз сложих половин кутия маскарпоне, но следващия път ще сложа цялата кутия.Ако обичате по-сладко - опитвайте крема, ние не обичаме да е натъртващо сладко, затова и съм намалила малко количеството на захарта. После е лесно - ред блат, ред крем. Отгоре се покрива цялата торта с крем. Аз оставих да престои 24 часа в хладилник - мисля че така тортата напълно развива вкуса и ароматите си. Преди сервиране - украсявате с цветята от сушен ананас.Режат се много тънки шайби от пресен ананас, сушат се на 100 градуса около 2 часа и после се поставят в тавичката за мъфини, за да придобият красива форма.
Как се правят цветята от ананас подробно е обяснила Мария  ТУК - спазвах стриктно инструкциите й, но само да кажа, че е нужно доста технологично време.  Затова е хубаво да се направят ден предварително.Всъщност, в цялата торта тези цветя са най-пипкави и времеемки. Вкуса на тортата обаче си заслужава всяка секунда труд!


А ето и менюто за нашето пиршество по света и у нас,
 което получи всеобщо одобрение :

И маскарада се получи много весело и с приятни изненади и трансформации.....В един момент  гледам  някаква непозната крачи по двора и върви към къщата - красавица с дълга черна, права коса...тъкмо вече си мислех да линчувам мъжа ми, докато си признае всичко за тая брюнетка... слава-богу  зад нея се появи разпознаваемият й съпруг и се оказа че това е мойта дружка , която в реалния живот е с руса, къса и къдрава коса...Беше се барнала наистина неузнаваема! След N на брой изпити чашки, маскарада отпочна от начало -  разменяхме перуки и маски, и се заливахме от смях.... Майтапи, музика и забава.....до зори! Такава гюрюлтия вдигнахме, че със сигурност злите сили и духове избягаха далеч  и....сигурна съм, че едва ли ще се върнат! 


А докато хапваме от слънчевата Хавайска торта, 
навън "сняг се сипе на парцали,
с други думи - 
вАли, вАли...."


Ето и някои от рецептите,от  които  беше инспирирано  моето меню:









22 коментара:

  1. Много весело парти! Браво на домакинята! Нека всички лоши духове, хали и т.п. магарии да са далече от дома ти, Мария и нека вали не само сняг, а щастие и благополучие над него!
    Тортата е чудесна, а трапезата както винаги впечатляваща! Аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, сигурна съм, че си добра орисница, затова ти благодаря за пожеланията!

      Изтриване
  2. Пепеляшка, менюто е убийствено, ако и другите храни изглеждат като тази приказна торта - мечтая да съм ви гост! Удоволствие е за мен и само тук да гостувам - винаги е красиво, вкусно и забавно!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  3. БУРНИ АПЛОДИСМЕНТИ! СТРАХОТНА СИ.

    ОтговорИзтриване
  4. Случайно няма ли да има ограничен брой ваучери за следващото маскарадено парти?
    Ех,Мария,който не влиза тук много е изпуснал,заслужава си всяка минутка четене,а тортата е великолепна,както и цялото меню,и композиция на масата!
    Все така с много настроение и енергия да посрещаш скъпи гости и в дома ти да е винаги уютно и богато на аромати,смях и веселби!

    ОтговорИзтриване
  5. Марийче, на мен много ми хареса това че си вмъкнала пълнозърнесто брашно. Забелязала съм, че голяма част от десертите стават още по-вкусни с него!
    Чудесно и много забавно е било при вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, понеже дъщеря ми е специалиста и ми заръча да сложа от двете брашна по равно, тя така правела сладкишите и така било описано че става по-добре, в повечето сладкарски чужди сайтове, които тя ползва.

      Изтриване
  6. Марийче, злото да ви забрави завинаги!
    А и как няма при тази богата трапеза :)
    И маскарадът е прекрасен и емоцията, която сте усетили, също!
    Значи и Еличка ще изкласи тази година!
    Менюто ти е прекрасно, както и подложните чинии :)
    А, бе пипнато отвсякъде, както ти си можеш!
    Поздрави с многи усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, Мария, опасна си! :) Много обичам този израз и смятам, че идеално ти подхожда. :)
    Все усмивка да грее на лицето ти и все близки хора да топлят сърцето ти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, невероятно весело и вкусно е било на това парти!
    Тортата е невероятна!
    Поздрави и приятна снежна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, веселили сте се много! Страхотна домакиня си ти! Менюто страхотно, градусът на настроението висок, тортата вкусна!
    Чудно сте си прекарали!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Забавлявах се и аз докато четох :)...да сте здрави и нека злото ви забрави! Дано не сте стреснали много МаБел, виждам че и тя е включена в менюто, а то е страхотно като стопанката на къщата!
    Поздрави! И усмивки - както казваш ти :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, правилно бях написала "без да се брои котката" в менюто....Тя още от подрънкването на пайетите на циганката се шашна, а после вече от данданията и силната музика, избяга и се прибра чак на сутринта - много е страхлива тя....

      Изтриване
  11. Ооообичам те, Мария!!! Така пък да ми пълниш душата с твоите публикации! Искрено се надявах да споделиш повече за партито и ти благодаря, че го направи! Менюто е фантастично, атмосферата уникална, а сладкият финал е истинско изкушение! Страхотно парти и невероятни емоции ! Прекрасна сряда и все така да ви е весело на душите!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Уникална си, Мария, само ти умееш така...
    благодаря за удоволствието - всичко е страхотно,
    впечатляващ избор, изпълнение и представяне!
    Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ехоооо
    Слушайте хора блогъри.....
    Какво е чудо станало...
    в Пепеляшкини двори...
    Гости са дошли, гости..
    Не ми били гости регулярни
    най ми били "кукери"
    от долна земя, Софийска
    Дошли, па нерекли:
    "Да цари в този дом доброто
    да иде вдън земя злото!"
    Ей, страхотна трапеза, и аз ядох и пих, чак се накапах!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eeeee, Иглика, намокри ми очите, бре моме поетична! Така ме изкефи и развълнува, благодаря ти! И за прекрасните пожелания - мерси, и дай Боже всекиму!
      прегръдка виртуална от мен

      Изтриване
    2. То ти ме шашна с менюто, после си казвам, брей, таз жена няма ли някои маскирани да сложи, видях ги, та се кротнах, а понеже слушах благословии из Пернишкия площад, само ми дойде вдъхновението, такива емоции ражда маскарада, а трапезата ти довършва всекиго - почти се почувствах като похапнала - ама очи пълни, уста...празна, та затуй поне някоя щуротия да изтропам...виртуални прегръдки и от мен!

      Изтриване
    3. Аааа, щом ни бива още за "някоя щуротия"....значи сме ОК!

      Изтриване
  14. Е, не! Разбиващо!!!!Завиждам ти и за маскарада, и за купона, и за веселата компания! Но това 7-степенно меню, ама съвсем истинско- направо ме довърши! Ех, Марийче- малцина останаха на таз земя, дето знаят за какво са на нея. Ама ти си една от тях! Поздрав! И тортата е убиец!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотно! Респект и за купона, и за мерака, и за готиното настроение и за зашеметяващото меню! Невероятна си, Мария! От все сърце ти пожелавам още дълги, дълги години да си правите такива купони и да се веселите до зори (-:

    ОтговорИзтриване