01 януари 2014

ЧНГ и ......ПАТЕШКО ФИЛЕ със СОС С ПИЯНИ ВИШНИ, гарнирано с глазирани моркови, шалот, ябълки и дюли


ЧЕСТИТА НОВАТА 2014 ГОДИНА!
Нека тя бъде една много здрава,
 щедра и късметлийска година!
Богата на  нови мечти, 
нови прашни пътеки,
нови приятели,
нови вдъхновения,
нови емоции!

Патешкото месо, което у дома много обичаме и честичко приготвям, страхотно си партнира с всякакъв вид плодове. Наскоро обаче реших съвсем да го ударя на свободни импровизации и да го съчетая с пияни вишни от вишновка. Е, получи се много интересна и елегантна, леко опиянена и вкусна комбинация.



ПАТЕШКО ФИЛЕ 
със сос с пияни вишни, 
гарнирано
с глазирани моркови, шалот, ябълки и дюли  

Необходими продукти, за да опитате и вие това гурме-преживяване за 4-ма:

4 патешки филета, без кожа
сокът на един портокал
сол
черен пипер
20 гр.масло 

за глазираните зеленчуци и плодове:
8 моркова
200 гр.малки лукчета /шалот/
2 дюли
2 ябълки

3-4 суп.л.зехтин
масло
1 каф.ч. балсамов оцет
2-3 суп.л.винен оцет
3 суп.л. захар
3 суп.л.мед
мащерка
черен пипер
сол

за соса :
масло
2-3 лукчета шалот
1 каф.ч.вино розе
1 ч.ч.пияни вишни
сок от 1 портокал
сол
черен пипер
нишесте
2 суп.л.мед и/или захар
2 суп.л.сметана
мащерка
Ако не сте едър производител на домашна вишновка - рецепта ТУК , като мен, бихте могли да си накиснете сушени вишни в някакъв алкохол по избор. Сушени вишни се намират по пазарите, но няма да са така сочни, както е при тези от вишновката. Бихте могли да използвате и вишни от компот - варианти има......

Патешкото филе наръсвам със сол и черен пипер, заливам с портокалов сок и оставям за цяла нощ или поне няколко часа в хладилник.
Най-напред си приготвям глазираните зеленчуци и плодове. Нарязвам морковите през средата на 2 половинки. Дюлите и ябълките също на половинки. Почиствам шалота. Всичко слагам в тава и заливам с приготвената марината от останалите продукти. Пека около 30 минути.Първи могат да се извадят ябълките, а малко по-късно и всичко останало - да станат златисти. Изваждам ги в порционна чиния, а ако има останала марината - запазвам в чашка, ще я използвам по-късно за соса.

 Разтопявам си маслото в голям тиган и поставям вътре патешките филета. Запържвам от всяка страна за по 5 минути. Ако патешкото ви е с кожа,  процедурата е друга - ето  ТУК  още една рецепта  за приготвяне на патешко филе, но с кожа.
Аз лично предпочитам филето да е с кожа, но този път в магазина имаше само такова.....Такааа, вече филето е запържено. Прехвърлям го в тавичка и го мушвам във нагрятата фурна за 10 минути - може да го напръскате с малко портокалов сок.
 През това време си правя соса. Задушавам ситно нарязан  шалот в същия тиган, в който съм пържила филето - да се отнемат  ароматите и вкусовете от тигана.... Останалото портокалово сосче, плюс останалата марината от глазирането, плюс виното и още портокалов сок, изливам в тигана. Да поври 2-3 минути и сипвам вишните, маслото, подправките и най-накрая сгъстявам с размито в хладка вода нишесте и сметаната. Опитвайте и доизкусурете на вкус - при мен се наложи да прибавя малко захар.Сметана ми се намираше в хладилника - иначе може и без нея.


Филето   сервирам с букет от глазираните зеленчуци и плодове, 
 щрих от сосче с пияни вишни,
чаша вино
и
пълна кошница с настроение и усмивки!
Да ви е сладко!
И наздраве за Новата 2014 година!
ХАИРЛИЯ ДА Е! 







24 коментара:

  1. За много години,Марийче!
    Прекрасно ястие си приготвила...

    ОтговорИзтриване
  2. Изглажда много вкусно! Благодаря за идеята!
    И нека новата 2014 година е по-щастлива и успешна!

    ОтговорИзтриване
  3. Миме, и тук ЧНГ!
    И направо ме плени с това ястие :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Приемам пожеланията мила Мария, и ти желая да ти се връщат стократно!
    Здраве, щастие и сбъднати мечти през цялата година!

    Честита да е Новата 2014 година и НАздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита да е! И добра да е!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова Година! Да се сбъднат всички желания и мечти!

    ОтговорИзтриване
  7. ЧНГ Мария. Пожелавам ти много здраве и сбъднати мечти през новата година. Трапезата е за пример. Страшно апетитно патешко си приготвила. Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Нова година, Мария! Прекрасни пожелания, желая ти ги и аз от сърце! Приказно красива трапеза, филето е разкош, рецептата и начинът й на представяне са страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита да е, щастлива, щедра и здрава! Невероятна трапеза, изключително красива, създаваща усещане за семеен уют и празничност! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесни пожелания, Мария - Да е честита 2014-
    мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
    по - добра, по-щедра и вдъхновена!
    Много елегантно меню, празничен сладкиш и оформление, красиво и стилно - Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Марийче, честита нова година!
    Пожелавам здраве, късмет и пълни трапези. При вас купонът явно е бил запомнящ се , а с хубава компания това е задължително!
    Догодина ела да оформиш и моята маса така красиво;))))

    ОтговорИзтриване
  12. еха, колко златно изглежда всичко! и красиво.

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна трапеза и оригинално ястие!
    Мария, Честита Нова 2014 година!
    Много здраве и успехи през нея, благодатна и щастлива да е за теб и близките ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно празнично ястие! Поздравления, Мария и за рецептата и за красивата трапеза!
    Честита Нова 2014-та година!
    С пожелание за здраве, щастие, безброй успехи и сбъднати желания!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Нова година! Нека е здрава и пълна с усмивки; с красота и добрина!

    прекрасна маса си наредила, за патешкото не се и съмнявам колко ще е било вкусно, така опиянено :)

    ОтговорИзтриване
  16. Щастлива, усмихната и весела Нова Година, Мария! Много късмет, здраве и прекрасни мигове за теб и цялото ти семейство!
    Патето изглежда просто прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Нова Година Пепеляшке...Вълшебнице! Бъдете здрава! Нека Новата 2014 година бъде за Вас и Вашите любими и скъпи на сърцето Ви хора много щастлива, много успешна, много красива! Искам да Ви благодаря за това, че ми доставяте винаги невероятно удоволствие с красотата на Вашите пътешествия, пътеписи и чудни рецепти! Толкова е приятно и вълшебно! Вие сте фея! Обожавам Ви! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Много здраве, красота и любов на всички ви у дома! Честита Нова година, Мария. Бъди ми здрава!

    ОтговорИзтриване
  19. Мария, честита 2014! Желя ти здраве и много семейно щастие, всичко най-добро! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ураган си ти,ей!
    Винаги ми е толкова драго да намина и няма случай да не ме усмихнеш,Мария!
    Благодаря ти,че ми подаряваш всеки път отмора и ми носиш настроение!
    Мария да ти подреди маса,че да не ти се иска да станеш от нея!
    Уникална си!
    Живи и здрави бъдете и през новата година!
    Успехите да се множат,джобчето да дрънка на пълно и крака да са здрави за нови пътеки и прекрасни красоти да срещнете!
    Прегръщам те!

    п.п. филето е уаааааааау! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Нова Година и оттук, Миме! Много здрава, мирна, щастлива, пътуваща и пътеписна, много вкусна и споделена тук! :)
    Патешкото е много пипнато! Изискаха и вкусна гозба си поднесла! :)
    Прегръдки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Кога посрещна Новата, кога успя да приготвиш патката.......Да си все така ентусиазирана и вдъхновена за създаване на красоти и вкусноти, за бродене по близки и далечни пътеки.....Честита да ви е 2014-та!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Честита Нова година, Мария! Да е здрава, щастлива и благодатна!

    ОтговорИзтриване
  24. Нямам думи с които да опиша колко добре изглежда това приготвено ястие.Место изглежда перфектно изпечено, да не говорим за ябълките и всичко останало.Дори не знам дали да се опитвам да направя същото като знам че месото неми е силна страна за жалост.Благодаря за тези снимки, самата подредба на масата също ми харесва.Малките глави лук са страхотна идея, когато се готви успява да придаде приятен вкус и аромат на всяко ястие дори и на супите когато сложим. Има и вишни.,...ех вече станах гладна.Надявам се че ще продължавате да ни пишете, какъв десерт ще бъде подходящ за това ястие спорес вас?

    ОтговорИзтриване