29 октомври 2013

Пъстра есенна салата - с тиква, гулия, спанак, чушки.....


Есен е...златна, богата, дъхава и плодородна! Тази година и много слънчево усмихната..... Всяка сутрин се събуждам и поглеждам на двора, за да поема красотата на природата, обагрена    в безброй пастелни тонове.  А на селския пазар, същата тази изкусна художничка,  е стоварила изобилие от плодове и зеленчуци. Та, днес си напълних кошницата с есенни зеленчуци и реших да ги съчетая в една пъстра салата - зелен спанак, червена чушка, жълта тиква, бяла гулия....


Не знаете що е то гулия, ли? О, ей сега ще ви разкажа.....Първо - гулията не е алабаш! Гулията (Helianthus tuberosus L.), а още земна ябълка, топинамбур или йерусалимски артишок е растение от сем.Сложноцветни, към което принадлежат слънчогледът, лайката, маргаритката...Всички сме го виждали като красиво, жълто, декоративно  цвете по градините, но сигурно малцина знаят, че грудката на Хилиантуса е не само  ядлива, но и много полезна. Гулията съдържа много от невероятно ценният инулин - уникален природен полизахарид и пребиотик, който поддържа чревната флора и растежа на полезните бактерии. Инулинът спомага усвояването на калция, а от там  се бори с остеопорозата. Той също намалява триглециридите и лошия холестерол, регулира кръвното налягане, повишава имунитета, и е балсам за стомашно-чревния тракт, пречиства кръвта и организма от токсини и тежки метали. Освен инулин, в земната ябълка се съдържат също фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, вит.В и С, пектин, органични киселини и аминокиселини. Гулията е нискокалорична и лесноусвояема храна. Ако се измие много добре, може дори да не се бели. Вкусът е нещо  между ябълка и сладък картоф. Може да се консумира сурова, варена, печена. Аз я предпочитам сурова - хрупкава и сочна.


И веднага се сещам за един виц:
Двама приятели си говорят:
- Абе брато, моята жена ми разправя, че е по-полезно зеленчуците да се ядат сурови.
- Да бе, да ! И моята я мързи да готви....


Така че, от моите зеленчуци се получи една  прекрасна салата - бърза, вкусна, свежа, здравословна....И понеже много полезности се струпаха в една чиния, прибавих малко беконче за коректив....хихи!
Това са продуктите, които аз съм използвала. А количествата всеки сам ще си прецени, зависи за колко гърла ще е салатката:
пресен спанак - ако може най-малките и крехки листенца
печена тиква
печени червени чушки
земни ябълки /гулия/
печени орехи
печен бекон
див лук или пера пресен лук
дресинг от сол, балсамико и зехтин
по желание - 2 капки мед към дресинга


Процедурата е ясна - изпичам  орехите и бекончето в тиган, нарязвам сварената тиква на кубчета, печените чушки на ивички, гулията обелвам и нарязвам на едри парчета, листенцата спанак оставям цели.... а после всички продукти се смесват в подносна чиния, заливат се с дресинга и... воала! Да ви е сладко!







7 коментара:

  1. :))) Ей, не можеш докато не разкажеш нещо смешно и забавно! А гулия имам в градината(топинамбур тук) и го хрупам като теб суров!
    Поздрави, Мария! Благодаря за усмивката!

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха, точно така ми реагира и моят благоверен, като напоследък все едни такива, непознати за неговият вкус салатки му поднасям. На всичко отгоре и не готвя много, много, че като е за двама само, какво толкова да го мъдря, а една голяма салата вечер е къде по-здравословно. Та, така - и мен ме било мързяло :))) Хич не им разбира главата на тез' мъже от диетика ;)
    Прекрасна ти е салатката , Мария! Аз земна ябълка не съм и накусвала до сега, та не знам какъв вкус има, но картинката в чинията ти ме плени. Определено ще ме преследва дълго, поне докато не си купя гулия и аз. Ще се пробва, разбира се! Благодаря ти за рецептата, мила!
    Прегръдки и много усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария,винаги ме усмихваш ,ей на сега и този виц,че и за бекона ,хехе .... :))
    Много пъстроцветна и интересна композиция ти е салатата!
    Слънчева сряда с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. :))) Мария, ще караме на салати, а:))) Чудесна е обаче, бих си хапвала с удоволствие, пък нека ме мързи:) Баба ми има гулии, харесвам ги така суровички, иначе не знам какво може да се прави с тях, просто ги обелваме и хапваме. Но пък в салатка дори не съм ги слагала, виж това е идея! Много е колоритна твоята есенна прелест! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно, Мария! Радвам се, че скоро открих блога на тази вълшебнаПепеляшка :)) и честичко започнах да се отбивам в нейното виртуално пространство. Интересни продукти, хубав сезон и свежо настроение. Не съм опитвала комбинация от печени червени чушки с тиква + гулия, но харесвам подобни експерименти, така че ще опитам през уикенда :) Продължавам с удоволствие да те чета :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна е есента на вашата трапеза, Мария - много колорит, вкус и цвят,
    гарнирани със завидното ти чувство за хумор и с усет за хармония и красота.
    Благодаря за чудесната идея и публикация, хубави и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване