15 октомври 2013

Есен на нашата трапеза - сладкиш със сини сливи и извара


Невероятен сладкиш - много ароматен, с балансирани вкусове на извара, яйца и плодове.....
А и доста диетичен и здравословен - 
няма мазнина, няма брашно, изварата е супер полезна.....
точно за изтерзаната ми от гузна съвест душа! 
Още едно страхотно предимство - много лесен за приготвяне! 
И много, много вкусен......
.Има обаче един огромен кусур този сладкиш - 
толкова е лек и вкусен, че ми идва да хвана голямата лъжица и да копам, копам......
докато видя дъното на чинията...майната й на гузната ми съвест!
А рецептата "откраднах"  от вкусният свят на Драго - благодаря ти, Драго!


СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ И ИЗВАРА

Необходими са ни :
1 кг сини сливи
100 гр.захар - аз сложих кафява
250 гр. извара
150 гр. рикота
30 гр. грис
3 суп.л. вишновка или др.ликьор по избор
4 яйца
щипка сол

за поръсване - пудра захар или кокосови стърготини
малко олио - за намазване на тавата




Първо си приготвям сливите - махам костилката и ги разцепвам на две половинки.
Следва разделянето на 4-те яйца на белтъци и жълтъци в две отделни купи.Разбивам жълтъците със захарта на гладък крем, и след това прибавям изварата, рикотата, гриса и вишновката.Белтъците, с прибавената към тях щипка сол, разбивам на пухкав сняг.


Внимателно прибавям белтъците към другата смес, като разбърквам с лъжица, но не се старая да се получи хомогенна смес - може да останат цели бели пухкави облаци вътре.....Изсипвам цялата смес в тавичка с борд и отгоре красивичко подреждам сливките. Аз ги подредих на два реда, защото бяха повечко, а бях спазила количествата на Драго...пък и прецених, че ако има повече плодове, ще е по-вкусно.Отгоре малко понатиснах първия ред сливи, те потъват в сместа, и после наредих втори ред.


Слагам във фурната на 200 градуса за около 50 минути. Макар че, на пръв поглед изглежда много сочно и недопечено, като изстине, всичко си идва на мястото. Поръсих отгоре с кокосови стърготини, може с пудра захар или смлени ядки....
Задължителната чаша шампанско и ......
.да ви е сладко!



Ама вие още ли сте тука...? Бързо тичайте към пазара, че последните сини сливи са на свършване......




26 коментара:

  1. Много красива маса! А сладкиша изглежда много примамлив и аз ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Каква красива есен е на вашата трапеза и в градина! Прекрасен е сладкиша, неустоим! Поздрави, Мария!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, Марийче, тя есента е цялата у вас? А аз се чудя що край нас ще мине от лято към зима. Много добре изглежда този сладкиш- тичам на пазар (утре);)Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Определено ме впечатли с това представяне, прекрасен е сладкишът! :)
    Вълшебна есен ти желая, Мария!

    ОтговорИзтриване
  5. Убийствен е този сладкиш! Много красива е есента в твоя двор, Мария!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Ей ... тук освен че е есенно, било и много вкусно :) направо чаровно вкусно :)
    Поздрави Мария!

    ОтговорИзтриване
  7. Много сочен изглежда сладкиша, но едва ли ще намеря рикота. Не може ли да се замени със сирене крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бери грижа за рикотата....Тя е просто италианска извара, по-гладка от нашата. Затова можеш да я заместиш с извара, така изварата става 400 гр и готово. Мисля, че вкуса няма да пострада.Да ви е сладко!

      Изтриване
  8. Ама то покривката й покривка,пръстените-пръстени,подложките-подложки,абе всичко в тон и цвят,както обичам да казвам Мария да ти подреди маса,че да не ти се става от нея!Страхотна си скъпа!А сладкишът е истинско бижу!Колкото повече сливки-по-добре!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  9. Винаги много вкусно и красиво у Вас, Мария! Поздравления! Непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  10. Ех,че красиво ,Марийче......а и вкусно.Просто есенна приказка....

    ОтговорИзтриване
  11. Сладкиша е чудесен, а виждам и превъзходно шампанско, та насладата е пълна:)!
    Красива есен, Мария!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз ти благодаря Мими! Едно чудесно изпълнение! Аз не успях да се похваля с толкова хубави снимки, но за това пък като теб набързо всичко излапах. :)
    Така и не разбрах обаче дали има такава фина извара вече в България, каквато е в Германия и, ако не с какво се заменя.
    Знаеш ли случайно за да не излъжа без да искам пак някой в моите рецепти.
    Един вкусен ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго, не знам каква и колко финна е изварата в Германия, може би е нещо като рикотата...Но аз в тази рецепта използвах традиционната Бг извара, насипна - аз използвам само и единствено млечните продукти от Млекарница "Равногор", стана си перфектен сладкиш.Дори както съм отговорила на един Анонимен коментар, сл. път ще пробвам само с извара.
      Благодаря ти още веднъж и... вкусна, и златна есен и на теб!

      Изтриване
  13. Чудни са проявленията на есента при теб, как да не грабнеш лъжицата и да побързаш да приключиш с това изкушение, няма все да предизвиква, я! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Впечатлена съм - много красиво:)

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотен сладкиш с любимите ми сини сливи :)
    Поздравявам те Мария и макар че рядко коментирам следя всяка твоя вкусна рецепта
    Вики

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за отговора, Мария! Още не съм го направила сладкиша, но съм взела сливите, ще пробвам само с извара и ще се отчета:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пробвах вече и само с извара - става, обаче я няма онази финна и гладка, много деликатна и нежна консистенция и вкус, който се получава явно от рикотата.Така че, може и с извара, но....класиката ще е с рикота!

      Изтриване
  17. Започвам да го приготвям.Хареса ми сравнението за белтъчния сняг.Наистина са нежни облачета!Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  18. Приготвих го и вече се пече, много леко изглежда, диетично!Браво на откривателя или създателя на рецептата!

    ОтговорИзтриване
  19. Невроятен сладкиш! Вместо грис ползвах царевично брашно и се получи! Но съчетанието е божествено! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието! У нас е любим сладкиш и често си го правим....

      Изтриване