02 август 2013

ВИШНОВКА - еликсир за душата




През последните  години се превърнах в един едър производител на този алкохолно-вишнев еликсир! В началото правех по малко, но и на домашните любимци, а и на моите гости така им се услаждаше, че започнах да правя сериозни количества. След обилна вечеря със семейството или с приятели, този диджестив е един вишнев завършек на вечерта. Веднага се сещам един виц:
Срещат се двама приятели и си говорят за нещата от живота:
- Ей, да ти се оплача, друже, рано сабале като стана още и пийвам едно малко уиски - много помага за сърцето, шъ знайш! По-късно пийвам едно малко узо, казвам ти, като балсам е за стомаха! Към 11 пийвам една биричка, че страшно прочиства бъбреците, от опит ти го казвам! И едва удържам да стане обяд и викам на жената - "Айде жено, бързо слагай масата, давай ракийката и салатката, че от сабале съм на лекарства!"

Та, в продължение на вица...ние  със съпруга ми, често сръбваме по едно "напръстниче"  вишновка вечер - така за разкош на душата.....
В годините съм си и събрала цяла колекция от миниатюрни чашки за целта. А и открих за себе си най-добрите пропорции за продуктите.....А, и едно уточнение - аз винаги правя вишновката с качествена водка, защото във водката, която няма аромат, може по-добре да се разтвори и разцъфне уханието и вкуса на вишната.


Аз правя две дози - едната е от вишни с костилки, а другата е без костилки. Битува мнение, че престоя на костилките в спирта и захарта не е много предпочитан, щото се отделяли отровни вещества едва ли не....отровни, отровни, колко отровни вещества ще се отделят за един месец?! Пък и не е лошо да имам с какво да плаша мъжа ми, като не слуша и не си изяжда всичко......


И така, необходими са ви:
-1 л водка Финландия или друга от добро качество.
- 1.2 кг вишни без костилка, или същото с костилка
- 500-600 гр захар  - 
 може и повече захар, ако обичате по-сладко, но аз за себе си съм установила, че това е моето количество захар. Със захарта може да се лавира, сложете толкова, пък ако ви се стори че не е по ваш вкус - добавете.....На мен не ми харесва да стане гъсто от сладост.


Още едно много важно уточнение - вишните, които използвам са претеглени след като е махната костилката. Значи, 1,2 кг вишни с вече извадена костилка.А може и с вишни , които с костилката са си 1.2 кг. Разликата е съществена в количествата, но интересното е, че вкусът на двете вишновки е също доста различен...все още не мога да преценя коя ми харесва повече, май и двете си имат своите предимства.....та затова си ги произвеждам и двете.


Поставям вишните / с костилка или без/ в 3 л буркан. Пускам и няколко, които са с най-перфектна визия, със стъблата и някое листенце останало - те също дават аромат...Добавям захарта и изливам водката. Поставям в мазето - на хладно и тъмно, от време на време може да се поразклатят, докато се разтвори захарта...и ги забравям.....След месец, прецеждам вишновката от вишни с костилки, и я изсипвам в бутилки.Излиза около 2 л вишновка.
С артисалите и опиянените до неузнаваемост вишни, приготвям домашен шоколад по този начин:
Шоколад с пияни вишни

а също и този :
Много лесен плодов сладкиш


Другата вишновка обаче, дето е с вишни без костилки, може да поседи и повече от месец. Изсипвам я в подходящи бутилки, като във всяка бутилка поставям и от вишните - страшно е готино, когато към всяка чашка вишнев еликсир има и изненада от няколко вишни, напълно пияни и божествени.Само дето за снимките забравих да топна по някоя вишна в чашките, ама то се заплеснах  да дегустирам и........ай наздравичко да ни е!


22 коментара:

  1. Наздраве! :)
    И аз си правя така вишновка, но с малко повече захар /обичам и да ми е сладко/. А тази година към водката и вишните добавих и 3-4 капки ромова есенция. Стана чудно. Аромата на ром се усеща съвсем леко, едва когато преглътнеш... чудничко!

    А шоколад пияните вишни не съм се сещала да правя! Но сега ще го изпробвам! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, добре дошла тук! Пробвай и шоколада, ще ти хареса.

      Изтриване
  2. Така де, след толкова много лекарства
    му се полага на човек една ракийка със салатка!
    Вече знам къде мога да пийна един хубав дижестив :)
    Тази година дори във фризер не можах да сложа вишни :(
    А случва ли му се на мъжът ти да не слуша и да не си изяжда всичко:)))))))
    Прегръдка,Миме и наздраве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, права си - смее ли мъжа ми да не си изяде всичко.....хихи!

      Изтриване
  3. Наздраве да е Пепеляшка !
    Настроението е супер ... когато те чата ... няма да е само от вишновката обаче :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вицът ме разсмя истински. Вишновката си е супер производство.Не пропускам да направя всяко лято.Ние нямаме този навик, но я ползвам за сладкиши.Придава невероятен аромат, много по-добър и натурален от вносните есенции.Поздрави, Мария и поздравления за красивите рози, които отглеждаш!

    ОтговорИзтриване
  5. Таня, и аз капвам по малко я в сладкиш, я в плодова салата....но пробвайте и по едно малко за настроение и разкош!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, завеждам ти за вишновката! :) Отдавна не съм правила. Тази година набрахме съвсем малко вишни и предпочетохме да ги сложим в няколко малки бурканчета като компот.
    И аз имам някои от чашките ти. Навя ми приятни спомени!
    Чудесна роза! Не съм виждала такава!
    Поздрави, приятна вечер и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, така си ги обичам аз старите чашки - сантимент ми са голям! Ами аз няма от къде да ги бера вишните, имах една вишничка на двора, ама загина- купувам си ги от пазара, а тази година беше богато откъм вишни.

      Изтриване
  7. Вицът е страшен, ще го приложа към ежедневието си;)Само дето ще трябва да моля шефката да ми сложи салатката;)
    Хубава ти е вишновката и ако беше пуснала рецептата по-рано, можеше да се сетя да направя една доза без костилки- ей така за разкош след вечеря!
    Усмихнат уикенд, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, не се оправдавай - има още вишни на пазара.А днес дори в центъра на Сф бях паркирала под едно дърво с такива презрели плодове, че ми се искаше да си понабера малко, ама бяха високо- аз ги обичам страшно много и като плод.

      Изтриване
  8. :))) вица е трепач! Следващата година ще си направя по твоята рецепта вишновка. Правих с ракия, но не ми е много по вкуса, хем, че ракията беше хубава. Но преобладава аромата й, пък този на вишните ми се губи. Четох някъде, че може и със спирт да се прави, но като, че ли с водка по-ми допада. Розата е вълшебна! Наздраве сега и ще слагам салатата:):):)

    ОтговорИзтриване
  9. Много ти е хубава вишновката, не по-малко хубава композицията с гарафата...чак ми се завъртя - гърди си с рози накичи и видях бабиния шкаф-витрнка, където чашите и гарафите имаха същите златни орнаменти.

    ОтговорИзтриване
  10. Много приятно си попрочетох пак тук и освен да ти кажа и аз Наздраве няма какво друго!Поздрави и хубав август,Мария!

    ОтговорИзтриване
  11. Вълнуващо звучи, а и изглежда така в ретро чашките. Но аз не смея да се впусна безрезервно в това удоволствие, или поне бих избрала внимателно момента, защото ми действа малко....хмммм, особено, абе ставам неукротима и се впускам в едни разгърнати емоционални предизвикателства....Не знам какво тайно си сложила извън рецептата, но когато пих от тази "партида" , така ми подейства. Ама хубаво, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимната, някои хора са си палави със или без вишновка.....хихи!За което само може да им се завижда.......

      Изтриване
  12. Благодаря Пепелянке,днес опитах от направената през лятото вишновка по твоята рецепта. Великолепна е. Догодина ще направя двойна доза!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Пепелянке,днес опитах от направената през лятото вишновка по твоята рецепта. Великолепна е. Догодина ще направя двойна доза!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Ейй, чудно! Баба ми правеше по тази рецепта само, че с ракия и ставаше супер! Ама тя слагаше и карамфил. Аз сега не се занимавам, а ми се пие :D Някой да продава или да знае откъде може да се купи? В Гугъл намирам 2 вишновки. Някой да знае нещо за тази http://vishnovka.bg/vishnovka/?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този сайт изглежда много читав, купувай - щом ти се пийва вишновка, зарадвай си душицата! И да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Благодаря. Днес ми я доставиха и сега я отварям - суперска е! Препоръчвам!

      Изтриване