23 май 2013

Архитектурните перли на ТОСКАНА - - СИЕНА, САН ДЖИМИНЯНО И ПИЗА



СИЕНА
САН ДЖИМИНЯНО
ПИЗА
В Италия всяко кътче е целунато от Бога и всяко кътче е уникално само по себе си и като природа, и като история, и като архитектура, и като атмосфера, и  като кулинарни традиции.........И както точно го е написала Ани в един свой коментар в поста ми за ФЛОРЕНЦИЯ /прочетете ТУК/  - " ....съзнаваш, че буквално  стъпваш по история!"  Всичко това с пълна сила важи за тези 3 невероятни италиански градчета, които са под егидата на ЮНЕСКО, и които са истински архитектурни перли, и то всяка "блести"със своя собствена и неотразима светлинка......

СИЕНА - SIENA


Сиена е   миксиран  шедьовър  от древна история, забележителна  архитектура и изкуство, средновековен дух, но  и неповторим романтичен облик. Сиена е и най-добре запазеният Средновековен град в Европа. Основан е от Римляните, а своя апогей бележи през 12 век.


Пиаца дел Кампо /Piazа del Campo/ - известният площад в центъра на стария град, който по форма прилича на обърната раковина, и на който два пъти в годината през лятото се провежда Palio - конни състезания.




Сградата на общината /Palazzo Pubblico/ - подобна на тази във Флоренция, тя е на повече от 800 години със запазени фрески и кула, от която се разкрива незабравима гледка към площада и целия град.


FONTE GAIA - Фонтана на радостта,  с барелефи на Мадоната:



 През Средновековието Сиена била богат град-държава, постоянно воюващ и накрая победен от Флоренция. Празникът Palio  пази традициите и красноречиво напомня за някогашното величие на града.




Внушителната бяла Катедрала на Сиена Santa Maria Assunta - готически шедьовър от 12-14 век, създаден от Андреа Пизано и със статуи на Св.Петър и Св.Павел, сътворени от Микеланджело.








САН ДЖИМИНЯНО - SAN GIMIGNANO

Невероятен средновековен град - моя фаворит. Той е  известен като "град на изящните кули". Още приближавайки към града, се откроява незабравимия  силует  със запазени  14 кули от около 85 :
преснимано   от картичка

Много добре запазените сгради включват забележителни примери на римска и готическа архитектура, някои със съхранени фрески от 14-15 век. Града е разположен на билото на хълм, като по склоновете му се отглеждат лозови масиви и се произвежда известното вино Vernaccia dеi San Gimignano. Има 3 крепостни стени и 8 входа за историческия център на града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Всичко това трябва да се види и почувства......невероятно е!























Единствено тук, в  Сан Джиминяно, можете да опитате Джелато с шафран, но на мен не ми хареса особенно....


Силно ме впечатли чистотата в града, въпреки че имаше много туристи, никъде по улиците нямаше нито фасче, нито хартийка, да не говорим за някой найлонов плик, гордо развяващ се от вятъра, както е у нас...Е, как го постигат тия хора, не знам! Уверете се сами:










ПИЗА - PISA


Целият свят свързва този град с наклонената кула...Да, кулата е наистина емблемата на града, но въодушевлението и изненадата ми бяха огромни, като видях този величествен и грандиозен пейзаж, включващ в себе си някъде там в далечината една наистина наклонена кула....но тя съвсем не е доминиращата в картинката, която се открива на така наречения Площад на чудесата - Piazza dei Miracoli.



Площадът на чудесата е архитектурен комплекс от няколко внушителни сгради в романски стил - Дуомото на Пиза, наклонената кула, баптисерията /кръглата сграда с червения купол/, и гробище-паметник.


Катедралата е построена първа, като  строежа започва през 1063 г. и в нея се преплитат няколко стила - римски и византийски, с мюсюлмански мотиви в арките.



Наклонената кула /Torre di Pisa/  е замислена като камбанария за катедралата.Теглото й е  14500 тона, наклонението е  с около 13°, от едната страна е висока 55,86 м, а от другата - 56,70 метра.Строежът е започнал през 1173 г. и продължава 200 години.След построяването на 3-я етаж, кулата започва да се накланя без никой да може да си обясни причината.Въпреки това се построяват още 5 етажа...и въпреки здравите подпори, въпреки дебатите на стотици инженери, архитекти, геолози, строители - наклонението на кулата остава пълна мистерия. На теория, по всички закони на физиката, трябва отдавна да е паднала. През 1964 италианското правителство събира учени от цял свят, за да  намерят начини за укрепването на кулата, а през 2007 г. са вложени 20  милиона долара за намаляне на отклонението, но дилемата остава - никой не може да отговори на въпроса " защо се случва това"..... Аз казвам - как защо, за да се кефи негово величество туриста и за да се превърне град Пиза в туристически център.Отново ефекта от дефекта!



Семейна идилия - мъжът все дърпа дявола за опашката, в случая го побутва лекичко, с финес... ....и добре че е  женатЪТ , разбираш ли,  да  подпре положението с кръшна снага и със сетни сили....Нищо ново под слънцето!






















Едно нещо ме подразни доста и в Сиена, и в Пиза, и във Флоренция - пълно е с негри, индуси и разни подобни, ама огромна паплач, които продаваха чадъри, часовници Ролекс, парфюми Шанел и чанти Прада ....такива неща "маркови" дет се вика, за има-няма 5 евро..И разтворили едни бохчи по улиците-грозна работа...  В Пиза поне не бяха вътре на самия Площад на чудесата, който толкова ме плени, но излезеш ли от него - като ти се лепнат, няма отърване....Ама то из цяла Европа са плъзнали, нали са си от разни бивши техни колонии, прибират си ги, а за нас - рестрикции....
И накрая едно  уточнение - Сиена  и Сан Джиминяно могат да се разгледат за  един  ден, с лъчове от Флоренция или някъде из Тоскана, нашият базов лагер  беше в КИАНТИ /прочетете -тук/ .  
 А за  Пиза - достатъчни са 2-3 часа, за да се разгледа - то си е само  Площада на чудесата  атракцията, но  е малко по-отдалечено, като дестинация. Ние   спряхме  на път за ЧИНКУЕ ТЕРРЕ - най-невероятното място, което посетихме при това пътуване, и за което - 
СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ ....




12 коментара:

  1. Ще очаквам с нетърпение продължението. Беше ми много интересно отново.
    А за чистотата - освен че почистват, хората са научени и да пазят. Докато ние сме друга порода за съжаление...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно пътешествие сте имали, беше ми интересно да видя Сиена и Пиза и през твоите очи и слова, благодаря за споделянето, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за удоволствието, Мария!
    Отново ми беше приятно да се разходя с теб, мила! Много величие и красота на едно място... е, почти на едно ;) Дори си имам фаворити сред снимките ти(винаги си избирам поне една-две, като "най" сред всички)- онова дървено прозорче с дантелено перденце и нежни цветя под него и колелото с хортензиите пред винарския магазин :)
    Оставам в очакване :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ау, Пепеляшке, сакън, не използавй думата "негър", ако си в САЩ, ще те санкционират. А иначе чернокожите и аз ги видях във Флоренция - наистина продаваха "маркови" чанти. Казват, че и туристическите места в центъра на Париж са пълни с чернокожи, не съм ходила. Отново увлекателен разказ и уникални снимки. И отново от мен: "Благодаря!" Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, знам, затова и не съм в САЩ..хихи ! А иначе в Париж е по-зле положението и от Флоренция,не по туристически места, а из цял Париж,и цялото метро е окупирано от тях, макар че съм била преди доста години.

      Изтриване
  5. Благодаря за красивите снимки!
    Фаворит ми е тази тясна уличка, с красива на цвят, настилка!
    По повод горния коментар : Париж отдавна е пълен с чернокожи!
    И няма да си купя сладолед с шафран, макар че ме гризе любопитство!
    Прегръдка и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Daniela Bostandzhieva23 май 2013 г. в 18:55

    Върна ме отново в тези чудни места. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен репортаж,Мария!Нагледах се на хубави снимки. Върнах се мислено отново в Италия.Който не е посетил още тази страна, да поправи тази грешка!Наистина витае някакъв странен древен дух навсякъде.А за чернокожите, отдавна ги има навсякъде.Те ще бъдат част от пейзажа, искаме или не. И те душа носят и като се замисли човек, не им е лесно и на тях.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, пусни още един такъв разказ и ще ме накараш да си резервирам едно посещение из Тоскана (то и малко ми трябва, де, понеже ми е в краткия списък с бъдещи дестинации в Европа :)).
    Благодаря ти за разходката!
    Поздрави и хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, великолепна разходка из тези прекрасни места! Улавяш и представяш красотата на всяко кътче по неповторим начин. Прекрасни снимки. Благодаря ти за споделянето, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна разходка, Мери! За Сан Джиминяно, голям зор да му запомня името на това градче :)), чух преди няколко седмици от познат, дори и не подозирах за съществуването му, но сега и след твоя разказ, обезателно ще го включа в маршрута. Благодаря за прекрасната виртуална разходка :)

    С пожелание за слънчева седмица и много настроение :)

    ОтговорИзтриване
  11. Разказвай и показвай,а аз ще чета подпряна на лакет полузяпнала и ще се чудя и мая как да я спастря работата,че да се докосна и аз до тази италианска приказка.Благодаря за поредния увлекателен пътепис,Мария!
    А жълто-черните верно са превзели Рим,не очаквах,че инвазията им се простира в цялата страна.Досаждаха ми много,но в един момент чак ми стана жал,борба за хляб все пак.По-добре това да правят,отколкото да ми пребъркат чантата ,от което най-много се опасявахме.
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване