21 март 2013

САНТОРИНИ - слънце, вино и море......



За моя "непосилен номадски глад  към остров Санторини" и за това как успях да се
 " заситя откъм Санторини,
 да се оближа и 
да се усмихна на живота" 
ви разказах подробно тук:
и тук

клик върху снимката за по-висока резолюция


 И сега ще продължа повече със снимки от най-посещаваното и според някои най-красивото селище на острова  
ИЯ / OIA /  - градчето има уникално местоположение върху ръбест нос над калдерата и това гарантира от всяко кътче невероятна гледка към безбрежната морска шир, където слънцето танцува над водата и рисува своите емблематични залези.




Слънце, лято, вино, синьо море и красиви изгреви и залези...И тюркоазеното , и цикламеното,  намигащи ни от всяко кътче..... Това е може би най-краткото описание за този романтичен остров.....



















А това e една от  къщите - пещери, които на много места на острова са реновирани и готови да приемат туристи в напълно автентична обстановка.Обичайно  те имат 2 стаи - едната с изглед към калдерата и вътрешна, без пряка светлина и  използвана за спалня. По архитектурни и биоклиматични  покатели тези къщи са идеални - през зимата са топли, а през лятото хладни.




А това са малките селца /то на острова всичко е малко.../  Пиргос и Мегалохори - с фотогеничните Цикладски куполи в синьо и бяло....









След унищожителния вулкан в древността, се оформя калдерата и вътре в нея 2 малки острова Палеа Камени и Неа Камени., И разбира се, аз посетих  остров Неа Камени, където последния изригнал вулкан е бил през 1950 година, но има  активен кратер, който лекичко  бълва газове и миризма на сяра.






До острова  има  горещи извори - корабчето спира наблизо и с плуване се стига до термалните води с червеникаво-кафяв цвят - е, аз също се изкъпах там /нали съм на всяка манджа мирудия...как без мен! /  и  беше страхотен кеф.......виждате ли ме еееей там  в калабалъка? Е, имаше, разбира се, и малко параклисче до извора ....как без параклис.....


Като виден чревоугодник, опитах колкото можах от островната храна....разни видове салати и печени меса, риби и октоподи, мусака, узо, бира, вино...от всичко по малко, дет се вика...



Това са Tomatokeftedes  /доматени кюфтета/  - традиционни за острова и няма как  да не ги опитате. Аз бях много скептично настроена, защото не обичам пържено, но сервитьорката ме увери, че готвача им е страхотен майстор на доматените кюфтета и аз бързо кандисах....наистина бяха превъзходни! 





Храната се сервира задължително с тези ароматни питки и салата Дзадзики, гръцкият отговор на нашата Снежанка.


Посетих и  един уникален музей на виното - казват че е единственния в света подземен музей на виното. Строен е 21 години на ръка, на 8 м под земята и има формата на лабиринт. Той е собственост на  известната винарска фамилия Куцоянопулос. В музея, в хронологичен ред, като на куклен театър оживяват всички етапи на винопроизводството - от саденето на лозята, до бутилирането на виното, като всичко в музея се движи - хората се трудят, котето мяучи, вятъра вие, морето се плиска....., има и  музикален фон, обяснения на всички възможни езици, а машините в музея са автентични и редки експонати от отдавна отминали времена. 



Много интересно се отглежда гроздето - заради почвата, която не задържа вода, поради вулканичния си произход, лозницата се увива като венец, като от външната страна са листата, а отвътре гроздето..така корените, плода и листата се "напивали" максимално от сутрешната роса от кондензацията на влагата,....но затова пък аромата им е силно наситен.Освен лозя, на острова се отглеждат и малки, ярко червени и много вкусни чери домати, а също и  крехки  бели патладжани, както и нeщо като бакла-боб, наречено Fava Santorinis.


На финала - дегустация на най-хубавите вина на избата, наистина страхотни....Тук, на острова, както  и в тази изба,  се произвежда виното VINSANTO /свято вино/ - то се произвежда единствено на 2 места в света, на остров  Санторини и в региона Кианти в  Италия. Добива се от специално грозде за стафиди, като от 5 кг стафиди се получава малка бутилчица  истински еликсир, затова и цената му е висока - над 20 евро за 0.5 л. Това е десертно вино, пийва се  в малка чашка, като диджестив... .изключително ароматно и гъсто като ликьор и наистина божествено вкусно! Аз си донесох в къщи и си го пийваме с голям кеф.....



Толкоз от мен за остров Санторини......
Сега е ваш ред - айде, мятайте са на ферибота .......















22 коментара:

  1. Хм, ще се метна аз някой ден, ама да видим кога ще е рекъл Господ и това да стане! Пак ми влизаш под кожата ти и милост нямаш, ей! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, че ми върна спомените от посещението на това прекрасно място! Красиви и много слънчеви кадри! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни снимки!Благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  4. Биляна Костова21 март 2013 г. в 18:26

    Да, по Великден скачам на ферибота и съм наизустила всичко от тук- ти си най-добрия пътеводител, нямаш равна!
    Биляна Костова

    ОтговорИзтриване
  5. Ако искаш вярвай идва ми да тръгна веднага ...толкова много красота на една шепа място !
    Вълшебно , разкошно , убийственно красиво ! Че как няма да те влече все натам то е като в рая !
    Честита пролет ,Мария и ти благодаря за споделените снимки и преживявания !

    ОтговорИзтриване
  6. Мераклисала съм се и аз за това място, твоите фотоси и напътствия ми одействаха като ръжен в огъня.:)

    ОтговорИзтриване
  7. Кажи на ферибота да не тръгва, стягам багажа:) Ако почна да говоря, Мария няма да спра, затова ще ти благодаря за красотата, която споделяш с нас, особено през твоя поглед! Знаеш мечта ми е, дано и аз "кандардисам" :):):), засега ще се кефя на твоите разкази! Но пък само да кажа, че всичко е удивително: и Санторини, и музея, и къщите, и гръцката кухня, ох гръцката кухня! Издирвам рецепта за тези кюфтенца вече, ако знаеш повече сподели!:) Хубава вечер и ти благодаря за приказката!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, страхотна разходка! Благодаря ти за топлината и слънцето, които ми донесоха снимките ти!:)
    Още съжалявам, че не "кандисах" да идем дотам, когато имахме възможност, сега ще чакам следващия ферибот :)
    Хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова е красиво, че дъхът спира!
    Благодаря че ни правиш съпричастни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Пак ми зарадва окото,Мария!Благодаря ти за тази тюркоазено-цикламена магия!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда страхотно! Голяма красота!Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита "пролет", а пътешествието, на което виртуално ни заведе, явно трябва да стане реалност, то не се трае вече да седим пред екраните и да мечтаем за санторинска приказка...
    Хубав уикенд, Мария!

    ОтговорИзтриване
  13. Мария,
    наистина невероятно място! Разбирам, защо те влече!Прозрачен въздух, вода, кристална чистота...солен чист аромат на море...от разказа ти се докоснах до всичко това!
    Благодаря ти за чудната разходка!

    ОтговорИзтриване
  14. От доста време Ви чета, госпожо Пепеляшке, и не мога да се въздържам повече и да не кажа, че освен прекрасните фотографии публикувате и уникални текстове. Поздравления! Всеки път чакам с нетърпение нова среща!

    ОтговорИзтриване
  15. Тази дестинация ми е в списъка с желанията! Разкошни снимки, Мария :)))

    ОтговорИзтриване
  16. еее, каква разходка си направих с тази публикация! Санторини ми е отдавнашна мечта. Надявам се да те последвам скоро там, особено след тези снимки мн се нахъсах.

    ОтговорИзтриване
  17. Υour own post offеrs сonfirmed beneficial to me.
    It’s very informаtive and you're simply clearly quite knowledgeable in this region. You have popped my personal face for you to numerous thoughts about this particular subject together with intriguing and reliable content.

    Look at my weblog buy ativan
    Feel free to surf my weblog ... buy ativan

    ОтговорИзтриване
  18. Сърдечно благодаря за хубавите снимки и описанията!
    На 1 май заминавам за там - да видя всичко наживо,
    надявам се да се насладя на тези красоти!

    поздрави

    Мариана Миндова

    ОтговорИзтриване
  19. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  20. Синъо море, синъо небе, рдна малак приказка, разкошни снимки сте направили и благодаря, че ги споделихте с нас.Да бъдеш на почивка с круиз е страхотно и истинска мечта, минаваш през толкова много страни и градове, за кратко време, трябват ти парички.Много интересно се отглежда гроздето,заради почвата, която не задържа вода, поради вулканичния си произход, лозницата се увива като венец, като от външната страна са листата, а отвътре гроздето.Изключително интересно беше да прочета статията ви.

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотни снимки, сигурно са правени от професионалист.С какъв апарат сте ги заснели ако може да и кажете и предварително благодаря.Последната снимка с двата круиза е уникална. Да бъдеш на нещо подобно и то за по дълго време, знам че има за по месеци е удивително.Само през колко места се минава и с колко култури се се сблъсква човек.Както и вие пишете, какво му трябав на човек повече...."Слънце, лято, вино, синьо море и красиви изгреви и залези...И тюркоазеното , и цикламеното, намигащи ни от всяко кътче..... Това е може би най-краткото описание за този романтичен остров....."наистина е удивителен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, но нито съм професионалист във фотографията, нито имам някакъв страхотен апарат - Panasonic DMC-LX3.

      Изтриване