14 март 2013

ЗАЕКО, БЯГАЙ! ...или Испанска яхния със заек и нахут




Преди години в Барселона ни сервираха гозба от нахут с шкембе -  за мен това бе странна, но апетитна и вкусна комбинация. Нали у наше село шкембето все на чорбица го сърбаме...... Затова, случайно попадайки на тази рецепта за заек с нахут, веднага запретнах ръкави.... у дома заека е на огромна почит и все търся нови варианти за приготвянето му, и нахут много обичаме....Нахута е ценен източник на растителни протеини и разтворими фибри. Заека пък е отличен източник на животински протеини, но с ниско съдържание на мазнини. Така че, това е една перфектна здравословна компилация, бъкана с вит.А, вит.В1, вит.6, вит.В12, вит.В2,  вит С, вит.Е, фолиева киселина, желязо, селен, цинк.....Ама още ли сте тука, бе...айде тичайте към най-близкия магазин и купувайте продуктите......ЗАЕКО, БЯГАЙ! , както възкликва в своя едноименен роман великия американски писател ДЖОН ЪПДАЙК.



  • Испанска яхния със заек и нахут

  • НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  • заек, нарязан на  големи порции
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • 2 глави лук, едро нарязан
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 голяма червена чушка, едро  нарязана
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • щипка люспи чили/или колкото люто обичате/
  • ½ ч. л. млян кимион
  • голяма щипка канела
  • 2 дафинови листа
  • 250 мл  сухо бяло вино
  • 250 мл  пилешки домашен бульон
  • 1 консерва нарязани домати, около 225 гр.
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • щипка шафран 
  • 4 супени лъжици топла вода
  • нахут, около 400 грама, сварен и отцедени
  • 200 гр. картофи
  • 2 стръка пресен риган 
  • 1 връзка пресен магданоз
  • настъргана кора от лимон  
  • сок от 1 малък портокал, за предпочитане  червен портокал
  • сол 
  • черен пипер


Задушавам парчетата заек в предварително нагорещен зехтин. Като порозовее от всички страни, прибавям лука, чесъна и чушката и с непрекъснато бъркане ги задушавам 5 минути.Добавям червения пипер, чилито, кимиона, канелата, дафиновия лист и  бъркам още 1 минутка.Добавям виното и бульона, доматите от консервата, доматеното пюре и половината от магданоза. Покривам с капак и оставям да заври, след това намалям котлона, за да къкри съвсем слабо за 40 минути.
 Накисвам шафрана в 4те супени лъжици топла вода и го оставям  да кисне 20 минути.
Добавям предварително сварения нахут и картофите, нарязани на едри парчета, към яхнията. Прибавям шафрана, заедно с водата за накисване, а също и ригана, лимоновата кора и портокаловия сок. Посолявам на вкус.Прибавям и черния пипер, прясно смлян. Оставям да къкри още  25-30 минути, докато сосът се посгъсти.


 Не се притеснявайте от странната комбинация от продукти -  като стигнах до портокаловия сок, бая се замислих .... видя ми се  прекалено дори и за моя перверзен вкус....но, не се усеща никакъв портокал, само подобрява и обогатява вкуса и аромата,и става ЕГАТИ  СТРАХОТНАТА ЯХНИЯ!
Заека може да се замести с пилешко, крехко свинско или агнешко. А аз някой ден ще пробвам със шкембе!

Яхнията се сервира топла, с големи парчета селски хляб, за да можете да ги топите и се насладите на  превъзходния  вкус на соса.....Току-виж сте изтанцували и едно фламенко...от кеф!

Снимките от парка Гюел, които съм ползвала са от поста ми




12 коментара:

  1. обожавам Барселона на Гауди. И нахут. Благодаря за визуалното удоволствие

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна разходка, не съм била в този град от доста години, та ми достави удоволствие със снимките. А заек с нахут звучи интересно, бих пробвала, от шкембето ще се въздържа, поне временно! Хубава вечер, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Така бих подгонила този зайко :)
    Обичам нахут и със сигурност ще ни хареса!
    Портокалът изобщо не ме смути :)

    Поздрави, Мария и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Бягал той заека , ама бухнал право в твоята тенджера и знае къде ,нали ще стане на прекрасна , ароматна яхнийка :) !Много хубава рецепта ! И аз обичам и заешко и нахут :) !
    Поздрав ,Мари и усмихната вечер !

    ОтговорИзтриване
  5. Ех,Мария,благодаря,че ме подсети за Барселона!И парка Гюел и още и още!...Чудна яхния!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Май аз ще бягам право към твоята трапеза, Мария!:):):) Много вкусно си ни сготвила, много! Ама и снимките са много красиви! Хубава вечер! Май ще си остана само с Фламенкото:)

    ОтговорИзтриване
  7. Интересна и богата комбинация на продукти! Но съм уверена че ще ми допадне този задушен заек в комбинация с нахута!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна публикация, красота и вкусно ястие в едно:)
    Правила съм го с пилешко и е любимо у дома, а парк Гюел ни е любимо място за разходки:)
    Страхотни колажи и стилно поднесено блюдо! Красота!
    Сърдечен и слънчев поздрав от Барселона !

    ОтговорИзтриване
  9. Мария,ама толкова да ми е драго да се отбивам тук!И как иначе-и разходката-разходка,и гозбицата-апетитна наистина,и компанията приятна,а трапезата-пак надиплена!Благодаря ти,че всеки път ката ме разтоварваш и зареждаш положително!!Хубав петък с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Марийче, май не за пръв път споменаваш въпросната гозбица и мисля да заменя заека, че като гледам е бърз, ще ми избяга, но едно пиле или теленце май също ще ми свърши работа;)
    Хубави почивни дни желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Напълно непозната за мен комбинция, Мария. Впрочем, нахута съвсем отскоро започнах да предлагам у дома, и то много внимателно, че си имам един "консерватор", който трудно приема чужди за неговият вкус храни. Иначе, някога го зобехме печен като семки.
    Ама, колко хубаво си го накиприла! Бих си хапнала с удоволствие стига да можех, поне щях да знам как да убеждавам каприза у дома! :)
    И препратките са красиви - не съм стъпвала в Испания. Успях да стигна до Анжер и после бърз завой към Орлеан, и обратно насам, но беше незабравимо! Дано някога и до там достигна и опитам и въпросното шкембе, защото много го обичам! :))
    Прегръдки за теб и пожелания за прекрасен уикенд, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Мария, като попадна при теб гледам снимки, после чета, после пак снимки! Едно пътешествие си е...:)
    А заглавието ти е трепач, моя ловец хич нямаше да го хареса....но пък има и питомни зайци. Ще им сготвя някой ден...
    Благодаря ти за усмивките!

    ОтговорИзтриване