29 ноември 2012

ЛУГАНО - Швейцарска идилия ала Италиано.......



Изключително живописно и  сладурско градче, в което не се усеща в Италия ли си, или във Швейцария. Едно е такова Италианско във всеки един детайл, изящен детайл,  ама и по Швейцарски много подредено и много чисто, шикозно и спокойно, и  с мно-оого банки. Лугано е една невероятна смесица не само от Италианско и Швейцарско, но и от Средиземноморска екзотика и величествени Алпийски върхове.... 



Лугано е най-големия град в италианско говорящият кантон Тичино, и трети по важност финансов и конгресен център на Швейцария 




Лугано ме плени  със Средиземноморската си растителност - екзотични палми, нацъфтели магнолии и камелии :









С парковете, живописно разположени край  красивото едноименно езеро, и накацателите в тях произведения на изкуството:



Със стърчащите наоколо алпийски върхове  - на изток се издига връх Монте Бре, а на юг - връх Сан Салваторе. А тези баровци дето си имат къщи горе на високото, с великолепен пейзаж към езерото - си имат и безплатни фуникульори. Така де, що да се хабят да крачат бадева, като могат през това време да врътнат една банкова операцийка за просперитет личен и държавен....Добрата новина е,  че негово величество туриста  също се вози на тез фуникульори....Ако обаче след първия фри транш искате да продължите чак до върха - билета вече е 20 евра.







Лугано – грациозен и елегантен, екзотичен и шикозен, стилен и цветен.........




Много  са им готини боклукчийските кофи на тез Швейцарци....нищо не пипаш с ръка, натискаш с крачето едно педалче и пускаш някъде в небитието боклучето си. Чисто, красиво, облизано направо от чистота, но как точно го прибират от под земята тоз боклук - не видяхме, а много ни се искаше...По едно време чак на мъжа ми му писна от тези облизани от чистота улици, и ми вика на майтап "А-а-, ще взема да хвърля една хартийка........". Но не хвърли, той много обича правилата ......и не ги нарушава!


Ние бяхме там, ехе-ее-ее...през март, изтърколиха се три сезона оттогава...... 
Бяхме отседнали в Беладжо,  на езерото Комо в Италия 
 оттам с ферито се предвижихме до Менаджо и после са около 20-тина км до Лугано по живописен път.
 Така че, ако имате път по тези географски ширини - не го пропускайте, а сигурна съм, че в други сезони Лугано е още по чаровен, нацъфтял и красив  град.





20 коментара:

  1. Винаги чета с огромно любопитство твоите разкази, тези за Турция и Кападокия са ми най-любимото четиво, препрочела съм ги поне десетина пъти, а на разказа за Летенето с балон в Кападокия все още се смея с глас. А и много вкусни неща съм готвила по твои рецепти. За жалост, не е така лесно да тръгна по стъпките ти, но живота е пред нас.Благодаря ти за прекрасните мигове!

    ОтговорИзтриване
  2. Говори ми,говори и показвай,чертай в съзнанието ми мечти......прекрасно е,скъпа,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Всеки път тук се пренасям в чудни, приказни места!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах тази Швейцария....

    ОтговорИзтриване
  5. Е, ние обиколихме езерото Комо по твоите писания тук, бяхме очаровани.И на Бернината се возихме. Сега и по другите ти дестинации ще отидем, ти си цял пътеводител!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако си направиш фирма за туризъм - пиши ме първия клиент!Сериозно.

    ОтговорИзтриване
  7. Отново чудесен разказ Мария !Тази година по твоите писания тук бяхме във Венеция и останахме в плен на този вълшебен град .Често се връщам и препрочитам разказите ти в блога-ненадмината си !

    ОтговорИзтриване
  8. Размечтах се, с твоите снимки се пренесох на друго място - красиво и цветно! Сърдечни поздрави, Мария! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много добре се почувствах от тази екскурзия:).Дестинацията Швейцария вече е в списъка-предстоящи!Прекрасен гид си!Прекрасен следобед и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, благодаря за невероятно зареждащата разходка! Прекрасни места! Наистина си личи че навсякъде е някак спокойно, чисто, отпускащо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Никога не съм стъпвала в Швейцария, Мария, но все повече, и повече ме влече натам. А и ти сега подпали жарта! :) Много красиви снимки, прекрасни магнолии... Представям си наистина, каква магия ще е това невероятно красиво кътче, когато нацъфтят и глициниите, и стефанотиса.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Евгения Бързанова29 ноември 2012 г. в 21:12

    Мирка, в този мрачен и навъсен ден,спомена за Лугано огря душата ми .Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех,МАрийче, кога ли аз ще тръгна по големия свят..???
    Но да напомня, обещала си ми като затръгвам, да ме водиш;) Прекрасно преживяване отново!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз може ли с Мъхчето? Вече сме на опашка:) Мария, прекрасно е и преди съм чела и разглеждала за тези географски ширини от твоите пътеписи, но всеки път е различно и очарователно и сякаш става все по-красиво и по-желано! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасно място, разкошни снимки!

    ОтговорИзтриване
  16. Винаги ми е много приятно да посещавам блога ти, Мария! Когато имам нужда от голяма доза вдъхновение, красота и глътка свеж въздух, знам със сигурност, че при теб ще ги намеря. Прекрасни снимки, като в приказка. Благодаря ти за поредната доза споделена красота! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасните ти снимки ме теглят към тази красота. Препрочитам пътеписите ти /за Комо, Лаго Маджоре, Чинкуе Тере.../ и гледам снимките с невероятно вдъхновение. Само след седмица и ние ще тръгнем по този маршрут и чак не смея да повярвам, че ще видя всичко това с очите си.
    Но разказа ти за Лугано и снимките от там просто не ме оставят на мира и кроя планове и смятам как да го вместим в програмата. Та ние ще сме само на някакви смешни км от там - в Тремецо.
    Моля те за няколко практични съвета към кои точно части на града да се насочим, тоест да зададем на джи пи еса като ориентир, за да разгледаме основното за кратко време. Отбелязала съм си само Parco Civico. Има ли някой централен площад или район, където също да отидем? Ще съм благодарна и на всякакъв съвет относно подходящите места за паркиране.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленита, за жалост не мога да съм ти полезна с инфо за Лугано - ние бяхме там само за ден. Има много паркинги обществени навсякъде в града, ние бяхме в неделя, та бяха и безплатни. Иначе не е някакво място със забележителности, просто се разходихме до близките върхове с фуникульора, после просто се разхождахме по красивата крайезерна алея, хапвахме, посядахме на кафе, абе лежерен ден в един красив и супер спокоен град, без тичане по музеи и забележителности.
      Приятна ваканция!

      Изтриване
  18. Брей къде са си покатерили къщите, някоя скоро ще кацне на върха на хълма ��. Разсмя ме това с хартийката, дето така и не сте хвърлили. Но знаеш ли сетих се за коментара на едни швейцарци като ги разхождахме из БГ, бяха дошли за един семинар. Казаха значи, че при нас по им харесва природата, че не е така подредена, подравнена в алеи, в цивилизация. Харесва им, че по нашите горси пътища има дупки, камънак, счупени клони и т.н. Та виж интересно, друга гледна точка.

    ОтговорИзтриване