08 октомври 2012

МИЛФЬОЙ от ГРИЛОВАНИ ПРАСКОВИ и МОЦАРЕЛА със САЛАТА от РУКОЛА


Тази година лятото не иска да си ходи, и слава богу! Защото все още има изобилие от  чудесни плодове и зеленчуци..Така че, яхвайте метлата към близкия пазар и си купете прасковки...а аз ще ви науча как да ги превърнете в едно страхотно салато-предястие с необикновен  вкус!

 МИЛФЬОЙ от ГРИЛОВАНИ ПРАСКОВИ и МОЦАРЕЛА
 със САЛАТА от РУКОЛА




За 4 порции са ви необходими:

5 праскови
3-4 топки прясна моцарела
1 връзка прясна рукола

За маринатата:
4 стръка зелен лук, само зелената част
1/2 връзка магданоз
3 стръка прясна мащерка
3 суп.л.мед
щипка сол
1 суп.л. настъргана лимонова кора
4 суп.л. пресен лим.сок
смлян кимион - на върха на лъжичката
/звучи едва ли не  перверзно, но придава необичаен и завършен аромат на сосчето за марината/
щипка чили на прах/ако обичате люто/
4 ч.л текила или вишновка
4 суп.л. зехтин


Едната праскова обелвам и нарязвам на ситни парченца и слагам в купичка. Прибавям всички съставки на маринатата, като пресните подправки и лука нарязвам също  на ситно.Разбърквам хубаво и пасирам - може с пасатор, може с блендер.


Останалите 4 праскови нарязвам на шайби.След като отрежете първата, най-горна шайба, костилката се измъква лесно и нататък е ясно.Първата и последна файба излапайте- те от едната страна са закръглени и не стават за нашето упражнение. Изберете твърди, сладки и ароматни праскови, а шайбите да не са тънки - нека са с  дебелина около 1 см.


Потапям всяка прасковена шайба в маринатата от двете й страни и поставям в силно нагорещен грил-тиган. Зачервяват се за секунди. Препичам ги по този бърз начин и от двете страни и изваждам в чиния.


Сервирането е забавно ....Нарязвам си топките моцарела на шайби.  И подреждам в чиния милфьой от прасковите и моцарелата - първо слагам грилованата прасковена шайба, после моцарелената шайба, пак праскова, пак моцарела и отгоре за финал отново праскова.Направете колкото редове прецените за необходимо. Около милфьойчето небрежно  нахвърлям рукола. Вземам купичката с маринатата и с лъжичка внимателно поливам върху прасковената куличка и върху руколата.Разпредям равномерно сосчето за всяка порция и сервирам.
Разкошотия ви казвам!
За по-изискана вечеря - с един куршум, два заека, защото си е  и предястие, и салата.....две в едно!

Сипете си подобаваща напитка и се наслаждавайте -
всяка хапка е с необичаен  вкус!
И с букет от аромати!
И да ви е сладко!
А аз отлитам на юг.....

8 коментара:

  1. Леле, колко изкусително изглежда!Както всичко тук.

    ОтговорИзтриване
  2. Общо взето познато, но с изненада - сосчето! Много интересно и богато, Мария! Впечатляващи снимки, много топли и свежи! Поздравления!
    Ти отлиташ, но аз се радвам, защото предусещам какво следва ;)
    Приятен полет и чисто небе!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкусителни снимки! Искрено се надявам, след като отлетиш, да се появяваш от време на време и тук, за да ти се радваме! Успешен полет и спокойно приземяване. :)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Тук отново е по моята част-плод и меки сирена-истинска наслада!
    Много вкусно звучи и изглежда,Мария!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Мимка, много страна процедура чак не мога да я прочета но изглежда невероятно вкусно всичко което си сътворила.
    Хубав и топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, едно любимо съчетание от вкусове! Много ми допадна и добавката на рукола!Не съм ги съчетала, но предвкусвам ароматната комбинация!
    И на мен не ми се разделя още с лятото и упорито купувам малини, ягоди и праскови...:)
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  7. А така, поднесе ни тази прелест и отлиташ, пък ние тук да си въздишаме,а?! Мария, чудесен МИЛФЬОЙ!!! Приятен релакс на юг!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Май ще се опитам и аз да сътворя такава прелест..... Дано се получи

    ОтговорИзтриване