29 август 2012

OSSO BUCCO / задушен телешки джолан/ с ГРЕМОЛАТА



Изумително вкусно телешко със сосче,
а гремолатата завършва ястието с богата палитра от експлодиращи аромати и
обогатява страхотно и необичайно вкуса на месото и зеленчуците.
OSSO BUCCO е емблематично основно ястие за района на Северна Италия. Най-популярно е Осо Буко-то по Милански, но има и по Тоскански, и кой знае още колко разновидности. Аз съм взаимствала от няколко оригинални рецепти, за да постигна вкуса, който най-много ни се харесва. Прекрасен начин за приготвяне на телешко или говеждо.
 И така:

OSSO BUCCO / задушен телешки джолан/  с ГРЕМОЛАТА




Необходими продукти за 4 порции:
4 парчета телешки джолан с кост
/специално на тези снимки съм ползвала джолани от малко теле-иначе парчетата са доста по-внушителни/
брашно за овалване
зехтин или олио
100 гр.панчета или прошуто крудо
/ако нямате - сложете парче сурови св. гърдички, но не от нашия бекон - той е така силно опушен, че ще развали вкуса на ястието/
1 гл.лук
4 стръка селари
3 моркова
1 гл.чесън
1 вин.ч. хубаво червено вино
 /правила съм го и с бяло, но да е качествено/
1 ч.ч. телешки или месен домашен бульон /ако се наложи/
5-6 стръкчета прясна мащерка
1 клонче пресен  розмарин
2- 3 листа прясна салвия
2-3 листа пресен босилек
1-2 листа сух даф. лист
2-3 големи домата
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
За Гремолата :
настъргана кора от 1 портокал-само оранжевата част
настъргана кора от 1 лимон-само жълтата част
2-3 скилидки чесън
половин връзка пресен магданоз
 20 гр.кедрови ядки
много голям тиган с капак, за готвене на котлон или
глинен гювеч, за печене във фурна


Подсушавам парчетата джолан с кухненска хартия.Помолете месарят да ви нареже еднакви и тънки около 1 пръст парчета джолан с кост - те стават като голяма пържола, в средата с кост. Подправям всяко парче със сол и черен пипер и овалвам в брашънце. Запържвам в предварително сгорещен зехтин или олио от двете страни на джолана до розовичко за около 2-3 минути. Изваждам от тигана и в същата мазнина сипвам виното да се деглазират останалите в олиото парченца. В друг голя-я-я-ям тиган с капак /в него ще остане да се готви ястието, ако сте решили да го приготвяте на котлона/ задушавам в капка зехтин панчетата за минутка, прибавям нарязаните на ситно лук, селари и моркови и задушавам около 3 минути.Прибавям и почистените скилидки чесън, а след минутка и виното от деглазиралият се тиган.Нареждам отгоре месото, а върху него нарязвам на ситно обелените домати. Най-отгоре поставям всичките свежи подправки, дафиновият лист и още сол на вкус. Слагам капака и оставям да къкри на много слаб огън / но след като вече е завряло/ около 2 часа.Ако ще се приготвя в глинен гювеч - изсипвате задушените зеленчуци в него и натам действията се повтарят - месо, домати, подправки, капак....и 2 - 3 часа във фурната. Проверявайте какво се случва и ако се наложи /обичайно при печенето във фурна/, добавете малко горещ домашен бульо, не бульон на кубче - ще бастисате с химия хубавата гозба! Готвила съм го много пъти и на котлона, и във фурната - и по двата начина  е еднакво вкусно.



Приготвям си гремолата от настърганите цитрусови кори, смленият чесън и нарязания много на ситно магданоз. Разбърквам много добре и прибавям вътре и кедровите ядки.
Когато  ястието е готово аз процедирам така - изваждам месото внимателно от съда, а цялата смес леко пасирам. Сервирам във всяка порция парчето джолан, около него соса от зеленчуците, а отгоре наръсвам обилно с гремолата. Приготвям си предварително и по няколко печени картофи на половинки, или картофено пюре, от които добавям във всяка порция.
 А виното - бяло или розе, изберете сами!
 И да ви е сладко!


---------------------------------------------------
Можете да разгледате 

16 коментара:

  1. Много вкусно ястие, уханието му се разнесе чак до вкъщи. Поздравления и сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно, Мария! Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Осо Буко съм опитвала само веднъж и много ми хареса, но не съм го готвила все още. Беше обаче доста по-тъмно на цвят и ни го сервираха с каничка сметана. Още помня вкусът му. А сега, ти Мария ме подсещаш какво изпускам от толкова време. Чудно си се справила, много апетитно изглежда и твоето Осо, особено с лютото чушле! ;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, цвета може би зависи от виното-дали е бяло или червено.Но виж със сметана не са ми го сервирали, то ще стане енергийна бомба....ама като е вкусно, на кой му пука!
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  4. Мария, непременно ще сготвя по твоя начин на моите месоядници удома това ястие.Звучи много ароматно и съм сигурна , че ще им хареса.
    Разочарована съм, че никъде не ме разходи :)
    Но ще почета в други постове!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eх, Бети..и на мен ми се иска все да пътувам и после да разказвам...Има много за четене тук обаче, само време да имаш.А имам и още за разказване, ама чакам музата да ме споходи...
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. Още първото изречение от представянето ме изстреля в облаците, а упътването за употребата на този джолан ще ме изстреля още този укенд в магазина ( че тук на село месо няма). Прекрасно джоланче, Марийче, ще пожъне феноменален успех;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Марийче,ама много вносни рецепти -иначе джоланчето си го бива,а и с този сос,запечени картофи и лютата чушка-връх на вкусотията.А джолан само веднъж съм готвила с упътванията на Пепи и така да ми хареса.Ще направя,пък който иска да яде.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Олеле как рано сутрин ми "поднесе" това прекрасно джоланче :)
    Толкова го обичам, че и с кафето ми беше добре!
    А грамолата ме плени!
    Хубав четвъртък, Мария!

    ОтговорИзтриване
  8. Отново се задяваш с чревоугодническото ми чувство. Мммм. вкусно ми е, само като чета.

    ОтговорИзтриване
  9. Преглътнах няколко пъти то се знае :)!
    Страхотна манджичка :) ,мммм,и представям си колко ароматна като гледам тревите и цитрусите от какъв завиден набор са!
    Миме,чудно ястие!
    Хубав уикенд пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз преглъщах във фейса, преглъщам и тук... обожавам италианските ти предложения и не само! Какъв букет от вкус и аромат има в тази чинийка!!! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително вкусно беше, благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване