18 юли 2012

КЮНЕФЕ / Künefe / - божествен десерт от турската кухня


Ако трябва да направя класация,
моя собствена класация на турските десерти по моя собствен аршин,
първото място  се пада на КЮНЕФЕ-то.
 Страхотен десерт,
съчетание на  хрупкав и сочен кадаиф,
с едновременно сладък и солен оттенък,
с изкусителен вкус на шам-фъстък,
с размазващ вкус на разтопена моцарела,
с богат аромат на масло и лимон
.........................
внимавайте да не се окапeте, моля! 
Турската кухня изобилства от много и все неповторими десерти, за тях съм писала ТУК:
ЛОКУМЕНАТА УСМИВКА НА ОРИЕНТА или моите скромни впечатления от турската кухня
но този е наистина божествен! Чувала съм, че най-хубавото кюнефе се приготвяло в Antakya, нямала съм честта да го опитам точно там....Но аз съм доволна, и то много доволна от десерта, който си  приготвям в къщи....


КЮНЕФЕ / Künefe /
Ето какво ви е нужно, за да опитате и вие тази пищна турска сладост:
60-80 г суров кадаиф, на турски -  tel kadayif
250 гр или 2 торбички от по 125 гр  сирене Моцарела, за всяка порция по топка моцарела-може и по-малко, но аз го обичам с богат вкус на сирене.
4-6 ч.л. масло
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.вода
сока на 1/2 лимон
25 гр суров шам-фъстък
2 с.л. каймак или заквасена сметана


Най-сложното нещо е намирането на този суров кадаиф, ноооо....който търси, намира....
Задължително трябва да е суров, с този който продават по нашите магазини, вече изпечен -
 не става!
И после следва по-забавната част....Откъсвате си колкото ви е необходимо от кадаифа....Сещам се един тъп виц:
"Две червейчета се кискат  в супермаркет, пред щанда с фиде:
- Ей, скивай бе брато, тия правят групов секс...хи-хи.!"
Та значи, вие трябва да развалите груповият секс на кадаифа и много хубавичко буквално да го разчепкате. Както бабите ни са  чепкали вълна.... Той иначе е спластен, а трябва да стане като топка пухкав памук, да се отделят всички кадаифени конци.


Най-напред се сварява сиропа - по една чаша захар и вода. Вари се 10-тина минути и той става гъст петмез.Оставя се  да се охлади и се сипва прясно изцеден сок от лимон. Аз обичам да е по-киселичък, затова слагам сока на половин лимон. Можете да капнете малко сок и после да опитате и добавяте толкова, колкото да задоволи вашият вкус.Запомнете правилото - СТУДЕН СИРОП НА ГОРЕЩ КАДАИФ!
Когато съм сигурна, че сиропа е охладен започва същинското приготвяне на Кюнефето. Слагам една част от разчепкания кадаиф  на дъното на малко тиганче, онова дето е за едно яйце на око. Но предварително обилно съм го намазала с масълце. Притискам много здраво отгоре с пръсти, да слегне. След това накъсвам равномерно топката моцарела- на малки парченца, но да има навсякъде. С по 1 топка  на порция става много богато моцарелено, разтопено и разтягащо се кат локум- ей така го обичам аз. По заведенията в Бг, там където съм яла кюнефе, сиренцето е силно икономисано и едва загатното и това просто похабява десерта. Притискам хубаво и моцарелата и върху нея наръсвам още един слой кадаиф.Отново притискам. Значи целият кадаиф от 60-80 гр., на око трябва да си поделите на 4 равни части, така че да има за двете порции.

Слагам тиганчето на котлона и включвам, но да не е на най-силно, за да не прегори - бавно да се запича, за да стане хрупкаво.... За секунди отдолу  започва да се запича, и изваждам в чиния. Намазвам пак обилно с масло тиганчето и връщам кюнефето от другата му страна. Така си го въртях аз, докато прецених, че вече е достатъчно златисто и хрупкаво. Забавно е....Ако имате 2 такива тиганчета, за да ги правите едновременно- супер!


Изваждам в чиния.Заливам с около 4-6 супени лъжици от сиропа, който напълно се е сгъстил при охлаждането. Поръсвам отгоре с натрошен /не смлян/ шам-фъстък и по желание топка каймак или заквасена сметана. И сервирам...... прилича ви на калорийна бомба...? О да, да, прилича, и си  е такава, но  пък.....божествено вкусна бомба!
Afiyet olsun! , или да ви е сладко!




------------------------------------------------------
Вижте и още мои рецепти за ястия от  турската кухня-тук :








28 коментара:

  1. Леле, ще се покапя, въпреки, че предупреди:) Мария, страхотна ориенталска целувка! Тук точно печения кадаиф много ме дразни, защото в рецептите кадаифа се пече. Та ще търся и аз упорито! Поздрави от мен и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ориенталската целувка ми хареса - ориенталска целувка за ориенталско тяло.....хи-хи! Хубаво лято и на теб, Candy!

      Изтриване
  2. Стахотно:) А,ти от къде намираш суров кадаиф

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип - от Турция се намира най-лесно. но понякога има и в арабските вагазини на Женския пазар, но с питане от магазин на магазин се открива и е в огромни опаковки.Аз какви количества имам.....освен да раздавам.

      Изтриване
  3. Невероятна си,прекрасна рецепта,описана подробно, направо да ти се прияде!Обожавам всичко написано от Пепеляшка!

    ОтговорИзтриване
  4. Мари, поредното ти красиво и вкусно изкушение!!! Но къде намери суров кадаиф?

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепен десерт, божествено изглежда! Сърдечни поздрави и много усмивки през целия ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Когато попаднах НА "ЛОКУМЕНАТА УСМИВКА НА ОРИЕНТА"за пръв път,точих лиги доста.Изумих се,че толкова много неща не съм видяла в Турция.За пръв път чувам за кюнефе.За повечето знам и съм опитвала, но Мария, ти си голям познавач на изкусителните ястия и не се съмнявам в това,че е автентичен и божествено вкусен турски десерт!Вярвам ти безрезервно!

    ОтговорИзтриване
  7. Таня Колева18 юли 2012 г. в 12:30

    О прекрасно е но аз никога не съм виждала в Стара Загора от където съм , суров кадаиф.

    ОтговорИзтриване
  8. Десертът изглежда вкусно :)
    Добре е че не съдържа СЯРА И ПЕТМЕЗ :)
    http://alt.rutor.org/torrent/208720/sera-i-elej_brimstone-treacle-1982-dvdrip-ot-olegek70

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, човек верно да се окапе....

    ОтговорИзтриване
  10. "Богато, моцарелено, разстопено.....
    Е, пиши ме вече покапана :)
    То хубаво ще им разваля груповия секс, но първо трябва да намеря суров кадаиф :)
    Представям си колко е вкусен!
    Прегръдки, мила и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Мигам виновно и се срамувам.........Бях обещала да спретна кюнефе парти. Обожавам го този сладкиш и го правя чудеснооо. Скоро ще ходя до Одрин и ще купя суров кадаиф и тогава пак подновявам обещанието си :-))))

    ОтговорИзтриване
  12. Е, Мария това е прекалено! Защо ни караш да ти завиждаме сега? :))
    Откакто съм чела за този десерт, все се каня да го правя, макар никога да не съм го опитвала! Но точно заради липсата на пресен кадаиф, желанието ми си остава неудовлетворено. А имам малки, порционни тиганчета и сега... Моля те, дай точен адрес на това арабско магазинче, в което продават, че няма кой да ми носи чак от Турция. И колко може да е голяма една опаковка, че да ти артиса?! Запечи останалото за друг десерт - кадаифа все е вкусен! Дори го правят с крем и е фантастично.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, опаковката в арабските магазини е от близо кило-точно за кюнефета за едно цяло село. Трябва да питаш по тези магазини на Симеон на Женския пазар, те ще те упътят.Но...аз съм замразила /той през лятото се замразява, иначе не може да изтрае на жегите/ също промишлено количество от 1 опаковка, така че без майтап - раздавам!Иначе знам доста рецепти с кадаиф, ама нали се трупа на дупето - затова само и единствено поемам риск за Кюнефе и за нищо друго....
      И на теб лека и прохладна вечер!

      Изтриване
  13. Супер кюнефе,Мария!И така сладкодумно го приготви,все едно бях у вас до теб и те наблюдавах!
    Прегръдки и свежо лято!

    ОтговорИзтриване
  14. Мария, направо окапах клавиатурата, а и съм кърмачка! :))) Ще се прави кюнефе, то се е видяло :))) Ще поръчам да ми донесат суров кадаиф от Турция и ще си направя непременно!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Pepelyashchice, osven da kaga ah....,kakvo drugo....No tuk vaprosat ne opira do Kyunefeto ,a do talanta ti da pishesh i do useta ti za hubavoto okolo nas!Poklon!
    s pozdrav Simona

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за този невероятен десерт. Само веднъж съм го хапвала когато бях на гости на моя приятелка,която е от Сирия и прави всякакви вкусотии, но така и рецептата не взех.За това съм толкова щастлива че тук попаднах на нея и ще се радвам ако имате още от турската кухня да ги споделите отново с нас. Това,което описвате..." Притискам много здраво отгоре с пръсти, да слегне. След това накъсвам равномерно топката моцарела- на малки парченца, но да има навсякъде. С по 1 топка на порция става много богато моцарелено, разтопено и разтягащо се кат локум.....' с тази моцарела става един истински шедъовър на кулинарията.

    ОтговорИзтриване
  17. Всъщност сладкишът е арабски, а не турски. Антакия /Турция/ е град-близнак на Латакия /Сирия/. В Сирия има специални пекарни, правят го в големи тави с диаметър около един метър, режат го на парчета и го продават на килограм. Фантастично е, докато е топло!

    ОтговорИзтриване
  18. Добре, че така подробно пишете за това как точно трябва да направим ястието, и че е нужно да натискаме малко повече моцарелата за да слегне.Снимките са красиви и на скоро я правих, получи се добре, макар че на външен вид не мисля, че прилича на вашето , затова не знам далии вкусово съм се доближила,но ще се радваме ако отново ни пишете.Не знаех, че в Сирия има подобни фурни, имам приятели от там и може би ще ми помогнат да сготвя някое ястие.

    ОтговорИзтриване
  19. Дони Крикорова7 септември 2014 г. в 21:06

    Десерта е прекрасен! Години на ред пътувам до Турция и едва последния път случайно опитах този десерт.ПРЕКРАСЕН! Щесе възползвам от рецептата Ви дано успея . БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  20. blagodarq za receptata, vchera bqh v edin turski restorant...e nqma po-vkusen desert...vsashtnost, vsichki koeto opitah beshe bojestveno...sega sam v tursene na presen kadaif...no tuk v Uk ama hich go nqma...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами в UK има много турски и арабски магазини, някъде може би има суров кадаиф! Успех в търсенето и да ви е сладко!

      Изтриване
  21. Страхотен блог, топ публикация! С удоволсвтие посещавам този сайт почти всеки ден! Успех в развитието!


    На село
    Град Кюстендил Овощната градина на България

    ОтговорИзтриване
  22. В Gladni.com четох подобна рецепта! Турската кухня е невероятна, както и българската, разбира се!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване