04 юни 2012

Котлет от сьомга и ананас, глазирани с меласа от нар


Сигурно постоянните читатели са забелязали, че у дома рибата е на голяма почит. И много обичам да експериментирам с нея, да откривам нови рецепти, нови вкусове... Едно време, като бях дете, не хапвах риба, за пръв път се престраших да пробвам парченце пържен шаран в 10 клас!.. ...и не бях особено очарована....Е, то в онези години във всеки български дом се приготвяше пържен шаран, печена скумрия на скара и панирана бяла риба....и до тук се изчерпваха рецептите с риба. А, мама правеше и чуден рибник ....
Но, сега ще ви покажа едно страхотно попадение

Котлет от сьомга и ананас, глазирани с меласа от нар


Необходими са:
- 4 котлета от прясна сьомга или 4 парчета филе от сьомга
- 4 суп.л. меласа от нар
-  сокът на половин лимон
-  1 с.л.зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. захар
- прясно смлян черен пипер на вкус
- сол на вкус
- шайби ананас - пресен или от консерва.


Предвидете поне по 2 шайби ананас за порция- много е вкусен....Колкото и да е странно - киселичката нарова меласа и сладостта на ананаса балансират перфектно иначе мазничкия и силен  вкус на сьомгата...и се получава възхитителна комбинация от 3 вкуса в едно.


Всички съставки за маринатата разбърквам в купичка. Намазвам много добре от всички страни рибата с четчица. Намазвам и шайбите ананас с маринатата.Подреждам всичко в тава върху кухненска хартия. .Ако остане марината капвам я отгоре върху рибата. Оставям за 30 минути в хладилника .


После изпичам в предварително загрята на 200 градуса  фурна за около 10 минути. Включвам на грил реотани на 250 градуса и запичам за още 5 минути. Трябва да се позачерви леко, но да не прегори, за да остане сочна.
Съвет от моя опит с печенето по различни начини!  В никакъв случай не печете на скара или барбекю - сладката марината залепва и почернява веднага, пак е вкусно, но е твърде неугледно и нездравословно....


Освен ледено бяло вино, нищо друго не се вписва с тези необичайни и екзотични вкусове! Аз декорирах само със свежи зеленчуци - финокио, спанак,селъри, кълнове от грах ...Да ви е сладко!


Адаптирано - от тук
Вижте и още мои рецепти за ястия от  турската кухня-тук :




21 коментара:

  1. Хапвали сме си пилешко с ананас,много е вкусно.Казаха ми че и рибата си ходи с ананаса но не съм пробвала.Сега вече съм убедена че ще се получи.
    Искам да попитам за кълновете от грах,вие ли сте си ги правили и как става,или са от магазин?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina,първо да ти благодаря, че намираш време да се отбиеш тук.
      А кълновете от грах купувам готови-невероятно вкусни са,като пресен грах, но за жалост ги намирам единствено в ХИТ или Метро,и то все има само по 1-2 кутийки, а в тези магазини ходя твърде рядко.
      Слънчева седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Пепеляшка изчезваш за кратко и като се появиш и пуснеш едни такива вкусни бомби направо на човек му прималява от видяното.Страхотна рецепта ,невероятни снимки.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма красота! Изглежда супер вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. E, много е вкусна и хубава рецептата ,Мария ! И като гледам тези хубави снимки направо ми премалява от глад :) ! Не знаех ,че се намира финокио в България .
    Чао и хубава нова седмица ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  5. Украсата е като в добър ресторант с професионални готвачи!Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, безумно вкусно ще е след като има меласа от нар!
    А момините сълзи са вълшебни!
    Сърдечна прегръдка и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. комбинацията е убийствена :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, Марийче, това май ще дойде в списъка с любими!!!
    Обичам риба, обожавам сьомга, а с ананас комбинацията ще е страхотна!!!
    Благодаря за идеята, отивам за риба;)

    ОтговорИзтриване
  9. Колкото не обичам сьомга направо ме подкокоросваш много здраво дали пък тай с ананасец няма да ми легне на небцето :).И за тази меласа не долагаш от къде?В краен случай ще заместя с някой възкисел мармеладец.Яка порцийка си спретнала отново,Мария!
    Ха наздраве на бялото винце и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак аз :)-ананаса върху котлета ли да полегне или до него?

      Изтриване
    2. Роси, меласа има в арабските магазини и сигурно в големите вериги.Също и в турските...Не може да се замести с мармалад-вкуса е не сладък, а напротив-кисел и стипчив.Потърси, сигурно ще намериш-аз от години го ползвам в моята кухня. А шайбите ананас подреждаш до котлетите, в голяма тава.Аз също не съм голям фен на сьомгата, но така става страхотно.

      Изтриване
    3. В големите вериги горе долу къде да го търся,Мария?
      А турски или арабски магазин тук не съм виждала,ама то много и не ходя по-встрани от веригите и моловете,та може и да има,но да не знам.
      Ще се поразтършувам,щом казваш,че няма да стане с мармалад.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Звучи и изглежда прекрасно,Мария,
    чудесна комбинация на вкус и аромат, страхотна презентация - адмирации!
    Сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Направо ме уцели в сърцето с тази комбинация! Супер рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. Изключително предложение!Много ми допада местенцето ти, Мария! Ще го посещавам често. Красиви снимки и страхотни рецепти, изпълнени с любов и голямо желание. Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Мария! Имам към теб един фундаментален въпрос - откъде си купуваш сьомга и как преценяваш качествата ѝ? С другите риби е лесно - спазваш правилата за оглеждане и подушване на прясна рибка... Но със сьомгата не знам как да процедирам и затова не купувам. А много я обичам... Поздрав най-сърдечен!
    Александра

    ОтговорИзтриване
  14. Александра, привет! У дома ядем много риба, понякога през ден, понякога по-рядко. Единственото правило ми е да купувам от големи магазини, с гарантиран голям оборот. Най-често купувам риба от р.маг на пазара Красно село - там получават във вторник и четвъртък стока от Гърция, а и често и от нашето море/то вече в него много риба няма, де../. Сьомгата не я преценям никак, на доверие - най-близкия ни квартален магазин е един огромен фантастико, там сьомгата се харчи като топъл хляб, така че няма много шансове да е нещо кофти. Просто купувай от бързо оборотни места-това е!Аз пък не харесвам много сьомга, обичам рибата да ми замирише на море, като лаврак, лефер, ципура....Ама домашните ми и те я харесват много. поздрав и да ви е вкусна трапезата!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Много благодаря, Мария! Много ми е полезен отговорът ти! Магазинът на Красно село и на мен ми е любим, точно заради миришещите на водорасли прелести, които се предлагат там... Принципно и аз най-си обичам прясна морска риба, най-добрата храна според мен. Обаче към сьомгата ме влече синдрома на ненаялия се:) Като направя 2-3 пъти и ще ми мине мерака, убедена съм, но трябва да си начешам крастата, както се казва. Поздрав най-сърдечен и вкусна седмица!
    Александра

    ОтговорИзтриване
  16. Мария, обожавам сьомга, но не съм я опитвал в комбинация с ананас! Ще се пробва, задължително! :)
    Благодаря за свежото и вкусно предложение.
    На теб поздрави и хубава пролетна седмица :))

    ОтговорИзтриване