03 април 2012

СИЦИЛИАНСКА САЛАТА С НАХУТ и СЕЛАРИ- по Michael Chiarello


  Е, завърнах се от дългата ни разходка в Италия и Швейцария, заредена с много емоции, спомени и снимки.....и съм все още на Италианска кулинарна  вълна.....
  Едно от последните ми чудесни попадения е тази  вкусна, свежа и здравословна  салата, която открих в сайта на сладура  Michael Chiarello , който  ми е голям любимец.

СИЦИЛИАНСКА САЛАТА С НАХУТ
Ceci alla Siciliana   -     Michael Chiarello
Необходими са ни:
1 ч. ч.  нахут
няколко стръка целина, но от вносната, известна като селари
щипка Калабрийски лют пипер, аз сложих кайенски
магданоз
1 глава червен лук
1-2 смлени скилидки чесън
зехтин
хималайска сол
балсамов и ябълков оцет
От вечерта накисвам 1 ч.чаша нахут в топла вода. На сутринта го изплаквам и слагам в тенджера да се свари. Варя до омекване- нахута от всяка различна  опаковка увира по различен начин...затова и не давам точни минути. Оставям да изстине.
В купа за салата си приготвям останалите продукти. Нарязвам няколко стръка целина на  много ситно .Не мога да кажа защо нашата и чужбинската целина имат различни вкусове. Но селарито е много хрупкаво и с фин аромат, и със страхотен вкус, затова аз слагам повечко от него в салатата. Прибавям лука и магданоза, нарязани също на ситно, смленият чесън и люспите лют пипер. Добавям напълно изстиналият нахут и солта, зетина и оцета. Аз слагам по малко балсамико и ябълков оцет.
Нахута се маринова в тези ароматни треви и подправки и става с чудесен вкус. Можете да поостане за няколко часа в хладилника, за да се получи истинската феерия от вкусове и аромати...
Да ви е сладко!    
---------------------------------------
Можете да разгледате 

13 коментара:

  1. Прекрасна рецепта! Чакаме снимки от пътешествието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо май не мога да си събера нито мислите, нито да подбера снимките...но ЩЕ!

      Изтриване
  2. Откога те чакам да се завърнеш и да напишеш и покажеш къде си била-обожавам да пътувам с теб, то май това ще си ми остане засега, както ни е стегнал обръча.И рецептите ти правя, но по-обикновените, за някои се изисква майсторлък.Благодаря ти, че правиш света ми по-цветен и трапезата ми по-вкусна!Бъди здрава!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вяра, която и да си, знай че и ти правиш денят ми празничен, заради чудесните твои думи.

      Изтриване
  3. Добре завърнала се :)...и аз чакам да видя снимки и да чета приключенията ти :)! Салатката ми е любима ,ама виж не знаех ,че на тази целина се казва селъри ,благодаря за инфото :) !
    Хубав ден ,Мари и поздрав от Лорето :)!

    ОтговорИзтриване
  4. Добре дошла и с нетърпение чакам разказа ти от пътешествието.
    Салатката е чудна.
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Така, така ще започнеш ти: салатата, предястието, основното и накрая десерта! Ах, десерта! Следя те денонощно, да знаеш!:):):) Шегувам се! Салатата е интересна, това селъри като го видях за пръв път в Кауфланд и като се награбих - викам си, това сигурно е нещо интересно:), просто съм такава като видя нещо ново и взимам, ама за какво е?! И като се прибрах и проверих в нета щях да падна:), хрупах целина доста време:). Ами даже и касиерката ми каза ако разбера как се приготвя - да й кажа:), че много хора били взимали. Приятен следобед Пепеляшке, а аз търпеливо си чакам приказката...

    ОтговорИзтриване
  6. Любима комбинация :)
    Чакам да си събереш мислите и предвкусвам какво ще е :)
    Мими, не ползваш ли готов,сварен нахут?
    Много е хубав :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен ми е любим този Майкъл :) Салатата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепеляшке, добре завърнала се;)
    Явно си изкарала повече от чудесно, след като не можеш да се отърсиш от италианската вълна;)
    Много ти е приятна салатката, не го познавам този Майкъл ( ще се опитам да се поправя), но определено е дал чудесна идея. Благодаря ти за това, че ни запозна с нея!

    ОтговорИзтриване
  9. Чакам пътеписа и снимките с голямо нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  10. Майкъл и на мен ми е любимец заедно с Лидия и Дейвид.Тези италианци им е в кръвта да готвят адски семпло и много вкусно.Нахут и селъри не са ми от най-предпочитаните продукти,но пък не мога да не намина да ти кажа едно радостно "Добре завърнала се"....и чакам СНИМКИИИИИИИИ!
    Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  11. Аххххххх.... колко стилно и прекрасно си поднесла салатката! Чудесно! Много ми хареса твоето предложение ... с итаиянски нюанс!Изглежда много , много апетитна!
    Весели празници и много цветно настроение!

    ОтговорИзтриване