10 април 2012

ГЪБИ ЕНОКИТАКЕ увити в бекон



У нас тези гъбки, които виреят по кората на някои широколистни дървета, се наричат Зимна припънка. Известна е и като гъба Златна игла.
В Япония такива гъби се отглеждат в парници, а култивираният вариант на гъбата наречен Енокитаке,  по външен вид е доста по-различен от горската гъба. Поради липса на светлина при отглеждането тя е оцветена изцяло в бяло, а поради отглеждането ѝ в буркани или найлонови торби, туфата има цилиндрична форма.
снимката е от  Wikipedia

От няколко години култивираните гъби Енокитаке се предлагат в големите вериги за храни и у нас. Купувам винаги, когато ги мерна....Тя е много нежна, с тънко стъбълце и мъничка шапчица. В източната кухня е доста популярна и се използва обичайно  в супи, салати, ястия с месо, ориз...За предпочитане е да се консумира в суров вид, или да се прибавя, като финална щриха в края на термичната обработка. Затова и аз избрах да я приготвя в едни вкусни рулца за предястие, в което топлинната обработка е главно да обогати и съчетае вкусовете на бекон, гъби и зеленчуци..

Необходими продукти за 6 рулца:
1 пакетче гъби еноки
6 парчета бекон- на слайс
12 тънки резенчета морков
12 тънки резенчета червена чушка
6 стръка зелен лук


 Най-напред на гъбките се маха туфата, с която са в пликчето. А после обилно се измиват със студена вода- дръжте поне 5 минути под водната струя.
Разпределям си от голямото снопче гъби 6 по-малки. Разстилам слайс бекон, върху него подреждам едно малко снопче гъбки, 2 резенчета чушки и морков и увивам. При мен се получиха здрави и стегнати рулца и без да ги набождам с клечка. По принцип гъбките се увиват само в бекон, но аз прибавих моркова и чушката уж за цвят, но така стана и по-вкусно. След това запичам рулцата на скара за секунди от всички страни. Изваждам в чиния и завързвам на всяко рулце по една панделка от зелен лук. Убийствено вкусно предястие и страхотна компания за всякакви алкохолни напитки...
Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Мария,много интересно хрумване.Гъбките изглеждат много изкусително.Виждам ги за първи път.

    ОтговорИзтриване
  2. Също и убийственна рецепта :) ! Страхотна е ,Мари ,а снимките ти са много красиви !
    Хубав следобед ! Поздрав от Лорето и ако надникнеш при мен съм написала рецепта как се маринова артишок :) ! Чаоооо !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, тичам през глава при теб....за артишока!Само ме дразниш ти ту с Лорето, ту с артишоци...ама така ми се пада на лакомото дупе!
      Мария

      Изтриване
  3. Марийче,много цветно букетче си спретнала....Поздравления!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно цветно букетче :)
    Не съм виждала, но ще се заглеждам в магазините за гъбки!
    Усмихната "страстна" седмица, Мария!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепеляшке, аз пък не съм ги мяркала или не съ се оглеждала добре;)
    Още утре ще сложа очилата в магазина, защото тези снимки са страхотни и възбудиха любопитсвото ми;)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз чакам снимки от Италия, ти ме пренасяш в Япония!:) Не съм ги виждала тези гъби, но вече са ми в списъка. Умееш да изкушаваш! А за поднасянето, нямам думи! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване