19 януари 2012

Задушени ПАТЕШКИ БУТЧЕТА с глазиран лук и сладки картофи



Откакто ни се услади  Патицата по Пекински , все търся нови предизвикателства с патки....Тази рецепта намерих в сайта на телевизия Фиеста, предложението е на Жак Пепен - доста е пипкава рецептата, но пък...струва си всяка минута усилие, висша френска кулинария, сещате се.....Съвсем леко някои неща поизмених, защото имаше прекалено много масло и пържене за моите възможности. И беше от цяла патица, разрязана на 4 порции. Аз направих 4 бутчета и смятам, че това е по-удачният вариант. Нали знаете на какво се осланя френската кухня- масло, масло и пак масло.....Всъщност и печени киселици да изпържа хубавичко в бол масло- и те ще станат вкусни! Но тези бутчета станаха не просто вкусни, а превъзходни.....!

Задушени патешки бутчета 
с глазиран лук и
сладки картофи
                 
Продукти:
4 патешки бутчета -има ги вече в повечето големи вериги магазини
сол, пипер
1 кг. сладки картофи
масло
½ кг. лукчета дребнички
За соса:
¼ ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. винен оцет
патешки бульон
1 с.л. мед
сол, пипер
1 ч.л. нишесте

За бульона:
един патешки фенер, перфектен е за случая
2 моркова
1 глава лук
мащерка
дафинов лист


Приготвяне:
 1.Изрязвам мазните кожички около бутчетата и ги  запържвам без мазнина- те стават като хрупкави пръжки по-късно....Нужен ви е много голям и дълбок тиган с капак.
2.Във вряща вода /около литър, така че като ври да остане една чаена чаша бульон/ поставям фенера, а по-късно   моркови, лук, мащерка и дафинов лист. Оставям ги за 3-4 часа, след което прецеждам бульона.
3.Овкусявам четирите бутчета със сол и черен пипер, нарязвам  откъм кожичката на малки квадратчета, за да излиза мазнината по-лесно,  и ги слагам в тигана с пръжките.
Оставям месото да се пържи 20 минути с кожичката надолу. После го обръщам, намалям максимално огъня и покривам тигана, за да се задуши месото. Пържи се още 40 минути.
4. Докато се пържи месото, приготвям картофите. Варя ги в студена вода, а когато тя кипне, изгасвам огъня и ги оставям за 4-5 минути в кипящата вода. Така остават полусварени.
Обелвам ги и ги нарязвам на дебели шайби.
Овкусявам с пипер и сол .по рецепта се пържеха в мед и масло, но аз ги изпекох в тавичка с малко масло, но без мед, защото те и без това са си много сладки.


5. В  силно загрята мазнина запържвам целите глави лук, на които прибавям малко сол, захар и масло.
Захлупвам ги и щом омекнат, махам капака и намалям огъня.
Останалата течност ще се изпари, а захарта и маслото ще се карамелизират.

6. Приготвям си и соса.Сипвам четвърт чаша винен оцет в загрят тиган.
Прибавям захарта и оставям да заври.
Щом започне да се карамелизира, изливам вътре бульона от патешкия фенер.
Добавям лъжица мед и лъжица нишесте, което е разтворено предварително  в малко вода.
Сипвам щипка сол и черен пипер и оставям соса да се сгъсти.

Така трябва да си организирате нещата, че всичко да е готово, когато са задушени напълно бутчетата. Трябва да се сервират веднага, топли. Сервирах в голяма чиния бутчетата, а около тях карамелизираните лукчета и сладките картофи. соса сервирарах отделно в сосиера. Знаете си, че една бутилка вино с високо качество ще е задължителна....моето беше   най-доброто от Староселската изба - MILEZIM.

ДА ВИ Е СЛАДКО!







9 коментара:

  1. Малиии,пак прекаляваш,Мария!Направо ми събра очите!
    Чакай да се повъртя първо хубаво около чинийката да усетя аромата с всяка своя пора,пък после грабвам виличката и нападам!
    Ах,голяма си подстрекателка и изкусителка!
    Мноого вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, не съм приготвяла патешко, но ти много ме изкушаваш!
    С този карамелизиран лук и това сосче...а за виното да не говорим!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, Фиеста наистина е качествен кулинарен канал . Съветвам всички гурме блогове да го следят :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм готвила патица от години, но тази е невероятно изкусителна, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Просто прекрасно е всичко!
    Така златисто и препеченко! Браво, висш пилотаж:)!

    ОтговорИзтриване
  6. Миме, ...много обичам китайска кухня , а.....твоята глазирана патица е.... наистина вълшебна! Така вскуно припечена и апетитна, че.....не мога да отделя очи от нея!Глазираните лукчета и сладките картофки също предават много чар на ястието!!!Благодаря ти за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Пак уникална рецепта ... така хубаво ухае от блога ти че дотърчах тутак си да не изпусна:)))
    Браво на тебе за търпението което имаш за такива сложни рецепти, аз неАм нерви.
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Присъединявам се към тълпата около това ароматно ястие :) Не съм готвила патешко, но определено ми звучи супер вкусно! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Правя често патешко, но признавам, че по този начин не съм го готвила досега.:-)) Уникално вкусно изглежда! Благодаря за сподебената рецепта!!!!
    Сърдечни поздрави и пожелания за една прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване