09 ноември 2011

ВЕРОНА /VERONA/ - един истински архитектурен спектакъл




Не харесвам "конфекцията"  -
нито в архитектурата,
нито в модата,
нито в туризма....
Мечтая си да се изгубя нейде из китните селца на Тоскана,
да спя в спален чувал до самото гърло на вулкана Стромболи,
да посрещам изгреви и залези на Цикладите,
да зърна Кайлаш или нещичко от Тибет,
абе - да отида на места, където няма кока-кола и Макдоналдс.
Но...както е известно, човек и добре да мечтае,
един ден се налага да посети и Венеция !
 Най-най-предъвканата, но все още романтична дестинация на света!
Затова и с немалка доза страх подходих към пътуването до Венеция .... 
И реших първо да отидем до Верона -
нещо като прелюдия, увертюра, настройка към "конфекцията"....
наречена Венеция!
А то взе че се получи приказна увертюра......


Това е най-импулсивното ни пътуване, за което взехме решение  почти на майтап, точно седмица преди това /да живeе Wizz Air!/. Но.... в уречения ден, за по малко от час и половина, вече  дишаме въздуха на  Италия.....а след още 2 часа сме на площад Бра във Верона, където беше хотела ни и  откъдето започва  всяка разходка в историческата част на града:


Оказа се, че Верона е едно истинско произведение на изкуството в различни стилове, пресичащи и преплитащи  се в хилядолетната история на града. Тук всяка стъпка крие нови и нови изненади ....


На Piazza Bra, площад Бра ни очакваше един грандиозен архитектурен спектакъл...Тук  се извисява Porta Nuova, огромните и дълги градски крепостни стени, симпатична градинка с фонтан и паметник на Виторио Емануеле, впечатляващият   Palazzo della Gran Guardia (1610), неокласическият Palazzo Babieri  ( 1838) с офисите на Кметството, Museo Maffeiano и емблемата на града Arena Di Verona .



Един от най-ярките примери за славната хилядолетна история  на Верона е  римският амфитеатър Арена ди Верона. Тя е изградена от Веронезки мрамор и е завършена през 30 г.сл. Хр., периметъра   й е 435 метра, има 22 000 места за публиката, подредени в 44 концентрични кръга. В древността е била арена за гладиаторски боеве, но днес тук се провежда /от 1913г./ прочутият летен оперен фестивал.



И моя милост на фона на Арена ди Верона :

От този площад тръгват и всички улички, които водят до другите забележителности на града.


Средновековният замък  Castelvecchio или Старият замък, се намира точно на 5 минутна разходка от площад Бра. Той   е построен между 1345-1375 година от династията Scaligeri  и е шедьовър на готическата архитектура. По-късно е преустроен в музей, в който днес се съхраняват много произведения на Веронезе, Тинторето, Каналето...




Към замъка е построен и мост, наричан Ponte Scaligero  и по който управляващият е мислел да бяга при евентуален бунт срещу тиранията му. Мостът е с червени тухли в горната си част, като всички забележителности във Верона от Scaligeri ерата, и с бял мрамор в долния си край.





От площад Бра започва пешеходната  търговска улица Мazzini , която е  барната с готини  магазини. Като всеки представител на женската раса, се позахласнах по тях и поизнервих благоверният , който е съгласен да плати всичко, но ако може да се напазарува още на вратата - без проби и подробности, посочваш каквото ти трябва /той не се досеща, че на една жена почти винаги нищо не й трябва!/ и ти го пъхат в чантата, плащаш и бягаш...... Любен Дилов-син  казва: "И все пак следващата Нобелова награда ще е за микробиологът, открил вирус, предизвикващ силно отвръщение на жените от досег с пари…"  И от магазини, би добавил моя съпруг..... Та, ако сте от този, модифицираният  вид, то само след 10-15 минутна разходка сте на Piazza Erbe. А там, на този най-стар площад в града, който е с квадратна форма и  е  останал още от римската епоха, се разкрива един   причудлив  ансамбъл от уникални сгради, колони, статуи и  изрисувани къщи:


Бароковият Palazzo Maffei с бялата мраморна колона с Лъва на Сан Марко, символ на Венецианската република, в чийто предели е била  Верона през вековете.


Фонтан със статуя "Мадона Верона"- и тя е от римско време. В дясно от фонтана се виждат някои от рисуваните къщи Casa Mazzanti:




Domus Mercatorum - средновековна сграда, която днес е офис на банка:

Torre Dei Lamberti - средновековна кула, висока 84 м. и строена кажи-речи 3 века

А за  капак на всичко - пъстър и бъбрив пазар за сувенири, плодове и зеленчуци. И понеже покрай него минавахме по всяко време на денонощието, особено ни впечатли състоянието му през нощта - празните сергии, които вечер са едни огромни мулти-функционални шкафове с много чекмеджета с прибраната стока в тях, и чадърчетата стърчат елегантно...абе пазари съм виждала разни и разнообразни, ама някак спящият пазар ми е убягвал....


Минаваме през една арка и ..хоп, стигаме до малък и спокоен  оазис на неокласиката -  Piazza Dei Signori  - тук може да се види скулптура на Данте Алигиери, изработена от  Уго Занони. Тук се намират и още няколко Palazzo- ще рече Дворци:  Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет.


 Тези сгради са все останки от управлението на Скалиджерите. А на крачка от тук  е и църквата Света Мария Антика, в чийто двор са Arche Scaliger - монументален комплекс  от гробниците на рода Скалиджери.Някои историци смятат, че те са едни от най-ярките и значими шедьоври на готическото изкуство.







Верона е град в област Венето, Северна Италия, и има  около 265 000 жители. Градът е разположен живописно по бреговете на река Адидже, чието корито  се вие кръшно през целия град. А нощем, в лъкатущещата река Адидже се отразяват  блещукащите светлинки на града :


 Ponte Pietra - мост от римската епоха,  с 5 арки. Това място май ми беше най-любимо - и денем, и нощем..... Спокойно течащата река, красивите камбанарии наоколо, стърчащите като исполини кипариси на отсрещният хълм ...... ..





Пресичайки реката и тръгвайки по ей тези китни калдъръмени улички покрай хорските къщи, отиваме до Castel San Pietro .



По-забележителното тук е  откриващата се чудна гледка към града, реката, мостовете, камбанариите...

Минахме  и покрай  Teatro Romano - построен в края на 1 век пр.Хр. :





И както  в  цяла Италия - и тук е пълно с катедрали,  всички  накипрени и грандиозни -
 и отвън, и отвътре.
Катедралата "Sv. Maria", наричана Duomo-то на Верона




Катедралата "San Fermo" - отново шедьовър от епохата на Скалиджерите.

Доминиканската църква "Св. Анастасия" – един от най-големите храмове във Верона.


И въпреки че есента е вече на прага, тук цветните картинки са все още в изобилие и почти от всеки прозорец  се усмихваха циклами, бегонии и разни други цветенца:



Че има много такива МПС-та за мен не е нещо ново, но ме впечатлиха разграфените парко-места за тях по улиците - от едната страна на улицата са паркирани колите, а от другата мотопедите:
Не знам по каква причина, но из целият град има много такива магазини, в които и на момента шият красиви и тематични престилки:

О, не се кахърете - има тематични подаръци и за мъжете:


И за да не ви досадя съвсем ......
ще има продължение -
за балкончето на Жулиета и разни други истории.....

20 коментара:

  1. Ах, Пепеляшка - поредният твой щедьовър! Благодаря ти, че обикаляме с теб по такива красиви места и у нас, и в чужбина!И ни радваш окото и душата!
    Надежда и целият ни офис

    ОтговорИзтриване
  2. В захлас от разказа ти, вече те виждах като Жулиета на балкончето :-))) Очаквам продължението, не го бави!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, приказна разходка :)
    Чакам и балкончето с нетърпение!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Има промяна в манекените спрямо 1969 год. Тогава на Нино Манфреди му се привиждаха странни неща :)
    http://www.dailymotion.com/video/xm8dya_vedo-nudo-1969_sexy

    ОтговорИзтриване
  5. Пепеляшче,блъгодаря ти пак за хубавата разходка из Верона.
    Най много знаеш ли кое ми допадна :))) слиповете с кулата Пиза:))))))))))))ШЕГУВАМ СЕ ...:)
    Всичко което си заснела е страхотно ....пък и разказа ти е на ниво както винаги деее..:)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, Пепеляшо:-)
    Пак ни разходи едно хубаво...:-)
    Благодаря за удоволствието. Тук винаги се чувства като човек, който лично е преживял разходката:-)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Марийче, приказна разходка из мечтана от мен дестинация.:-)) Отново се насладих на невероятно увлекателния ти стил на разказване, страхотните ти снимки.
    С нетърпение очаквам продължението!
    Сърдечни поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,този път ще бъда кратка/защото ти вече си знаеш как ми въздействат разказите ти/ и ще кажа само едно голамо БЛАГОДАРЯ!Напълни ми душата отново!

    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Добре ,че си ти,че да ме разведеш тук -там по света-ще чакам продължението.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно представяне, Мария!
    Прекрасен град е Верона и ти го представи подобаващо - увлекателно изчерпателно, с вещина и отношение, и нови за мен неща.
    Високо ценя труда и таланта ти!
    Впечатляващи попадения и снимки,
    благодаря ти и очаквам продължението, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Мария, много благодаря за тази чудна разходка и разказ! Много, много красиви снимки:) Сега още повече ми се ще да се разходя до там :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Еха,супер!При следващото ми ходене натам задължително ще отскоча до там!:)Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепеляшка, ходила съм във Верона, но добре че влязох тук, за да разбера и да усетя къде съм била, защото минахме набързо....ех, тогава да имах твоя разказ в ръка, с други очи щях да гледам.Благодаря ти за труда и времето, което отделяш, за да ни направиш съпричастни.А пътеписите ти за Кападокия просто ги обожавам!
    Елена Пенева

    ОтговорИзтриване
  14. Марийче, пак съм аз.:-))) Когато имаш време, заповядай при мен, там те очаква една тройна изненада!:-)
    Сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти! Изпълни ме със спомени за красивите моменти, изживени по тези места.

    ОтговорИзтриване
  16. Защо ли имам усещането, че след като се отбием при теб, всички ставаме малко по-добри. Благодаря ти. Цвети

    ОтговорИзтриване
  17. Бяхме 10 дни във Верона и пак има чувството, че не съм видяла всичко и си обещах да се върна пак някой ден. Надявам се, че ще е скоро. между другото това е един от най-хубавите и чисти градове във Италия. Благодаря ти за чудесната разходка!

    ОтговорИзтриване
  18. Уау, досадно ли...потънах направо...И ще ти искам аз един съвет на лични в "Гответе..." скоро.
    Отново браво на шейха-инженер:)
    Чакам с нетърпение следващия фото-разказ.
    Весела

    ОтговорИзтриване
  19. Мария, признахте! Ненадмината си в такива пътеписи! Била съм там, видяла съм всичко това и пак ми беше страшно интересно да го видя през твоите очи!

    ОтговорИзтриване