17 октомври 2011

СПАГЕТИ СЪС СОС АЛА ПУТАНЕСКА ...... Spaghetti alla puttanesca


Тези бързо приготвящи се спагети,  съчетават в себе си почти всички вкусни съставки на южната италианска кухня - каперси, аншоа, маслини и домати. Тази паста трябва да ни взривява от вкусове - да е солена от аншоата и маслинките, пикантна от каперсите, леко кисела от доматите и люта от чушката....а в добавка на хапка хрупкав пармезан....просто гастрономическа експозия ! Колоритното име на този сос, който може да се прибави към различни видове паста, е с доста неопределен произход. Ясно е, че ястието се ражда през 1960-61 година в Сиракуза. Някои смятат, че в бордеите на юга труженичките са  приготвяли такива спагети, като много бързи и вкусни, за да привличат  чрез тях клиентела .Така се родило и името им, което буквално означава Спагети по курвенски. Друга легенда твърди, че известен готвач е трябвало късно вечерта да нахрани група свои гладни приятели, но вече нямал достатъчно  продукти. Но те настоявали  "Facci una puttanata qualsiasi" (“make any kind of garbage”), т.е. направи нещо от боклуци, от каквото имаш. ...Каквато и да е причината за създаването им обаче, това са едни превъзходни на вкус спагети. За тях споменах  в поста ми
MENTA E ROZMARINO, или моите впечатления от ИТАЛИАНСКАТА КУХНЯ

Е, така ме очароваха, че още с прибирането си от Италия  през април, побързах да ги приготвя. Опитах се да ги направя точно така, както ни ги сервираха в Ливиньо - в хрупкава пармезанова кошничка и по оригиналната Сицилианска рецепта. Обаче все не идва ред да пусна поста.....И сега, понеже съм отново на Италианска вълна, прибирайки се току-що от Венеция и Верона, ще се наложи да гледате лалета посред снежната есен навън....пълна кулинарно-природна еклектика!
 През годините рецептата е претърпяла и доста вариации - по някои места извън Италия се приготвя със сьомга или риба тон, на други се слага риган...Аз обаче ви предлагам оригиналната рецепта на
СПАГЕТИ  АЛА  ПУТАНЕСКА

 


Необходими продукти:
400 гр. спагети или друг вид паста /ако имате възможност - нека бъдат пресни/
400 гр.домати - пасирани от консерва
8 филета аншоа. Може от консерва, но аз използвам домашно приготвена по тази рецепта:
За планината, Мохамед и МАРИНОВАНАТА АНШОА
5 суп.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 чушка пиперончини или щипка люспи чили
2 с.л магданоз
100 гр.черни маслини
1 с.л. каперси
пармезан настърган за поръсване
И това вече е по желание- за4  пармезанови кошнички:
около 200 грама настърган пармезан, в зависимост колко голяма кошничка ще правите.

Нарязвям си маслинките на шайбички. ако използвате аншоа от консерва - обилно измийте рибките с течаща студена вода и ги подсушете с кухненска хартия.Нарязвям рибките на едро.Измивам и каперсите и също ги нарязвам на половинки. В тиган с нагорещен зехтин, задушавам за минутка счуканият чесън и люспите чили.Прибавям каперсите и  маслините, и задушавам 2-3 минути. После изсипвам доматите в тигана и задушавам 10-15 минути.Подправям със смляна морска сол /ако е необходимо-продуктите са си доста солени, опитвайте първо!/ и нарязан на ситно магданоз.Изсипвам в соса готовите спагети al dente и...готово!
 Препоръчвам ви да ползвате прясна паста, каквато има вече в италианските магазини в Сф- тя се приготвя на деня.Нещо като прясна паста, но пакетирана и с дълга трайност-незнам как я постигат?!, но все пак доста по-вкусна от сушената паста, има в големите вериги магазини.


А как се приготвя кошничката? Много лесно и много забавно....Просто се наръсва тънък, като дантела, слой от настърганият пармезан в тиган за палачинки.Като започне леко  да се разтопява и да е подходящ за моделиране, се взема с една вилица и се мята, като едно одеяло, върху съдинката, чийто форма искате да придобие кошничката. Аз го метнах върху дъното на  гювече, но  се получава малко големичка кошничка...не че се опъна някому откъм изяждане, но по-малката е по-кокетна и при сервирането... Оставяте я така за няколко минутки да изстине, и приеме формата си.Подреждате си ги да си чакат реда. Пълните  със спагетите точно преди сервиране - важно!!


ДА ВИ Е СЛАДКО!


Можете да разгледате 


10 коментара:

  1. Е, сега, може ли така? Не стига, че си приготвила един от любимите ми видове паста, не стига, че изглежда адски съблазнително и съвсем неработоспособна станах, ами и скромното откровение, че ей-сега се прибираш от Италия, просто сложи капака... :)
    А кошничката се е получила отлично! Страхотни фотоси и много увлекателно описание :)

    Поздрави и хубава седмица от мен. :))

    ОтговорИзтриване
  2. Любопитна съм да знам на какви кг сте у вас, а-а-а, всъщност видях на предшният пост дъщеричките ти- слабички са, а ако и ти си като тях, за мен ще е загадка- как е възможно при тия невероятни гозби и софри, да запазиш стройна фигура.И да ти е жива и здрава Елена, а чакам с нетърпение фото-разказа за Венеция.
    Надежда

    ОтговорИзтриване
  3. Мария,много вкусно ястие ни предлагаш днес,а кошничките са много симпатични!
    Лалетата са много нежна декорация,а тези в снега-приказна картинка.
    Не бой се,че едва сега успяваш с публикацията,не си единствена,щото и моите зелени детелини в двора ще има да ви ги показвам дорде пукне пролет :)).
    Нищо,тъкмо ни става по-свежо и топло на душите !
    Такава прясна паста съм виждала в Пикадили,но още не съм вземала,ще,ще.....трябва да се опита.

    Айде,намери време да драснеш някой ред пак за Италия от този ти воаяж,че да оплакнем око!:))

    Прегръдки!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, добре дошла отново!
    И то какво завръщане само - да си оближе човек пръстите!
    Прегръдка и слънчево настроение напук на дъждовното време!

    ОтговорИзтриване
  5. МАРИЯ,страхотно предложение!Кошничката е много симпатична а спагетите са трепач.:)))
    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална вкусотия! Кошничката е толкова препечена и ароматна! Ах тази Италия винаги искам да се завръщам там!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, пак много цветна и вкусна рецепта представяш! Завид-завид за италианската разходка :))). И аз ще чакам снимките от Венеция и Верона :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази кошничка е голяма хубавица!
    Искам я:)

    ОтговорИзтриване
  9. Добре дошла, Мария!
    Чудесна рецепта и изпълнение,
    преглъщам и очаквам с нетърпение разказа ти...
    Поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване