26 октомври 2011

Вариации на тема .....САЛТИМБОКА с гарнитура от Булгур с гъби



Харесвам аромата на салвия, всъщност обожавам го....а го окрих  едва преди 3-4 години. Имам си го в двора и си мислех, че е някакво декоративен треволяк, но...вкусната Йоли ме светна що е то и каква чудна ароматна роля може да има на нашата трапеза. Да, нямах обаче много рецепти с участието на салвия, докато не открих и вкусните дебри на италианската кухня.Там салвията властва, като царица...... Та сега това коренче градински чай или салвия, си го гледам като писано яйце - обгрижвам го и го ухажвам постоянно!
А Салтимбоката ми е най-най-любимото ястие със салвия  - в него особено отчетливо се усеща божественият аромат! ... Четох оригиналната рецепта, Салтимбоката по Римски е най-популярна. Но...не ми допада пърженето и затова си направих своя вариация - за печене на грил-тиган или барбекю, без мазнина. Става не по-малко апетитна от оригиналната....А ако искате да направите оригинала - изпържете салтимбоката от двете страни в масло, а  останалото сосче от пърженето сгъстете с още вино и нишесте и сервирайте, като допълнение. А сега моят вариант:



САЛТИМБОКА

Необходими продукти:
8 телешки медальона - по двечки на калпак ,
Оригинала е с телешко месо, но аз съм го разнообразявала и със свински и с пилешки пържолки.
8 парчета Прошуто
16 листа салвия
1 винена чаша  хубаво бяло вино
морска сол- прясно смляна
черен пипер


Начуквам много, ама много здраво пържолките и поръсвам със сол и пипер. И на всяка  пържолка забождам с клечки за зъби по едно парче прошуто от едната страна, и по 2 листенца салвия от другата.Салвията като се препече, става една хрупкава и неустоима.....После пека на грил-тиган, като по време на печеното капвам по малко вино. Може и на барбекю - моето е с камък, така че имам възможност да ливна малко винце. Но ако се пекат на решетъчна скара, може преди това да се накиснат с виното за около 30 минути.


Става толкова лесно и бързо, а за гости, ако са от пилешко или телешко, може да се приготвят доста преди това - и леко поизстинали запазват уникалният си вкус и  съчетаните аромати на  месото, виното, салвията и прошутото.....Вместо прошуто съм използвала и хамон.

Сервирам с различни гарнитури, но на снимките е с

 БУЛГУР с ПЕЧЕРКИ

Необходи са ви:
1  ч. чашка булгур
зехтин
щипка люто чили
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
настърган 1 морков
5-6 печурки
черен пипер
смляна морска сол

В зехтина задушавам ситно нарязаните лук и чесън за минутка и прибавям булгура и настърганият морков. След още минута прибавям вода - 2 ч. чашки. И оставям да поври около 10 минути, и тогава добавям печурките, едро нарязани и подправките. След още 5  минути ястието е готово. Този булгур може да бъде и отделно постно блюдо, и гарнитура за различни меса и риби.
Да ви е сладко!
И ЧЕСТИТ ДИМИТРОВ ДЕН  !



Можете да разгледате 



11 коментара:

  1. Хапвала съм такава Салтимбока в Италия, наистина много, много ми хареса и сега ще пробвам твоят начин-изглежда и звучи бързо, лесно и вкусно!
    Благодаря-Вяра

    ОтговорИзтриване
  2. Със салвията ние нещо не се залюбихме,но твоята е много интересно-пъстра е.
    Чудесни снимки-и на природата,и на медальончетата!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм красиво и вкусно! Прекрасни снимки и чудни рецепти, Мария :)
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мария,
    и аз като Еликсирчето не се харесах
    със салвията!
    Но гледам, че има различни видове, а дали ароматът се различава, не знам:)
    Иначе предложението е страхотно!
    Честит празник и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Марийче,ястието със сигурност ще е вкусно.По повод салвията-имам я от 15 години от един наш познат билкар ,но изглежда по-бледа на цвят.Навярно има и други разновидности.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Забравих да спомена,че салвията е добър лек и за кашлица.На мене ми е малко силна като аромат и я смесвам с мента и липов цвят и става много ароматен чай.

    ОтговорИзтриване
  8. Ще да си я завъдя и аз тази салвия:-) Толкова вкусно изглежда това, което си наготвила, че ме засърбяха ръцете;-) Добре,че сме по късни доби и ще ми се размине;-)
    Но със сигурност ще опитам тазе рцепти:-)
    Хубава вечер,Мария!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна рецепта, Мария!
    А как успяваш да я опишеш с толкова аромат и вкус - едно истинско изкушение.
    Чудесни снимки към нея,
    поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Мария, намини при възможност за една наградка и малко предизвикателство :)

    ОтговорИзтриване
  11. Абе тя салвията е и доста силен наркотик, ама хайде да не изпадаме в подробности.

    ОтговорИзтриване