12 септември 2011

КАРАГЬОЗ на фурна с лимон и розов пипер, а за гарнитура - салата ТАБУЛЕ


Това карагьозче стана невероятно вкусно. А в компанията на свежата салатка Табуле и бутилка измръзнало бяло вино, си е едно истинско морско  угощение за ценители.


КАРАГЬОЗ С ЛИМОН И РОЗОВ ПИПЕР НА ФУРНА
 Аз купувам пресни рибоци, избирам най-големите, че малко по-лесно им се чистят костите. Знаете, че карагьоза е ненадмината по вкус и аромат риба, но с много кости.....
Необходими са ви за 4 порции:
4 големи карагьоза / може да се замести със скумрия, лефер, лаврак, ципура/
морска сол-едра
3-4 лимона
3 с.л.розов пипер

Почиствам рибата и цялата я поръсвам с едрата морска сол. Оставям да постои в хладилника, така месото се дехидратира и става по-вкусно  - колкото повече стои, по-добре. После измивам обилно със студена вода, да падне солта- месото е поело повече от достатъчно.... Подсушавам с кухненска хартия. Правя прорези по рибата и поставям във всеки по шайбичка лимон. Вътре, в коремната кухина също поставям лимон и розов пипер. Подреждам в тавичка и отгоре поръсвам обилно с розов пипер. Той дава чудесен аромат на рибата .Изпичам на силна фурна - на грил реотани / може на скара или  барбекю/, да се попрепече хубаво. Печените лимончета стават хрупкави, като чипс. И сервирам със салата Табуле или гарнитура по избор.


САЛАТА ТАБУЛЕ
Необходими продукти:
1 ч.чаша булгур
3 розови домата
1 голяма  връзка магданоз
1-2 стръка пресен лук или 1 глава червен лук
5-6 листенца мента или ментов джоджен
2 с.л. сумак
прясно смляна морска сол
сока на половин лимон
зехтин
Накисвам добре измитият булгур в 2 чаши вряла вода за около 2 часа. Не варя булгура, а само го накисвам, подобно на приготвянето на житото.Така се запазват вкусовите качества и полезности на булгура. Към булгура прибавям ситно нарязаните домати, лук и магданоз. Слагам всички подправки. И воала....у дома обожаваме тази салата!

Да ви е сладко!




Да ви е сладко!


10 коментара:

  1. МАРГАРИТА бОЖАНОВА12 септември 2011 г., 10:10

    Едно вкусно завръщане към морето.

    ОтговорИзтриване
  2. Преглътнах го :)
    Само не ме питай как, че толкова съм гладна...
    А и котето ми се пооблиза...
    Прегръдки, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария,
    това са неща които мога да си хапна винаги с огромно удоволствие! Страхотна комбинация, прекрасно приготвена и така красиво поднесена!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Не само цветно,но и вкусно е с Пепеляшка!И винаги много увлекателно!:)
    Да ти кажа едно наздраве към бялото винце,Миме!

    Сърдечен поздрав и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  5. При теб, Мария, всички рибни предложения за са ценители -
    отново прекрасна рецепта, чудесна комбинация и апетитни снимки.
    Поздрави и прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова апетитни снимки, че направо преглъщам срещу монитора:)
    Обожавам риба, благодаря ти за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е направо върха.Кулинарна фантазия с риба , която аз много обичам

    ОтговорИзтриване