20 август 2011

ЗЕЛЕНА САЛАТА с ПРОШУТО И ПЪПЕШ


Една малка импровизацийка по небезизвестната комбинация  prosciutto e melone , но при мен  - между италианско прошуто и български пъпеш. Та, за по-богат вкус, добавих и зелената салатка, защото сервирах за вечеря в жегата снощи, и някак трябваше да има количество....ама то пък се получи простичка, но много ефектна и вкусна лятна комбинация! На мен ми е изключително трудно да уцеля пъпеш 3 в 1 - и вкусен, и сочен, и ароматен. Все едни блутнежи купувам...Този ми е първият с такива характеристики, та затова побързах да го направя на тази глезотийка за душата и тумбачето....Та на италиански сигурно ще звучи  така - красив език, дори името на една проста салата звучи поетично и романтично....


insalata verde con  prosciutto e melone ,
димек
ЗЕЛЕНА САЛАТА С ПРОШУТО И ПЪПЕШ
 за 2 порции  са нужни следните продукти:
1 пъпеш
100-150 грама прошуто
малка зелена салатка
3-4 листа мента
1 супена лъжица смлени орехи, бадеми и ленено семе
балсамов оцет
зехтин
прясно смляна морска сол



Отрязвам пъпеша на 2 половинки от дългата му страна, да станат като лодчици. Почиствам семките.Изрязвам с подходяща лъжичка малки топченца от месестата част на пъпеша. И така, чрез издълбаването се получават 2 големи купички от пъпеш. Накъсвам  зелената салатка  в купа, и овкусявам с много малко сол, зехтин и балсамико. Напълвам пъпешовата купичка с овкусената салатка.. В средата подреждам розички от прошуто, а около тях пъпешовите топченца.

 Въху топчетата от пъпеш  не  се слагат подправки, нека останат с натурален вкус и аромат. Поръсвам само със смлените ядки и  листенца мента, за разкош...


И воала!
Една бутилка студено италианско пенливо вино Просеко ще е подобаваща компанийка на тази салатка.
Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Е, най-сетне,затъжила се бях за твоите колоритни рецепти! Не че се оплаквам от пътеписите-страхотни са, ама и рецепти да има от време на време!
    Спокойна вечер, Пепеляшка, и ти благодаря за цветното петно в сивото ежедневие!
    Яна

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна салата! Обичам комбинацията на пъпеш и шунка. Така поднесена и овкусена е много изкушаваща :)

    ОтговорИзтриване
  3. Маргарита Божанова20 август 2011 г. в 19:48

    Е остана да приложиш някое фото от Амалфи,или Позитано и сме тотално разбити !

    ОтговорИзтриване
  4. Хм,да видиш ти! Чудно е отвсякъде! Ама без просекото. Аз ще си сипя български бяло вино.Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Любима комбинация и наистина мноооооооооооого върви с бутилка италианско винце! Много добър търговски вид си му докарала:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно.Още днес ще я направя, а и Просекото ще я допълни.

    ОтговорИзтриване
  7. Мария,бих отделила подобаващо внимание на една такава половинка пъпеш!Колкото ми е любим сигурно и в тази комбинация би ми харесал!И аз ги търся със същите критерии,и никак не харесвам блуткави или сухи пъпеши,но тази година е благодатна и за тях,отядох си на сладки и сочни пъпеши с голямо удоволствие!Ей сега ще скокна пак за един,особено след тези красиви снимки!

    Хубав и усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз ще добавя, тази година случих на сладки пъпеши. Салата ти е страхотна, красива и вкусна и както не съм по виното като нищо с такава салата ще обърна 2 чашки вино, хе-хе,,,:)

    ОтговорИзтриване
  9. Оле, защо ми трябваше по никое време на нощите да попадна на тази салатка. Сега, ако я покажа на моята Красота /мъжо/ веднага ще ме прати за ракия...Толкова е красива...

    ОтговорИзтриване